Stortinget - Møte onsdag den 11. februar 2004 kl. 10

Dato: 11.02.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Styret i Helse Bergen har lagt fram et innsparingsforslag som innebærer at Ungdomsseksjon Fanastøl, Hordalands eneste psykiatriske langtidstilbud for ungdom med store atferdsvansker, skal legges ned. Ansatte og pårørende til dem som nå er døgnpasienter ved Fanastøl, reagerer sterkt på nedleggelsen.

Hvordan samsvarer nedleggelsen med Regjeringens ønske om å styrke barne- og ungdomspsykiatrien, og hva vil statsråden foreta seg for å sikre at den aktuelle ungdomsgruppen i Hordaland får et fullverdig behandlingstilbud?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Den nasjonale prioriteringen av psykisk helsevern generelt, og barn og unge spesielt, skal opprettholdes og videreføres. Opptrappingsplanen for psykisk helse innebærer at den samlede behandlingskapasiteten skal øke. Samtidig er det lagt til grunn at det er nødvendig med omorganisering og effektivisering av tjenestetilbudet innen psykisk helsevern. I tråd med dette er jeg kjent med at Helse Bergen planlegger en del endringer i organiseringen av tjenestetilbudet i det psykiske helsevernet. I regional opptrappingsplan for psykisk helsevern, som nå er til behandling i Helse Vest, fremgår det bl.a. at Helse Bergen skal etablere en ny barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling med alle funksjoner, lokalisert til Haukeland-området nær et framtidig barnesenter.

Representanten Bjørlo Lysbakken viser til vedtak i Helse Bergen om at Fanastøl behandlingshjem for ungdom med atferdsproblemer skal legges ned 15. februar 2004 og erstattes med et alternativt tilbud. Nedleggelsen av Fanastøl er primært begrunnet i de fysiske og driftsmessige forholdene ved institusjonen. Fanastøl har seks godkjente døgnplasser for langtids miljøterapeutisk behandling av ungdom med atferdsvansker. På grunn av gamle og uegnede lokaler har man imidlertid i praksis kun hatt mulighet til å behandle tre døgnpasienter ved Fanastøl. Nedleggelsen er i tråd med den opprinnelige godkjente opptrappingsplanen for psykisk helse i Hordaland fylkeskommune, der Fanastøl og Osheim behandlingshjem er forutsatt erstattet med fem enheter i nye lokaler. Helse Vest har bekreftet at de tre ungdommene, som er frivillig innlagt, vil få et fullverdig og godt tilbud om langtidsopphold med tilhørende undervisning ved Ungdomsseksjonen i Barne- og Ungdomspsykiatrisk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus, som Fanastøl har vært underlagt siden 2000. Det ble i 2003 opprettet en ny døgnpost ved ungdomsinstitusjonen på fem plasser, og poliklinikkene for barn og unge ble styrket med 13 stillinger. Overflytting av ungdommene vil skje i samarbeid med de foresatte.

Når det gjelder omorganisering av tjenestetilbudet innen psykisk helsevern, har jeg gitt de regionale helseforetakene klare føringer. Det er bl.a. stilt krav om at den enkelte pasient skal involveres og bli godt ivaretatt ved endringer i tilbudet, og at ingen nedbygging av tjenestetilbudet kan finne sted før et alternativt tilbud er bygd opp og tilgjengelig. Jeg oppfatter at disse kravene er ivaretatt i forhold til nedleggelse av behandlingstilbudet ved Fanastøl.

Budsjettet for Helse Bergen er foreløpig ikke vedtatt. Helse Vest informerer om at det foreliggende budsjettforslaget innebærer en vekst på ca. 3,1 pst. reelt utover prisstigning. Jeg har i styringsdialogen med de regionale helseforetakene gitt beskjed om at ressursinnsatsen som er kanalisert til psykisk helsevern gjennom opptrappingsplanen, skal videreføres, og at eventuelle ressurser som frigjøres gjennom effektivisering, skal forbli innenfor psykisk helsevern. Jeg forutsetter derfor at disse føringene ivaretas ved omorganisering av tjenestetilbudet innen det psykiske helsevernet i Helse Vest.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg takker for svaret.

