Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10

Dato: 21.11.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Hill-Marta Solberg (A): Jeg skal få lov til å stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

«Stoltenberg-regjeringen arbeidet aktivt med desentralisering og utflytting av statlige arbeidsoppgaver fra hovedstadsområdet. Som et ledd i dette arbeidet ble det nedsatt en arbeidsgruppe for å vurdere Statskjøps framtidige rolle, organisering og lokalisering. Arbeidsgruppen skulle ta utgangspunkt i at Statskjøps virksomhet skal flyttes til Narvik.

Vil statsråden videreføre prosessen med utflytting av Statskjøps virksomhet?»

Statsråd Victor D. Norman: La meg først si at Samarbeidsregjeringen akter å videreføre arbeidet for desentralisering og flytting av statsoppgaver som med fordel kan utføres andre steder i landet enn i Oslo. Premisset for dette arbeidet må imidlertid ikke være at Distrikts-Norge er en klient som trenger statlige arbeidsplasser som sosialstøtte, det må være at oppgaver og etater kan få et bedre hjem et annet sted enn i Oslo. Tar vi det som utgangspunkt og vurderer ulike typer statlig virksomhet ut fra de oppgavene som skal løses og de behov virksomhetene har for kompetanse, tror jeg vi ofte vil finne at vi får en bedre statlig sektor om virksomheter plasseres andre steder enn i hovedstaden.

Når det gjelder spørsmålet om hvor Statskjøps virksomhet bør ligge, er det slike synspunkter jeg vil legge til grunn. Jeg er innstilt på seriøst å vurdere forslaget om å legge enheten til Narvik, men vurderingen må ta utgangspunkt i et prinsipp om funksjonalitet og må derfor ikke ha lokalisering til Narvik som premiss.

La meg i den forbindelse kort minne om hva problemstillingen er: Statens forvaltningstjeneste, med avdeling Statskjøp, skal omstilles til å betjene departementsfellesskapet. Omstillingen vil pågå i perioden 2001-2003. Avdeling Statskjøp har i dag primært funksjoner for departementene og statsforvaltningen for øvrig, men på enkelte utvalgte områder har Statskjøp konkrete oppgaver i forhold til kommunal sektor. Disse oppgavene gjelder særlig ansvaret for forvaltning og drift av rammeavtaler på IT-området og som programsekretariat for e-handel i offentlig sektor.

Avdeling Statskjøp har dermed et betydelig bredere nedslagsfelt enn det en omorganisert Statens forvaltningstjeneste vil få.

Jeg er derfor enig med den tidligere regjeringen i at det er nødvendig å vurdere alternative roller, oppgaver og organisering av Statskjøp.

I denne sammenheng er det etter min mening også viktig å ta hensyn til mulighetene for å se på hele organiseringen av offentlige innkjøp i et større perspektiv og på fritt grunnlag.

På denne bakgrunn har arbeidsgruppen som utreder Statskjøps fremtid fått et bredt mandat. Arbeidsgruppen skal bl.a.

  • gi en oversikt over omfanget av offentlige tjenestetilbud på innkjøpsområdet overfor kommunal og statlig sektor

  • vurdere om det er behov for å utvide innkjøpssamarbeidet i offentlig sektor, eventuelt foreslå organisatoriske endringer

  • foreslå fremtidig rolle og organisering for Statskjøp i det offentlige innkjøpsarbeidet, bl.a. basert på en vurdering av effektiviseringspotensialet, utarbeide alternativer og anbefalinger om bl.a. arbeidsoppgaver, brukergrunnlag, organisering, kompetansebehov, finansiering, tilknytningsform og eventuelt nytt navn for virksomheten

  • vurdere fremtidig organisering av innkjøpsordningen i Forvaltningsnettsamarbeidet

Arbeidsgruppen skal også vurdere Statskjøps fremtidige rolle og organisering ut fra målsettingen om at man gjennom offentlige innkjøp skal bidra til utvikling av et innovativt og konkurransedyktig næringsliv.

