Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 2003 kl. 10

Dato: 12.02.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Rune J. Skjælaaen til helseministeren, vil bli besvart av sosialministeren.

Rune J. Skjælaaen (Sp): «Helse Finnmark har vedtatt at ambulansen på Kunes i Lebesby kommune skal fjernes med virkning fra 1. februar 2003.

Hva vil statsråden gjøre for at befolkningen i Indre Laksefjord skal få et likeverdig helse-/ambulansetilbud på linje med den øvrige befolkningen?»

Statsråd Ingjerd Schou: La meg aller først understreke at befolkningen i Finnmark har krav på et likeverdig tjenestetilbud på lik linje med den øvrige befolkningen i landet. Det skal ikke herske noen tvil om det. Dette gjelder også trygghet for at en god ambulansetjeneste vil være tilgjengelig om behovet oppstår.

Innenfor foretakssystemet er det helseministerens overordnede ansvar at de akuttmedisinske tjenestene fungerer etter de forutsetninger som er gitt i spesialisthelsetjenesteloven. Det må og skal være utgangspunktet. Samtidig vil jeg peke på at det er viktig at helseforetakene får mulighet til å ivareta den rollen som Stortingets vedtak om helseforetaksloven forutsetter. Det er et sentralt element i reformen at det regionale helseforetaket skal gis muligheter til å finne gode og samlende løsninger for regionen. De lokale helseforetakene skal også ha nødvendig fleksibilitet i den praktiske driften. Modellen vil spille fallitt dersom det skulle utvikle seg en praksis med detaljstyring fra sentralt hold i enkeltsaker.

Dette innebærer imidlertid ikke at det samtidig innenfor foretaksmodellen er fritt frem for hvordan helseforetakene løser sine oppgaver. Det skal og må skje i samsvar med de krav til tjenestene som er fastsatt av Stortinget, gjennom lovvedtak og øvrige vedtak fattet i denne sal. De sentrale helsemyndighetene har et styrings- og oppfølgingsansvar for å sikre at tjenestene er i samsvar med de mål som politiske organer setter. I tillegg har Statens helsetilsyn og fylkeslegene et tilsynsansvar dersom det oppstår tvil om tjenestene er forsvarlige. Dette er viktig også i forhold til oppfølgingen av det samlede ansvar som Helsedepartementet har for at helsetjenestene faktisk fungerer.

Hovedmålet med endringene som skjer i ambulansetjenesten i Finnmark, er å oppfylle et mål om faglig forsvarlighet med tomannsbetjente ambulanser. Fra 1. februar vil ambulanseoppdrag i Kunes-området bli ivaretatt gjennom ambulansebasene i Lakselv, Mehamn og Kjøllefjord samt 330-skvadronen i Lakselv. Redningshelikopteret fra 330-skvadronen utfører ambulansetjenester i hele Finnmark når den ikke er i redningsoppdrag, og blir i særlig grad brukt ved mest akutte sykdomstilfeller og også under vanskelige værforhold. Endringen i ambulansestrukturen er lagt frem for Fylkeslegen i Finnmark, som konkluderer med at en nedleggelse ikke var faglig uforsvarlig. Imidlertid påpeker Fylkeslegen at det vil være ønskelig at Helse Finnmark og Lebesby kommune sammen ser på alternative muligheter for å ta vare på den akuttmedisinske kompetansen og beredskapen i området. Dette er fulgt opp av styret i Helse Finnmark. Så langt forberedes det én bil som skal være utrustet med akuttmedisinsk utstyr, bemannet med kvalifisert ambulansefagarbeider, som skal kunne rykke ut med assistanse til syk eller skadet pasient i påvente av nærmeste ambulanse.

Helse Finnmark vil ta initiativ til at det snarlig blir avholdt et møte med kommunen, hvor også Helse Nord Regionalt Helseforetak vil delta, for å drøfte nettopp videre fremdrift i arbeidet med å få til en avtale mellom Helse Finnmark og kommunen. Denne saken har naturlig nok skapt et stort engasjement blant befolkningen, og Helse Finnmark har også i samarbeid med aksjonsledelsen på Kunes invitert til et folkemøte i uke 8. I forrige uke mottok også departementet en klage på vedtaket i Helse Finnmark fra Lebesby kommune. Denne saken vil raskt bli behandlet av Helsedepartementet.

Rune J. Skjælaaen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Når denne ambulansen nå er nedlagt, er det snakk om at ambulansen skal stasjoneres i Kjøllefjord, Mehamn eller Lakselv. Kjøllefjord–Mehamn, Rv 889, er faktisk stengt eller kolonnekjørt fem måneder i året. Til Lakselv er det 15 mil å kjøre. Jeg kjørte sjøl den veien sist fredag i snøfokk. Det er faktisk bare 17 pst. av befolkningen som vil få dekning av ambulanse innenfor en responstid på 60 minutter, slik ambulanseplanen for Finnmark sier det skal være. Hele 80 pst. av de 360 innbyggerne vil dermed få en dårligere dekning enn det som ambulanseplanen for Finnmark definerer som et minimum av responstid for grisgrendte strøk. Kommunen har vurdert dette med akuttbil, som har vært nevnt, men de avviser det, for de har faktisk ikke lov til å ha noen pasienter i denne akuttbilen. Folk på sjukeheimen fortviler – alle fortviler – og det er stor uro over dette som skjer i en bygd som faktisk er i vekst.

Statsråd Ingjerd Schou: Jeg er ikke riktig sikker på om dette var et spørsmål, men etter det jeg forstår, er det en underliggende uro for det som skjer i området, spesielt knyttet til Kunes.

Det jeg kan understreke, er at Helsedepartementet har mottatt en klage fra ordføreren. Det vil snarlig bli avholdt et møte med kommunen, hvor også Helse Finnmark og Helse Nord vil delta. Det er invitert til et folkemøte, og det er kommet frem et tydelig uttrykk for engasjement fra befolkningen. Klagen som Helsedepartementet har mottatt, vil bli behandlet raskt, og slik sett vil problemstillingen bli drøftet og tatt videre der. Jeg ser også at Fylkeslegen i Finnmark har konkludert med at en nedleggelse ikke var faglig uforsvarlig, men at det også er påpekt at det ville være ønskelig at Helse Finnmark og Lebesby kommune sammen ser på alternative muligheter for å ta vare på nettopp det som går på den akuttkompetansen som ligger der, og på beredskapen i området.

Rune J. Skjælaaen (Sp): Da vil jeg stille et konkret spørsmål.

Nå har altså kommunen klaget. Spørsmålet er om ambulansen kan få lov til å være operativ så lenge klagen er til behandling. Det er noe som jeg vet også Lebesby kommune gjennom ordføreren har stilt spørsmål om i denne klagen.

Statsråd Ingjerd Schou: Utgangspunktet er at departementet i forrige uke mottok en klage. Vi vil vurdere den. Det har vært kontakt mellom Helse Finnmark, kommunen og Helse Nord for å få til et møte. Jeg tar med meg synspunktene fra Skjælaaen tilbake til Helsedepartementet, men poenget er i hvert fall at Helsedepartementet så raskt som mulig vil behandle denne klagen.