Stortinget - Møte onsdag den 24. april 2002 kl. 10

Dato: 24.04.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Karl-Anton Swensen til utdannings- og forskningsministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren på vegne av utdannings- og forskningsministeren.

Karl Anton Swensen (Kp): Det er bare bra at det er fiskeriministeren som skal svare på spørsmålet:

«Fra 1. juni 2002 får ikke norske fiskere værvarsel om natten. Det betyr at man kutter værvarslingstjenesten til blant annet fiskerne fra om kvelden til om morgenen klokka åtte. Årsaken er at Utdannings- og forskningsdepartementet skal spare 5-6 mill. kr i året, og innsparingen skal tas av nattetjenesten. Alle meteorologene er imot dette pålegget på grunn av at de mener dette vil gå ut over sikkerheten til fiskerne.

Vil statsråden ta initiativ til å opprettholde nattetjenesten?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Meteorologisk institutt har som sin fremste oppgave å drive værvarsling for sikring av liv og verdier. Denne oppgaven er da også nedfelt i instituttets vedtekter, og den står som departementets første resultatmål for 2002.

Meteorologisk institutt har behov for å redusere driftsutgiftene i 2002. Det skyldes en mindre nedgang i bevilgningene, en forventet nedgang i oppdrags- og salgsinntektene, økte kostnader til drift av værskipet «Polarfront» samt økt behov for investeringer i utstyr og infrastruktur. Som en del av den samlede driftsreduksjonen har instituttet besluttet å spare 3 mill. kr innenfor værvarslingsavdelingen. Det medfører bl.a. en reduksjon i meteorologenes nattetjeneste, slik det blir pekt på i spørsmålet.

Departementet har bedt Meteorologisk institutt redegjøre for konsekvensene av reduksjonen. Instituttet understreker at reduksjonen i nattevakter ikke fører til noe bortfall av instituttets nattetjeneste. Det er kun snakk om å gå ned fra seks til fire vakthavende meteorologer fra kl. 23 til kl. 06. Det vil altså fortsatt være en statsmeteorolog til stede om natten ved værvarslingsavdelingene i Oslo, Bergen og Tromsø. Disse vil også ha ansvar for å overvåke været i hver sin region, og ha produksjonsansvar for værvarsling til luftfarten. I tillegg vil det om natten være en koordinerende meteorolog på værvarslingsavdelingen i Oslo. Denne meteorologen vil ha et spesielt ansvar for å informere brukerne om viktige endringer i værutsiktene.

Allmennheten og fiskerne får, som tidligere, et varsel i NRK Pl kl. 22. Det vil også bli gitt et oppdatert varsel for områdene innenfor 200-milsgrensen i samme kanal kl. 05.45 gjeldende til midnatt. Sistnevnte bygger på varsel utarbeidet regionvis sent kvelden før.

Meteorologene vil om natten ha spesiell oppmerksomhet rettet mot værutviklinger som blir kraftigere enn før antatt, bl.a. for å ivareta fiskernes sikkerhet.

Meteorologisk institutt vil fortsatt ivareta sine forpliktelser til å sende ut varsler om ekstremt vær. Kuling- og stormvarsler vil bli utsendt om natten som tidligere, og de meteorologene som er på vakt om natten, vil ha spesiell oppmerksomhet mot værutviklinger som blir kraftigere enn antatt, nettopp for å ivareta fiskernes sikkerhet.

Karl-Anton Swensen (Kp): Jeg takker for svaret, men jeg beklager at man ikke vil gjøre noe med dette.

Værvarslingstjenesten om natten skal nå kun bli betjent fra Oslo, mot tidligere fra Oslo, Bergen og Tromsø. Vi vet at Norge har en lang og værhard kyst og i tillegg en topografi som fører til mye slags forskjellig vær på denne kyststrekningen. Snur vi norgeskartet og tar strekningen Skagerrak-Nordkapp pluss Spitsbergen, blir det som om én meteorolog skal ha overvåkningsansvar for hele kysten fra Skagerrak til Nord-Afrika. Det er dimensjonen i dette.