I tillegg til alt dette ble det i arbeidsgruppens mandat lagt inn at gruppen skulle ta utgangspunkt i at Statskjøps virksomhet skal flyttes til Narvik. Jeg mener prinsipielt at det er uheldig på den måten å legge fasiten som føring på analysen, og jeg ønsker derfor altså å avvente gruppens øvrige vurderinger før jeg tar stilling til spørsmålet om lokalisering.

Hill-Marta Solberg (A): Jeg takker for svaret.

Jeg registrerer med bekymring det som er konklusjonen i statsrådens svar. Hvis ikke de politiske myndigheter har en aktiv holdning til spørsmålet om utflytting og lokalisering utenfor hovedstadsområdet, tror jeg svært få virksomheter vil komme til statsråden og si: Hør her, vi vil svært gjerne bli flyttet på, vi vil være lykkelige for det. Jeg håper statsråden ikke sitter og venter på slike henvendelser. De vil han få svært få av. Her må det en aktiv holdning til fra Regjeringens side.

Det fins en rekke positive eksempler på utflyttingsbeslutninger som er tatt politisk. Jeg nevner f.eks. Brønnøysundregistrene, jeg nevner utflytting av avdelingen til Nasjonalbiblioteket til Mo i Rana, som er meget vellykket. Og jeg synes det er viktig å få høre statsrådens presisering, at ikke dette bare skal skje når det er bekvemt å flytte ut. Har Regjeringen en aktiv holdning til disse spørsmålene?

Statsråd Victor D. Norman: Ja, men vi har også en aktiv holdning som går på at prosessene må være ryddige. Vi ser på utflytting av statlige oppgaver som en del av den samlede moderniseringsinnsatsen i staten. Og jeg må ærlig talt si at ser vi historisk på det, virker det ikke som de fremgangsmåtene som har vært brukt tradisjonelt, har bidratt til utflytting av statsinstitusjoner i stor skala.

Jeg er opptatt av at vi skal ha en ryddig prosess hvor utgangspunktet er å finne gode hjem for statsoppgaver, og at prosessene frem til dette skal være prosesser som både gjør at de berørte etater føler at de er med på prosessen, og ikke minst at de ansatte i virksomheten føler at de har eierskap til prosessen. Og jeg trodde jo ærlig talt at representanten Solberg var enig i de synspunktene.

Hill-Marta Solberg (A): Jeg er selvfølgelig enig i at man skal ha de ansatte med på laget, ellers blir ikke en slik prosess vellykket overhodet. Men mitt anliggende er også: Hvor skal dette initiativet komme fra? Det initiativet må, slik jeg ser det, også være et politisk initiativ.

Regjeringen Stoltenberg tok mange slike politiske initiativ og var bl.a. i gang med en vurdering av utflytting av deler av statens lønns- og personalforvaltning. En rekke private virksomheter har lagt sine lønns- og personalforvaltningsavdelinger ut fra de sentrale deler av landet og har lyktes meget godt med det. Er dette et eksempel som også vil bli fulgt opp av den nye regjeringen?

Statsråd Victor D. Norman: Dette er et av mange eksempler som vil bli fulgt opp i det løpende moderniseringsarbeidet. La meg understreke at i forbindelse med moderniseringen er mulighetene for flytting veldig mye større enn de har vært i tradisjonelle organisasjonsformer. Men nettopp derfor, hvis vi skal få utnyttet disse mulighetene, og hvis distriktene skal ha følelsen av at de får institusjoner fordi institusjonene passer der, er det veldig viktig at prosessene frem til utflytting er korrekte. Det er klart det skal være et politisk engasjement, vi skal ha sterke politiske føringer på at det som kan flyttes ut, skal flyttes ut, men vi skal ikke begynne med fasiten, vi skal begynne med spørsmålet.

Presidenten: Spørsmål 19 er fra representanten John I. Alvheim til sosialministeren. Presidenten kan ikke se at Alvheim er til stede, og vi går foreløpig forbi dette spørsmålet.

Vi går da til spørsmål 20.