Stortinget - Møte onsdag den 16. januar 2002 kl. 10

Dato: 15.01.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg har følgende spørsmål til kommunalministeren:

«Kommunal- og regionalministeren har tidligere uttalt at det er ønskelig med færre kommuner, blant annet på bakgrunn av mange små kommuners økonomiske og faglige kompetanse til å ivareta sine oppgaver.

Vurderer statsråden også å endre fylkesgrensene?»

Statsråd Erna Solberg: Samarbeidsregjeringen har varslet at den vil gjøre en vurdering av fylkeskommunens oppgaver i lys av Sem-erklæringen, med hovedvekt på de planlagte endringene innenfor miljø, landbruk, plan og areal. Vurderingen skal avsluttes i februar.

Det må etter min mening være opp til fylkeskommunene selv å avgjøre om det er hensiktsmessig å endre fylkesgrensene. En slik vurdering bør etter mitt skjønn gjøres i lys av de oppgaver fylkeskommunen skal ha. Derfor mener jeg at fylkeskommunene nå bør vente med inndelingsendringer inntil de vet hva som skal være innholdet i den nye fylkeskommunen.

Prosessen med endringer i fylkesgrenser ble trukket opp av Stortinget ved behandlingen av St.meld. nr. 31 for 2000-2001 om oppgavefordeling og ved behandlingen av den nye inndelingsloven i mai. Frivillighet er her det viktigste stikkordet for videre behandling av disse spørsmålene.

Karita Bekkemellem Orheim (A): Takk for det.

Da vil jeg få stille et oppfølgingsspørsmål. Statsråden har jo gått meget offensivt ut i forhold til å ønske å slå sammen små kommuner, selv om tidsperspektivet er ganske langt. Det er 10–15 år, hvis jeg har registrert rett. Dette vil enkelte mene vil få konsekvenser også for måten våre fylker i dag er inndelt på, og det er jo prisverdig at en på dette punktet ønsker frivillighet for fylkeskommunene. Men ser ikke statsråden at dette kan bli et både følsomt og vanskelig tema, der det vil være uenighet ute i fylkeskommunene om hvorvidt sammenslåinger skal skje, og at det på et tidspunkt vil være slik at det handler om at noen er nødt til å ta beslutninger på et høyere nivå? Og da vil jeg utfordre statsråden veldig klart på at hun må jo ha gjort seg tanker om det vil være naturlig å komme med forslag til endringer i fylkesgrensene, og om hun da også er klar til å ta sitt ansvar i forhold til den diskusjonen i norsk offentlighet.

Statsråd Erna Solberg: Mitt utgangspunkt er at vi skal organisere offentlig sektor etter det som er mest hensiktsmessig for brukerne av de offentlige tjenestene, og for å få lokaldemokratiet til å fungere. Det betyr at jeg mener at grenser ikke skal være til hinder for å få gode tjenester. Det kan man gjøre en del steder gjennom interkommunalt samarbeid eller gjennom frivillige sammenslutninger mellom kommunene. Jeg mener at det er en del tendenser og utfordringer for Kommune-Norge som gjør det nødvendig å ta en offentlig diskusjon om dette spørsmålet. Hvis det skulle være slik at en fylkesgrense er til hinder f.eks. for en kommunesammenslutning, vil man selvfølgelig her ha flere parter, og det kan være at man kommer i en diskusjon om hvem som skal beslutte og ha ansvar for dette. Jeg har lyst til å minne om at vi nettopp ved inngangen til dette året, 1. januar 2002, har hatt det første grenseskiftet, ved at Ølen kommune gikk fra Hordaland til Rogaland, gjennom en folkeavstemning i Ølen der det ble flertall for dette. Og jeg synes det er metodikken for eventuelt å gjøre fylkesgrenseendringer av den typen, at det er frivilligheten i kommunene som bestemmer fylkestilhørigheten.

Karita Bekkemellem Orheim (A): Først har jeg lyst til å si at jeg er veldig enig med kommunalministeren i at det selvfølgelig i alt vi gjør som samfunn, faktisk må være slik at enkeltinnbyggerne er tjent med konkrete endringer – om det gjelder kommunesammenslåinger eller endringer i fylkesgrensene.

Men så har jeg lyst til å si at her føler jeg på et vis at Regjeringen ikke har tenkt nøye gjennom om den da vil være villig til å bruke det samme prinsippet i forhold til kommunesammenslåinger som når det gjelder fylkesgrenser. Jeg tror at det ute i fylkene og ute i kommunene er vanskelig for folk å skille de to tingene. Vi vet at det er et stort engasjement rundt begge deler, og det handler også ofte om folks identitet. Derfor syns jeg ut fra det svaret kommunalministeren har gitt, at det kanskje virker som om Regjeringen ikke har tenkt godt nok igjennom de problemstillingene som meget fort kan tvinge seg fram når det gjelder fylkesgrensene og diskusjonen rundt det.

Statsråd Erna Solberg: Vi har en presedens for dette i forhold til den behandlingen vi i fjor hadde av spørsmålet om Ølen kommunes flytting mellom Hordaland og Rogaland. Fylkestinget i Hordaland var ikke enig i den flyttingen, iallfall ikke i det tempoet. Da ble frivillighetsbegrepet lagt til grunn fordi det var et befolkningsflertall i Ølen kommune som ønsket dette. Det sa den forrige regjering seg enig i, og Stortinget motsatte seg det ikke ved behandlingen. Det er den holdningen som gjelder i forhold til kommuners flytting mellom fylker.

Så har vi en annen stor debatt som dreier seg om fylkessammenslutninger, de store regionsdiskusjonsspørsmålene, hvor jeg har sagt at man må ha fokus på hvilke oppgaver fylkeskommunene skal løse for å finne den mest hensiktsmessige form og størrelse på dem fremover. Her er det også spørsmål om frivillighet mellom disse enhetene. Men når det gjelder den enkelte kommunes frivillighet, er det altså den enkelte kommunes flertall som i så fall må bestemme fylkestilhørigheten. Og det har altså ingen i Stortinget protestert mot i forbindelse med behandlingen av Ølen kommune.