Stortinget - Møte onsdag den 13. mars 2002 kl. 10

Dato: 13.03.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Rolf Reikvam (SV): Jeg har følgende spørsmål til utdannings- og forskningsministeren:

«Det omreisende realfagprogrammet «Science Circus» har vært på veien i fem år. De tilbyr realfagkurs til lærere. Dessuten driver de undervisning og demonstrasjoner for elever både i grunnskolen og videregående skole. Den dårlige rekrutteringen til realfagene skaper bekymring. «Science Circus» har en spennende tilnærming til realfagene og har vært et populært tiltak. Økonomien gjør at de nå trolig må innstille virksomheten.

Vil statsråden ta initiativ for å sikre videre drift av programmet?»

Statsråd Kristin Clemet: Læringssenteret har i sitt tildelingsbrev bl.a. fått som oppgave «å støtte «Teknologi i skolen», vitensentra og andre relevante tiltak rettet mot styrking av realfagene». «Science Circus» er et slikt tiltak, og fikk etter det jeg erfarer, støtte fra Læringssenteret i 2001. Det er Læringssenterets oppgave å vurdere, innenfor sine budsjettrammer, hvorvidt dette tiltaket skal støttes inneværende år ut fra den helhetsvurdering Læringssenteret skal gjøre.

Jeg vil imidlertid også minne om at kommunesektoren har et selvstendig ansvar for kompetanseutvikling av lærere, slik at de enkelte skoleeiere derfor også vil kunne støtte tiltak som «Science Circus» for bruk i kompetanseutviklingsøyemed og som undervisningsstøtte.

La meg også si at det både forut for min tid og i min tid er blitt gjort og gjøres mye for å styrke matematikk og realfagene. Læringssenteret arbeider med en strategiplan for å styrke matematikkopplæringen. Vi vil styrke lærerutdanningen på dette området. Vi satser mer på etter- og videreutdanning av lærere. Jeg har tatt initiativ til at det kan opprettes et nasjonalt senter for matematikk i opplæringen ved NTNU i år, og jeg synes kvalitetsutvalget bør vurdere matematikkopplæringen, både kvaliteten og omfanget av den, i grunnskolen og videregående opplæring. Vi støtter også andre tiltak, som f.eks. jenter og realfag, det såkalte Minerva-prosjektet.

Jeg nevner dette fordi det er mange tiltak. Likevel må vi konstatere at satsingen på realfag i opplæringen har vært veldig fragmentarisk og altså ikke har gitt tilfredsstillende effekt. Det betyr at vi har en stor utfordring. Jeg legger nå opp til en mer helhetlig satsing på matematikk i grunnopplæringen og i høyere utdanning, og vil i den forbindelse i nær fremtid invitere til et fagseminar om nettopp dette. Jeg antar at «Science Circus» er et av de programmene som sikkert har høstet meget verdifull erfaring, som vi kan dra nytte av, og at de kan bidra med synspunkter og erfaringsspredning.

Jeg må også legge til at økt interesse for og kompetanse i matematikk er en forutsetning for bedre rekruttering til naturfagene generelt. I tråd med dette vil jeg nå også satse på å utarbeide en strategi for satsing på naturfagene. Det er nødvendig å få frem en helhetlig satsing også på dette området.

Rolf Reikvam (SV): Jeg takker for svaret.

Jeg hadde nok kanskje forventet en litt mer positiv tilnærming til dette konkrete prosjektet. Det er riktig at de fikk støtte i 2001. Det nye og spesielle i år er at det er gjort en omorganisering fra 1. januar i år, der Teknoteket har gått sammen med Norsk Teknisk Museum, som var en del av Teknoteket tidligere. Nå har altså Teknoteket og Norsk Teknisk Museum gått sammen, og de kan ikke lenger ta ansvaret for dette spesielle programmet. Det har gjort at de har kommet opp i en spesiell situasjon i år, og det er det som er bakgrunnen for mitt spørsmål. Den organisatoriske endringen burde ha ført til at staten var villig til å gå inn og se på dette. Det er snakk om forholdsvis små midler. De har gode erfaringer. De har kurs for 1 500 lærere pr. år, og de har inne ca. 20 000 elever som de møter med sin spesielle tilnærming til realfagene. De har, som sagt, god erfaring.

