Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 2003 kl. 10

Dato: 12.02.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Anne Berit Andersen (H): Jeg har et spørsmål til samferdselsministeren:

«På E18-strekningen Dyreparken/Kristiansand–Grimstad vil valget stå mellom å bygge en tofelts vei eller en smal firefelts vei. Prosjektet gjennomføres som OPS-prosjekt. Ut fra trafikk- og sikkerhetsmessige hensyn synes det hensiktsmessig å bygge smal firefelts vei. En seinere utvidelse fra to- til firefelts vei vil for meg virke fordyrende og lite framtidsrettet.

Vil statsråden ta initiativ til at bygging av firefelts vei realiseres?»

Statsråd Torild Skogsholm: Prosjektet E18 Øygardsdalen–Dyreparken inngår i Aust-Agderpakken, som har en samlet kostnadsramme på om lag 2,2 milliarder kr. I denne kostnadsrammen er det forutsatt utbygging til tofelts veg på nevnte strekning.

Den aktuelle vegstrekningen tilfredsstiller vegnormalenes krav til smal firefelts veg. Det er også korrekt, slik representanten Andersen antyder, at en senere utvidelse til firefelts veg vil virke fordyrende.

Jeg er på denne bakgrunn enig i at en utvidelse til firefelts veg på strekningen Øygardsdalen–Dyreparken vil være en god løsning både for fremkommelighet og trafikksikkerhet, men vil vise til at grove anslag tyder på en kostnadsøkning på over 500 mill. kr. En eventuell utvidelse av Aust-Agderpakken må ta utgangspunkt i kvalitetssikrede kostnadsoverslag og må vurderes i forhold til andre aktuelle vegprosjekter.

Samferdselsdepartementet har nylig sendt et brev til Aust-Agder fylkeskommune, hvor det understrekes at departementet klart ser fordelen med utvidelse til firefelts veg, og fylkeskommunen oppfordres til å prioritere dette opp mot andre lokale ønsker om utvidelse av Aust-Agderpakken. De endelige prioriteringene fra Regjeringens side vil bli gjort i forbindelse med framleggelsen av Nasjonal transportplan 2006-2015.

Anne Berit Andersen (H): Jeg vil takke statsråden for svaret. Det er veldig gledelig for meg at statsråden deler mine vurderinger når det gjelder trafikksikkerhet, når det gjelder framkommelighet, og når det gjelder å tenke framtidsrettet.

Dette er en landsdel der stamveinettet har dårlig standard. Vi ser stadig økende trafikk, godt over de prognoser som ligger til grunn. Den økende trafikken medfører dessverre store ulykkestall, både drepte og skadde. Næringslivet har høye transportkostnader, og det vet vi også går ut over deres konkurranseevne.

Ved å få en firefelts vei nå, med midtskille, vil vi også lettere kunne oppnå vårt mål, nemlig nullvisjonen. Vi vil også knytte landsdelen tettere sammen og få et tettere bolig- og arbeidsmarked, og vi vil få ned transportkostnadene, slik at næringslivet kan konkurrere bedre.

Jeg vil gjerne spørre statsråden: Hvis alle lokale planer er ferdigbehandlet etter framdriftsplanen, vil en utvidelse til firefelts vei føre til noen forsinkelser i forhold til den planlagte oppstart, som er i 2005?

Statsråd Torild Skogsholm: Utvidelse av prosjektet til firefelts veg vil ha liten betydning i forhold til oppstartstidspunktet. Det pågår i dag reguleringsplanlegging for firefelts veg med vegbredde 20 m og rekkverk som midtdeler. Dette medfører at vegen kan bygges som firefelts veg hvis det blir valgt som standard, uten at man må foreta reguleringsendring. Målet er å ha godkjente reguleringsplaner høsten 2003.

Prosjektet skal gjennomføres etter modellen Offentlig-Privat-Samarbeid. Det vil ta vel ett år fra Stortinget har tatt stilling til finansiering og utbyggingsstandard og har gjort det endelige OPS-vedtaket, til en kontraktsinngåelse med et OPS-selskap kan skje. Både ut fra planprosess og framdrift i OPS vil det være realistisk med oppstart i 2005. Dette gjelder også om det endelige valget skulle bli firefelts veg. Deretter forutsettes det en rask bygging av vegstrekningen.

Anne Berit Andersen (H): Det ble henvist til Nasjonal transportplan og behandlingen av den når det gjelder de statlige prioriteringer. Det stemmer, det er helt korrekt. Men hvis oppstart skal skje i 2005, er jeg litt opptatt av når vi eventuelt vil få dette til behandling i Stortinget. For det må jo skje noe før behandlingen av Nasjonal transportplan. Kan statsråden si noe om det?

Statsråd Torild Skogsholm: Det som vil ligge i Nasjonal transportplan, vil være prioriteringer av statlige midler, også til dette prosjektet. Det vil bli lagt fram en sak for Stortinget som behandler nettopp OPS-gjennomføringen av denne E18-utbyggingen i Agder. Vi tar sikte på å legge den fram for Stortinget våren 2004. Det vil gjøre det mulig å starte opp prosjektet også med firefelts veg i 2005. Utover det vil selvfølgelig saken bli omtalt både i de årlige budsjett og – som sagt – i neste Nasjonal transportplan.