Stortinget - Møte onsdag den 26. mars 2003 kl. 10

Dato: 26.03.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg vil få stille den ærede sosialminister følgende spørsmål:

«I forbindelse med Dokument nr. 8:87 for 2000-2001 og behandlingen av Innst. S. nr. 267 for 2000-2001 vedtok Stortinget våren 2001 å be Regjeringen om innen utgangen av 2001 å legge fram en sak som viser om lovfesting av kommunale råd for funksjonshemmede er formålstjenlig, og eventuelt komme med forslag om slik lovfesting. Jeg har ikke registrert at slik sak er fremmet for Stortinget.

Vil statsråden i ettertid sørge for å følge opp Stortingets vedtak?»

Statsråd Ingjerd Schou: Etter at Stortinget hadde gjort det vedtaket som representanten Nesvik refererer til, ble Stortinget høsten 2001 underrettet om at daværende sosialminister tok sikte på å behandle saken om kommunale råd for funksjonshemmede i den kommende stortingsmeldingen om politikken overfor funksjonshemmede.

Jeg har videreført arbeidet etter dette opplegget. Kommunale råd for funksjonshemmede vil bli behandlet i den varslede stortingsmeldingen om politikken overfor mennesker med funksjonsnedsettelser, som Regjeringen tar sikte på å legge fram i denne sesjonen.

Harald T. Nesvik (FrP): Statsråden sier her at det vil komme en melding om dette. Vil det da si at statsråden ikke har tatt stilling til hvorvidt det skal komme en lovendring, i og med at det ikke er varslet en odelstingsproposisjon? Da må man vel kunne si at man ikke følger opp – man ønsker i hvert fall ikke å følge opp – med å gi signal om nå at dette skal lovfestes.

Det er viktig at lovfesting kommer på plass, for man ser helt klart og tydelig skjevheter kommunene imellom når det gjelder hvorvidt man på en skikkelig måte legger til rette for funksjonshemmede. Det er også verdt å merke seg at kommunale eldreråd er lovfestet, men ikke kommunale råd for funksjonshemmede. Ser sosialministeren det prinsipielle her, at det ikke er noen forskjell på eldreråd og råd for funksjonshemmede, slik at disse bør likebehandles?

Statsråd Ingjerd Schou: Først følger jeg opp på samme måte som daværende sosialminister høsten 2001 ordla seg, nemlig at det skulle komme en melding om funksjonshemmede. I 2001 gjorde Arbeidsforskningsinstituttet en undersøkelse om hvordan det står til her i landet i forhold til antall råd for funksjonshemmede. Ifølge den evalueringsrapporten hadde 48 pst. av landets kommuner råd for funksjonshemmede i 2000, og 16 av fylkeskommunene hadde slike råd.

I den stortingsmeldingen som Regjeringen tar sikte på å legge fram i denne sesjonen, vil vi gi en samlet vurdering av både eldreråd og råd for funksjonshemmede. I tillegg til forslagene fra Manneråk-utvalget vil vi også forholde oss til forslag som Norsk Pensjonistforbund har lagt fram, bl.a. om at kommunestyrene ikke skal kunne fatte vedtak om eldrepolitiske tiltak før det foreligger innstilling fra eldrerådet.

Jeg har også lyst til å referere fra flertallet i Manneråk-utvalget. Flertallet i utvalget anbefaler at kommunene forpliktes til å organisere medvirkningsarenaer, men at de stilles fritt til hvordan de ønsker å organisere slike.

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg takker sosialministeren for svaret og ser selvfølgelig fram til meldingen om funksjonshemmede som skal komme til Stortinget, fortrinnsvis nå i vårsesjonen, og den behandlingen som der skal finne sted.

Men jeg må si at jeg stiller meg litt undrende til for det første at det skal ta to år før disse tingene kommer på plass, at det nå skal foreligge en vurdering. Og når det gjelder den undersøkelsen som er gjort om hvor stor prosentvis andel av kommunene som har kommunale råd for funksjonshemmede, hjelper det faktisk veldig lite hvis rådene som er i kommunene, ikke har et reelt innhold. Det som virkelig er skremmende, er å høre om det store antallet kommuner som ikke har funnet plass og vilje til å opprette kommunale råd for funksjonshemmede. Det viser dessverre at man i dette landet ennå ikke tar de funksjonshemmede på alvor, slik at de kan delta på de arenaene som de funksjonsfriske deltar på. Deler statsråden dette synet?

Statsråd Ingjerd Schou: Jeg deler det synet at det er viktig å ha arenaer hvor både eldre og funksjonshemmede faktisk deltar i prosessen. Noe av erfaringene fra den undersøkelsen som ble gjort, var at man i kommuner som ikke hadde organiserte råd for funksjonshemmede, ble invitert til å delta i eldrerådets møter. Jeg vil ha en gjennomgang både av arenaene for eldre og arenaene for funksjonshemmede, og av hvordan dette skal organiseres.

Pensjonistforbundet har også påpekt at når det gjelder eldrepolitiske tiltak, ønsker de at det ikke skal fattes vedtak før det foreligger innstilling fra eldrerådet. Så de ønsker en mye sterkere innflytelse. Det reiser mange problemstillinger. Jeg er opptatt av at både funksjonshemmede og eldre skal ha innflytelse på utformingen av sin hverdag. Da er det viktig at de har en god kontakt med de politiske organer i kommunene. Så blir det også en diskusjon om hvorvidt kommunene skal stilles fritt eller bindes opp.