Stortinget - Møte mandag den 18. mars 2002 kl. 12

Dato: 18.03.2002
President: Inge Lønning

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr.1

    Interpellasjon fra representanten Lena Jensen til utdannings- og forskningsministeren:
    "Etter den statlige overtakelsen av sykehusene sitter fylkeskommunene ifølge NIBR igjen med et akkumulert underskudd på om lag 1,8 mrd. kr. Dersom det ikke foretas et sluttoppgjør mellom staten og fylkeskommunene, vil resultatet bli betydelige kutt i den videregående opplæringen. Statsråden representerer et parti som i valgkampen signaliserte at de ville satse på utdanning og styrke den videregående skolen. I dag er det allerede mangel på utstyr, dårlige bygninger og behov for etterutdanning av lærere. Nå har mange fylker også måttet kutte drastisk i antall klasser. Kostnadskrevende yrkesfag er de første som rammes. Dette til tross for at næringslivet mangler faglært arbeidskraft.
    Mener statsråden at den videregående skolen skal ta ansvaret for sykehusenes underskudd, og hva slags videregående skole er det Regjeringen i så fall har tenkt å tilby ungdom og næringsliv?"

  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten Arne Lyngstad til utdannings- og forskningsministeren:
    "En rekke utviklingstrender i vårt samfunn tilsier et fornyet engasjement og flere konkrete initiativ med fokus på verdi- og dannelsesdimensjonen i møtet mellom barn, ungdom og voksne. I Sverige og Danmark har utdanningsdepartementene satt i gang et konkret arbeid for å engasjere elever, lærere og foreldre. Fellesskapets verdier settes på dagsordenen gjennom diskusjon omkring problemer som vold, rasisme, mobbing og spiseforstyrrelser, men også fokus på positive verdier som samhold, respekt og toleranse. Sem-erklæringen signaliserer styrking av verdiformidling og verdibevissthet i skolen.
    Hvordan ønsker statsråden å følge opp den enkelte skole i arbeidet med å styrke bevisstheten omkring verdier og holdninger i skolens hverdag?"

  • Sak nr. 3

    Interpellasjon fra representanten Jan Olav Olsen til utdannings- og forskningsministeren:
    "Gjennom statlige, fylkeskommunale og kommunale budsjetter bevilges det store midler for å gi den enkelte elev den undervisning eleven har krav på i forhold til sine forutsetninger. Hovedansvaret innenfor tilpasset opplæring ligger hos kommuner og fylkeskommuner, mens det statlige spesialpedagogiske støttesystemet gir veiledning og støtte til de opplæringsansvarlige instanser lokalt. Svært viktig er det at den enkelte elev får en best mulig undervisning. Fra flere hold blir det hevdet at de bevilgede midler ikke alltid blir brukt etter intensjonen om en best mulig undervisning for den enkelte.
    Hva vil og kan statsråden gjøre for å sikre at kvaliteten på tilbudet for barn, unge og voksne med særskilte opplæringsbehov blir best mulig?"

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 14.40.