Selv om vi har store planer, tror jeg det er viktig at vi tar vare på det som fungerer godt. Derfor har jeg en oppfordring til statsråden om å se på det, vurdere det og eventuelt gå inn med støtte.

Statsråd Kristin Clemet: La meg bare presisere: Jeg er ikke negativ. Tvert om, jeg er svært positiv til denne typen tiltak. Jeg bare mente å konstatere at vi har delegert både store midler og fullmakter til Læringssenteret, som er en underliggende etat i staten, og jeg regner med at de i år, som de gjorde i fjor, er i stand til å vurdere dette. Jeg er sikker på at også Læringssenteret gjør seg kjent med den dialogen vi nå har her, men jeg skal med glede også gjøre den kjent og sjekke nærmere i hvilken grad dette har vært behandlet i Læringssenteret i 2002. Men det har vel vært en ganske bred enighet om at denne typen oppgaver kan delegeres innenfor utdanningsadministrasjonen, og det delegeres, som sagt, også store midler til Læringssenteret.

Jeg kan godt sjekke hvorledes saken står, men jeg vil ikke av den grunn love at jeg skal ta den ut av Læringssenterets hender.

Rolf Reikvam (SV): Jeg takker for den litt mer positive tilnærmingen, og jeg er glad for det.

Statsråden har jo tidligere vært opptatt av realfagene og realfagenes plass i skolen, og at de er svekket. Det skal hun ha ros for, og jeg er enig med henne i at hun setter det i fokus. Men da kan vi ikke toe våre hender og si at en del av dette er Læringssenterets ansvar, og så får de vurdere det. Dette er en del av det totale opplegget for å styrke realfagene. Selv om Læringssenteret har ansvar for å fordele penger, ber jeg om at statsråden tar direkte kontakt med sikte på å gjøre noe og sikre dette prosjektet, for jeg er helt overbevist om at dette fungerer veldig godt. Det er spennende. Jeg holdt på å si at det er litt av det gamle, det som vi var oppvokst med på TV, om fysikk på roterommet, som helt klart var viktig for å stimulere barn og unge til å bli interessert i realfag. De bygger på noe av den samme ideen, som det er viktig å ta vare på og utvikle. Jeg vil fortsatt, selv om statsråden var mer positiv etter hvert, be henne om å ta kontakt med sikte på at dette kan drives videre.

Statsråd Kristin Clemet: Det vil jeg forsikre at jeg skal gjøre. Jeg er helt enig med representanten Reikvam i at vi må se på dette som en helhet. Og Læringssenteret er ikke bortenfor staten, men en del av staten.

Det påfallende for meg har vært at det jo gjennomføres og gis støtte til en rekke tiltak innenfor realfagsområdet, matematikkområdet, og likevel kan det ikke dokumenteres noen særlig effekt av det. Det var derfor jeg i mitt første svar sa at det er viktig nå at vi ikke bare får en oversikt over alt vi gjør, men at vi spør oss selv: Er det en god sammenheng i dette, og hva kan være årsaken til at dette ikke får effekt? Kan man ta et mer helhetlig grep om det for å få effekt på rekrutteringen og interessen for realfagene?

Det er dette vi inviterer til en dialog om i nær fremtid. Det vil være en dialog som dreier seg om disse fagenes status og posisjon, og i hvilken grad de vekker interesse, og kvaliteten på dem gjennom hele opplæringssystemet, fra grunnskole til og med forskning. Jeg tror det må settes inn tiltak i hele den kjeden for at vi skal få den effekten vi er på jakt etter, og som vi har behov for i et høyteknologisk, moderne samfunn.