Stortinget - Møte onsdag den 24. april 2002 kl. 10

Dato: 24.04.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Marit Arnstad (Sp): Jeg har følgende spørsmål til landbruksministeren:

«Driftstilskudd for melk i Nord-Norge for i fjor er ifølge jordbruksavtalen 66 000 kr. Likevel har melkeprodusentene fått utbetalt langt mindre. Tall fra Landbruksdepartementet viser at det står 130 mill. kr ubrukt på posten driftstilskudd for melk.

Vil statsråden sørge for at melkeprodusentene får utbetalt det de har rett til etter jordbruksavtalen?»

Statsråd Lars Sponheim: Ved jordbruksoppgjøret i 2001 ble avtalepartene enige om å foreta en omlegging av forvaltningen av driftstilskudd for melk. Denne omleggingen innebar i grove trekk at ansvaret for utbetaling av tilskuddet til produsent ble flyttet fra meieriselskapene til Statens landbruksforvaltning, med en omlegging fra månedlig til halvårlig utbetaling av tilskuddet. Det ble i proposisjon om jordbruksoppgjøret gjort klart at siste utbetaling fra meieriselskapene skulle skje i desember 2001.

Statsregnskapet for 2001 viser at det på kap. 1150 Til gjennomføring av jordbruksavtalen underpost 74.11 Driftstilskudd melk er et underforbruk på ca. 130,8 mill. kr, noe som tilsvarer ca. 10 pst. av bevilgningen for 2001.

Grunnen til underforbruket på ordningen med driftstilskudd for melk i statsregnskapet for 2001, er endringen i utbetalingsrutinene som en følge av omleggingen av ordningen. Underforbruket har ikke medført at produsentene har fått utbetalt mindre enn fastsatt i jordbruksavtalen. Melkeprodusentene i Nord-Norge fikk i 2001 utbetalt 66 000 kr i driftstilskudd fra meieriselskapene. Produsentene vil også i 2002 etter gjeldende satser få utbetalt 66 000 kr i driftstilskudd, men da fra Statens landbruksforvaltning. Grunnen til at produsentene hevder at de for 2001 har fått utbetalt mindre enn avtalt i jordbruksavtalen, mener jeg har sitt utspring i den enkelte produsents regnskapsføring av tilskuddet ved overgangen fra 2001 til 2002.

Underforbruket på underpost 74.11 Driftstilskudd melk i 2001 skyldes budsjettekniske forhold, og har således ikke redusert utbetalingene til produsent i forhold til avtalen. På bakgrunn av dette mener jeg at melkeprodusentene i Nord-Norge har fått utbetalt det driftstilskuddet for melk som er avtalt i jordbruksavtalen, og jeg ser derfor ingen grunn til å forfølge denne saken noe nærmere.

Underforbruket vil for øvrig inngå i de overførte midler på avtalen fra 2001 til 2002, og vil bli disponert i årets jordbruksoppgjør.

Marit Arnstad (Sp): Jeg må vel kunne si at jeg er en smule overrasket over svaret. Det er tydelig at her er det en helt ulik forståelse av hva som har skjedd, og hva som er krav og rettigheter ifølge jordbruksavtalen mellom på den ene side produsenter og jordbruksorganisasjoner og på den annen side staten.

Ifølge årsoppgavene som er sendt fra meieriselskapene til produsentene, har ikke produsentene mottatt 66 000 kr i 2001. De har mottatt langt mindre enn det. Årsaken til det er at den siste månedlige betalingen ikke ble foretatt. Det kan så langt jeg ser, ikke ha noen annen sammenheng enn at man rett og slett har fått en glipp i overgangen mellom de ansvarlige for utbetalingene, som har gjort at produsenten faktisk er skadelidende.

Jeg skjønner at statsråden ser på dette som en rent teknisk beregning. Men jeg synes det hadde vært interessant om statsråden her hadde gått inn i en dialog med produsentene og jordbruksorganisasjonene om saken én gang til, for å rydde opp i eventuelle uklarheter og den helt ulike oppfatning som man har omkring spørsmålet.

Statsråd Lars Sponheim: Som jeg sa i mitt svar, er det slik at i jordbruksavtalen forhandler man om ordningene, og ordningen for driftstilskudd for melk i Nord-Norge er at den enkelte melkeprodusent skal ha 66 000 kr når han oppfyller kriteriene. Det er etter Landbruksdepartementets oppfatning utbetalt i dette tilfellet, og slik er jordbruksavtalen etterlevd.

Marit Arnstad (Sp): Jeg får bare erkjenne at landbruksministeren mener at melkeprodusentene har fått utbetalt 66 000 kr. Melkeprodusentene mener at de ikke har fått utbetalt det, men noe langt mindre, og at det plutselig står 130 mill. kr ubrukt på en post knyttet til Landbruksdepartementet.

Jeg synes at det hadde vært formålstjenlig for å få et godt klima under de kommende jordbruksforhandlingene at man i de minste hadde gått inn i en dialog for å finne ut hva som er årsaken til at man her har en helt ulik virkelighetsforståelse omkring saken.

Statsråd Lars Sponheim: Ja, det har vært en dialog mellom organisasjonene og Landbruksdepartementet om denne saken, og sett fra Landbruksdepartementets side er det helt klart at her er jordbruksavtalens forutsetninger oppfylt. Det er slik. Og det er en annen begrunnelse enn overgangen fra 2001 til 2002, som spørsmålsstilleren her legger opp til, for at det er et underforbruk på 130 mill. kr. Det refererer seg tilbake til noe tidligere. Og dette beløpet vil, som jeg gav uttrykk for i mitt svar, inngå i jordbruksforhandlingene denne våren.