Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 2002 kl. 10

Dato: 08.05.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Knut Storberget (A): «Politireformen skulle bidra til mer polititjenester nærmere befolkningen. Reformen ser likevel ut til å ha fått noen skjeve utslag. Ressurssituasjonen i f.eks. Follo politidistrikt ser ut til å være langt dårligere enn sammenlignbare distrikt, med henblikk på både stillingshjemler og budsjett opp imot antall straffesaker og befolkningstetthet.

Mener statsråden ressursene i politisektoren er rimelig fordelt mellom distriktene?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Politi- og lensmannsetaten står nå midt oppe i en omfattende reform, hvor man nylig har slått sammen, og derved redusert, antall distrikter fra 54 til 27. Det er klare forventninger til at dette skal gi gevinster i form av et mer tjenesteytende og publikumsorientert politi, og det er et krav at det desentraliserte nærpolitiet skal videreføres og styrkes.

I sammenheng med reformen utarbeides det nå en revidert bemanningsplan i samsvar med den nye politidistriktsstrukturen. Denne planen vil korrigere eventuelle skjevheter i fordelingen av årsverksrammene til distriktene.

Politidirektoratet har dessuten startet opp tilsvarende arbeid i forhold til en framtidig budsjettfordelingsmodell. Modellen vil bli lagt til grunn for budsjettåret 2003.

De skjevheter som oppstod ved sammenslåingen i enkelte distrikter, er kompensert budsjettmessig for inneværende år. Follo politidistrikt er et av disse distriktene. Politidistriktet vil i denne sammenheng bli fulgt opp spesielt for å kompensere for skjevhetene vedrørende bemanningen så snart som mulig.

Knut Storberget (A): Jeg takker for svaret.

Det er ikke så ofte, og det bør heller ikke være så ofte, at man fra Stortingets side legger seg opp i spørsmål om organiseringen av offentlige etater. Men det er to grunner til at man gjør det i denne saken. For det første står vi overfor en ny reform, og det er således viktig å få tatt ut effekten over hele landet. Grunnen til at jeg trekker fram Follo politidistrikt, er nettopp den skjevheten som gjelder antall stillinger, og for så vidt også den skjevheten distriktet er kommet opp i når det gjelder budsjettspørsmål. I så måte er jeg glad for at justisministeren deler min oppfatning om at det er oppstått en skjevhet her. Men denne skjevheten er av en slik art at jeg vil utfordre justisministeren noe og spørre ham om når denne reviderte bemanningsplanen vil foreligge, og spesielt om når man vil kompensere for skjevhetene vedrørende bemanningen i Follo politidistrikt.

Statsråd Odd Einar Dørum: Ja, på det siste har jeg allerede i mitt hovedsvar svart «så snart som mulig». Når det gjelder ny budsjettfordelingsmodell, vil den gjelde fra 2003.

Jeg vil gjerne si til representanten at jeg synes det er legitimt å ta opp de fleste spørsmål. Det var jo slik på et visst tidspunkt at man i Stortinget spurte om den enkelte lensmannsbetjentstilling på de enkelte lensmannskontor. Der er vi ikke lenger, fordi vi bl.a. har hatt en politireform som har innført en etatstyring gjennom Politidirektoratet.

Når jeg valgte å ta representantens spørsmål positivt, er det fordi jeg følte at det lå en alminnelig betraktning i bakteppet for det, og jeg valgte derfor også å gå inn konkret og gi kommentarer på dette spesielle politidistriktet. Generelt vil jeg si at når omorganiseringen finner sted, skjer den med et ulikt bakteppe i de forskjellige deler av landet, slik at det er ikke alltid en får effektene samtidig overalt. Om Follo politidistrikt vil jeg likevel si, uavhengig av spørsmålet, at det er et distrikt jeg har fulgt med svært positiv interesse. De var bl.a. i en annen rolle i mitt liv med på å inspirere meg til å bidra til fenomenet Catch, som går etter organisert kriminalitet, hvor dette distriktet har gjort en forbilledlig innsats.

Knut Storberget (A): Jeg vil takke justisministeren for begge svarene. Jeg syns det for så vidt er beroligende når det gjelder ressurstildelingen, og jeg tror vi er enige om hvorfor det er viktig at vi også får rettet opp skjevhetene.

Et annet måltall – dette beveger seg for så vidt noe utenfor spørsmålet om antall stillinger og budsjettstørrelse – går på det viktige forholdet i politidistriktene om man oppnår mer effekt i forhold til det å bekjempe kriminalitet, og om forventningene om gevinst i form av mer tjenesteytende og publikumsorientert politi slår til. Det kunne være interessant å spørre nå på tampen om hvilke tanker og ideer statsråden har, og for så vidt konkrete tiltak Justisdepartementet tenker seg, for å måle nettopp denne effekten av politiomstruktureringen.

Statsråd Odd Einar Dørum: Målemetodene er jo vel kjent, bl.a. gjennom de pålegg som er utviklet av riksadvokaten, som går på saksbehandlingstid, og som går på oppklaringsprosenter. Det har også vært reist en debatt om man skal måle på andre måter; men det skal jeg ikke gå inn på her.

Det jeg tror man må regne med, er at når folk deltar i politireformen med stor entusiasme, som er mitt inntrykk, kan det nok noen steder bety at det en kortvarig periode kan ramme deler av polititjenestene, rett og slett for at man skal få nye systemer på plass. Bare det f.eks. å lage nye organisasjonsmodeller for folk som har vært inne, og som skal ut, man skal flytte på seg i tjenesteordninger over større distrikter, og man skal etablere en operasjonssentral som skal fungere f.eks. for et helt fylke, er i seg selv et ganske betydelig omstillingsarbeid. Mitt generelle inntrykk er at politiet, fra grunnplanet og opp til toppen og ned igjen, deltar i dette med en betydelig entusiasme, samtidig som man har et trykk på å være publikumsnær. Likevel tror jeg man skal være åpen nok til å se – og det tror jeg Stortinget bør ha med – at det kan tenkes at man i en periode, selv om man har entusiasme, ikke klarer å levere alt. Jeg følger nøye med i det, både ved å besøke politidistriktene og ved å være med politiet ut i hverdagsarbeidet for å oppleve de ulike impulser.

Så skal jeg komme tilbake på egnet måte så snart som det er praktisk mulig, til representanten Storbergets spørsmål.