Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 2003 kl. 10

Dato: 12.02.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Øyvind Vaksdal til olje- og energiministeren, vil bli besvart av nærings- og handelsministeren som rette vedkommende.

Øyvind Vaksdal (FrP): Jeg vil stille følgende spørsmål:

«Offshoreverftet Rosenberg i Stavanger har tapt Snøhvit-kontrakten til det spanske verftet Dragados Offshore. Årsaken skal være store prisforskjeller. Etter et lignende tilfelle i fjor bad Stortinget Regjeringen gi en beskrivelse av situasjonen i norsk offshorerettet verkstedindustri og gjennomgå konkurransesituasjonen for denne industrien i forhold til andre EØS-land.

Hva har Regjeringen foretatt seg så langt i denne sak, og hva vil en gjøre for å sikre denne viktige industrien konkurransedyktige rammebetingelser?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Det Regjeringen har gjort i denne saken siden vi fikk den på bordet, er at vi hadde det første møtet den 30. oktober i fjor med representanter for TBL, Fellesforbundet og de tillitsvalgte på verftet samt representanter for ledelsen i Kværner. På det møtet utbad jeg meg en skriftlig redegjørelse fra konsernet om hvordan de vurderte dette, og hvilken oppfordring de hadde til meg om å ta denne saken videre. Jeg har siden hatt møter med eieren av Aker Kværner, og jeg har hatt møter med konsernledelsen i Aker Kværner.

Vi innhenter på vanlig måte opplysninger så langt man kan gjøre det via åpne, offentlige kanaler, og dette kulminerte i et møte jeg hadde med EU-kommissær Monti den 7. januar i år om disse ting. Han bad oss om å fremlegge dokumentasjon. Vi hadde resultatet av det arbeidet som tillitsmennene i Kværner hadde gjort, som var et veldig godt og grundig arbeid. Der var det mange faktaopplysninger pluss en god del antydninger som det var grunn til å se videre på.

Etterpå har vi hatt ytterligere kontakt med bl.a. TBL og Fellesforbundet, hvor de har lagt frem mer dokumentasjon, men kanskje ikke i så stort omfang som vi hadde trodd. Situasjonen var den at da jeg kom hjem sist lørdag – etter at jeg hadde vært i Amerika i fire dager – hadde jeg innkalt alle disse igjen. Det jeg erkjente på det tidspunktet, var at vi vurderte det slik at jeg ikke ville kunne greie å få tak i denne dokumentasjonen via ordinære kanaler. Da bestemte jeg meg for at jeg sammen med Fellesforbundet og TBL ville lage et prosjekt, der vi bruker ressursene som er nødvendige for å finne ut konkurranseforholdet mellom Norge og Spania, Frankrike og Holland. Vi har en referansegruppe hvor disse partene er med for å prøve å avdekke både lovlige og ulovlige ting knyttet til konkurranseforholdet mellom disse land. Vi kan ikke leve med en situasjon der det er mange påstander om ulovligheter. Dette må sjekkes ut. Vi har, som sagt, et prosjekt der vi setter inn så mye ressurser at jeg forventer vi skal være ferdige innen utgangen av mars.

Øyvind Vaksdal (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Nå ser vi dessverre at store deler av vår industri sakker akterut i konkurransen med industri fra andre land. Offshoreverftene er foreløpig det siste eksemplet på dette. Samtidig får vi høre påstander, eller antydninger, om skjult, lovlig eller ulovlig subsidiering i form av restrukturerings- eller omstillingsmidler. Har Regjeringen så langt i prosessen funnet ut om det i Dragados-saken eller andre liknende saker er brukt slike skjulte subsidier? Hva gjøres i tilfelle fra Regjeringens side for å komme dette til livs?

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Det ligger i sakens natur at jeg pr. i dag ikke sitter på dokumentasjon som beviser at dette verftet har brukt ulovlige subsidier. Det vi nå skal klarlegge, er hvor mye lovlig subsidiering man har fått. Vi utreder både forskningsstøtte, regionalstøtte, miljøstøtte, opplæringsstøtte og alt hva det nå enn heter.

Det er jo store regionale programmer i EU, som i betydelig grad kanaliserer penger til områder som er svake, og hvor f.eks. arbeidsledigheten er høy. I dette spanske området har jeg skjønt at ledigheten er 25–30 pst., og da utløser det en del ordninger fra EU. Statoil mener vel, så vidt jeg har skjønt ut fra media, at lovlig støtte pluss store differanser i lønnskostnader må være årsaken til denne forskjellen. Hvorvidt det er ulovlig støtte, er selvfølgelig av de ting som jeg eventuelt ønsker å avdekke. I den grad jeg avdekker det, vil det bli en ny runde med EU-kommissæren og en fremlegging av saken for kommisjonen, som må gå til etterforskning i Spania.

Øyvind Vaksdal (FrP): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Kværner Egersund mistet i fjor høst en viktig kontrakt til Dragados i Spania, og nå har vi sett det samme når det gjelder Snøhvit-kontrakten, hvor Kværner Rosenberg mistet kontrakten til det samme spanske verftet. Resultatet av dette kan jo bli oppsigelser, permitteringer og oppsplitting av kompetansemiljøer det har tatt flere tiår å bygge opp. Er ikke Regjeringen bekymret for den negative utviklingen for denne viktige industrien? Hvilke konkrete grep vil en fra Regjeringens side ta for å styrke norske offshoreverfts konkurransesituasjon?

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Den bekymringen som representanten Vaksdal har, har jeg også. Bekymringen på bunnlinjen er at norsk konkurranseutsatt næringsliv taper konkurransekraft i forhold til andre land for hvert år som går, og det har skjedd over tid. Nå kan det imidlertid ikke komme som noen stor overraskelse på Stortinget at det i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen tildeles flere kontrakter til utlandet, for Stortinget visste på det tidspunkt man godkjente Snøhvit-utbyggingen, at antakeligvis så mye som 60 pst. av kontraktene ville være med utenlandske selskaper.

Men det er bekymringsfullt hvis vi skal fortsette å tape konkurransekraft hvert år. Derfor ønsker Regjeringen å gjøre noe med dette. Vi vet hvilke elementer som veier tyngst i det tapte konkurranseforholdet, og det er rentenivå, kronekurs og for høye lønnstillegg i for mange påfølgende år. Da er det klart at det vi gjør sammen med partene når det gjelder lønnsutviklingen, er meget viktig. Jeg tror vårens lønnsoppgjør kan bli en brekkstang i forhold til å forbedre konkurransekraften for norsk næringsliv.