Når helseministeren snakker om opptrapping og Regjeringens egne mål om opptrapping i forhold til barne- og ungdomspsykiatrien, synes jeg det er på sin plass å minne om at begrunnelsen for den nedleggelse og flytting som vi her snakker om, verken er opptrapping eller effektivisering, men behovet for å spare 7,5 mill. kr på Helse Bergens budsjetter. Det er utgangspunktet for dette.

Når en snakker om at Fanastøl likevel skulle avvikles i sin nåværende form, er det riktig, men det var fordi man skulle flytte og trappe opp tilbudet i nye og bedre egnede lokaler. Det som skjer nå isteden, er at man flytter fordi man ikke har penger til å gjennomføre den opprinnelige flytteplanen. Det er altså snakk om et kutt i tilbudet, og ikke en opptrapping, og det er til syvende og sist et politisk ansvar.

Jeg har lyst til å utfordre helseministeren igjen på hvordan den type kutt og mangel på penger samsvarer med Regjeringens mål om opptrapping.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg mener at jeg svarte meget klart og tydelig på det spørsmålet i mitt første svar, men jeg skal gjenta hovedpunktene.

Det er en klar forutsetning fra Regjeringens side at man skal trappe opp innsatsen. Eventuelle ressurser som frigjøres gjennom effektivisering, skal forbli innen det psykiske helsevernet, og det skal ikke gi omstillingsprosesser, som Stortinget har stilt krav om. Og som planene forutsetter, som jeg her har redegjort for, skal et tjenestetilbud ikke bygges ned før det er skaffet et alternativt tilbud og det tilbudet er tilgjengelig.

Jeg viser til at vi har hatt en kraftig aktivitetsvekst i barne- og ungdomspsykiatrien siste år på over 30 pst. Og jeg viser til at i det budsjettforslaget for Helse Bergen som ennå ikke er vedtatt, er det lagt opp til en vekst på ca. 3,1 pst. utover prisstigning. Disse forutsetningene, som jeg har meddelt helseforetakene, vil vi følge nøye opp også i forhold til Helse Vest.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV): Jeg synes det er en besynderlig form for opptrapping å måtte gjennomføre flytting på grunn av mangel på 7,5 mill. kr, som er det grunnleggende poenget her. Både fra foresattes side og fra ansattes side har det gjennom mediene de siste ukene kommet fram sterke innsigelser mot den flyttingen som nå gjennomføres, og bekymring for tilbudet.

Styret i Helse Bergen har møte i dag, der denne planen skal endelig behandles. Jeg hadde jo håpet at helseministeren ville gi et tydeligere signal til styret i Helse Bergen i en annen retning enn det han har gjort nå, men vi må bare ta til etterretning at det budskapet som kommer her, synes å være en støtte og dermed også en erkjennelse av politisk ansvar fra statsrådens side.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg vet ikke hva representanten Bjørlo Lysbakken mener med et signal i en annen retning. Men det signalet som er gitt – og jeg vil vise til brev av 9. desember 2003, som er gått til samtlige regionale helseforetak – er at man skal ha en opptrapping, at effektivisering skal komme denne sektoren til gode, at det ikke skal legges ned noe uten at det er etablert et alternativt tilbud. De signalene er vel kjent for de regionale helseforetakene, og de vil bli fulgt opp fra departementets side.

Beslutningen om å legge ned Fanastøl er forankret i planer som tidligere er vedtatt i Hordaland fylkeskommune, fylkestinget, som er godkjent i departement og direktorat, og som følges opp i den regionale planen som Helse Vest har laget. Og det går det ikke an å underslå, selv om man nå gjør det i en budsjettmessig sammenheng.