Ser ikke statsråden at en slik dramatisk og omfattende reduksjon av tilbudet om nattetjeneste, samt at det for båter ikke lenger vil være mulighet for telefonisk kontakt med tjenesten om natten, er uakseptabelt sett ut fra et sikkerhetsmessig aspekt? Jeg vil bare presisere at det ut fra Kystpartiets syn er totalt uakseptabelt at man legger ned nattetjensten nordpå, der man har så stort behov for direkte kontakt mellom fiskerne og denne tjenesten.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg er ikke sikker på om spørreren fikk med seg det første svaret mitt, men det er slik at den situasjonsbeskrivelsen han gir, stemmer ikke. De organisatoriske endringer ved Meteorologisk institutt medfører ikke noen svekkelse av værvarslingen. Ordningen skal ivareta instituttets forpliktelser til å sende ut varsel om ekstremt vær. Kuling- og stormvarsler vil bli sendt ut om natten, som før. Beredskapen i forhold til å beregne transport av farlige utslipp til luft og hav og bistand ved søk og berging er prioriterte oppgaver og skal utføres om ulykker skjer.

Så er det da slik at havområdene utenfor 200-milsgrensen er dekket av egne sendinger over satellitt og det såkalte Navtex som del av det globale GMDSS, Global Maritime Distress and Safety System, som er en del av SOLAS-konvensjonen. Norge har og vil fortsatt ivareta de internasjonale forpliktelser vi har til å utstede værvarsel innenfor GMDSS, og som ikke berøres av reduksjonen av denne nattetjenesten. På NRK går nasjonale meldinger for havområdene nå ut over mellombølgen, den såkalte Europakanalen, og disse meldingene supplerer da de meldingene som jeg refererte til i stad, og som utvilsomt er viktig for den nasjonale fiskeflåten.

Så mitt svar er: Vi svekker ikke sikkerheten til fiskerne.

Karl-Anton Swensen (Kp): Jeg takker for svaret.

Fiskeriministeren og jeg har her ulike oppfatninger, for enhver reduksjon med hensyn til midler og bemanning vil etter min oppfatning svekke denne tjenesten. Og når fagekspertisen, altså 98 pst. av meteorologene, mener at dette vil gå ut over sikkerheten til bl.a. fiskerne, tror jeg på dem. Vi vet òg at fiskerne opererer i svært værutsatte områder, og da er både kvaliteten på og hyppigheten av værvarslingen uhyre viktig for dem.

Hvordan kan fiskeriministeren forsvare at økonomiske, marginale hensyn skal redusere kvaliteten og tilgjengeligheten på denne viktige tjenesten uten at man har foretatt en konsekvensutredning? Vil fiskeriministeren ut fra dette ta initiativ til å få vurdert saken på nytt, eventuelt få til en utsettelse til man har foretatt en konsekvensutredning, noe som ikke er foretatt, på dette området?

Ut fra mitt ståsted mener jeg at denne besparelsen rent økonomisk er en vits, samtidig som man reduserer denne viktige tjenesten. Denne nattetjenesten kan jo ikke være inflasjonsdrivende.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg får gjenta for tredje gang at tilbudet til fiskerne, sikkerheten til fiskerne, ikke vil endres ved de organisatoriske endringer som her gjøres. Det norske meteorologiske institutt forsikrer om at dette ikke vil svekke sikkerheten, det vil ikke svekke varslingen om vær og uvær til fiskerne, så den virkelighetsbeskrivelsen som her blir gitt, stemmer altså ikke med den oppfatning som de ansvarlige myndigheter, og de som utøver denne tjenesten, har. De forsikrer om at varslingen vil bli ivaretatt på en skikkelig måte, og at det ikke skal foregå endringer i forhold til det produkt som fiskerne får fra Meteorologisk institutt.

Jeg understreker derfor at dette er en virkelighetsbeskrivelse som ikke stemmer med den de ansvarlige myndigheter, nemlig Meteorologisk institutt, har.