Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 2004 kl. 10

Dato: 03.03.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

«Det har lenge vært stor uklarhet omkring ambulansetjeneste på Kunes i Lebesby kommune, Finnmark. Styret i Helse Finnmark har nå vedtatt at tjenesten skal legges ned fra 1. mars i år. Dette betyr dramatisk svekkelse av ambulansetilbudet der kjøretiden allerede er 4–5 timer til sykehuset i Hammerfest.

Hva vil statsråden gjøre for å ivareta akuttberedskapen til denne delen av befolkningen på en bedre måte enn det som nå skjer?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg aller først understreke at befolkningen i Finnmark har krav på et likeverdig tjenestetilbud på linje med den øvrige befolkningen i landet. Det gjelder også trygghet for at en god ambulansetjeneste vil være tilgjengelig om behovet oppstår. Samtidig skal Helse Finnmark gjennom betydelige omstillinger, i likhet med de andre helseforetakene. Derfor må helseforetakene være innstilt på å endre sine arbeidsformer for at vi skal ha en kvalitativt god og moderne sykehustjeneste. Det kan medføre endringer i tjenestetilbudet, organiseringen av arbeidet, sammensetningen av personell og størrelsen på personellgruppene. Budsjettvedtaket i Stortinget åpner for at man skal omstille og tilpasse sin virksomhet innenfor sin ressursramme i løpet av 2005.

Innenfor foretakssystemet er det helseministerens overordnede ansvar at de akuttmedisinske tjenester fungerer etter de forutsetninger som er gitt i spesialisthelsetjenesteloven. Samtidig er det viktig at helseforetakene får mulighet til å ivareta den rollen som Stortingets vedtak om helseforetaksloven forutsetter. Det er et sentralt element i reformen at det regionale helseforetaket skal gis muligheter til å finne gode og samlende løsninger for regionen.

De lokale helseforetakene skal også ha nødvendig fleksibilitet i den praktiske driften. Modellen vil spille fallitt dersom det skulle utvikle seg en praksis med detaljstyring fra sentralt hold i enkeltsaker. Det innebærer imidlertid ikke at det samtidig innenfor foretaksmodellen er fritt fram for hvordan helseforetakene løser sine oppgaver. Det skal skje i samsvar med de krav til tjenestene som er fastsatt av Stortinget gjennom lovvedtak og øvrige vedtak fattet i denne sal.

De sentrale helsemyndighetene har et styrings- og oppfølgingsansvar for å sikre at tjenestene er i samsvar med de mål som politiske organer setter. I tillegg har Statens helsetilsyn og fylkeslegene et tilsynsansvar dersom det oppstår tvil om tjenesten er forsvarlig. Dette er viktig også i forhold til oppfølging av det samlede ansvar som Helsedepartementet har for at helsetjenestene faktisk fungerer.

Helse Finnmark har lagt ned ambulansestasjonen på Kunes fra 1. mars inneværende år. Området dekkes av ambulanser fra Mehamn, Lebesby eller Lakselv. I særlige tilfeller kan legebemannet redningshelikopter fra Banak benyttes. Omleggingen av tilbudet er ikke vurdert som uforsvarlig av tilsynsmyndigheten i Finnmark.

Lebesby kommune har fått tilbud fra helseforetaket om å overta et ambulansekjøretøy vederlagsfritt samt å få et årlig tilskudd på 20 000 kr for båretransport i området mot en avtalt godtgjøring pr. kjørt kilometer. Dette er en løsning som for øvrig praktiseres på Træna i Nordland. Helseforetaket opplyser at tilbudet så langt ikke er besvart fra kommunens side, men at det fortsatt står ved lag.

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er mange fine begrep og målsettinger som det her refereres til, bl.a. at man skal ha et likeverdig tjenestetilbud for befolkningen i Finnmark som for resten av befolkningen i landet. Men når det sies at Helse Finnmark må gjennom store omstillinger, som alle andre helseforetak nå, og dette skal skje innen 2005, er det ut fra en flertallspolitikk her i Stortinget, og man må følge de flertallsvedtak som er gjort. Det som bekymrer meg veldig, er at man legger opp til en slik ressurstilgang til sykehusene at man også må begynne å spare inn på og nedlegge ambulansetjeneste, og dermed svekker akuttberedskap og akuttilbud til deler av befolkningen på en måte som jeg synes er ikke bare urovekkende, men uforsvarlig.

Det regionale helseforetaket skal finne gode løsninger, sier helseministeren. Men er dette en god nok løsning, og er Statens helsetilsyn og fylkeslegen i Finnmark fornøyd med denne løsningen?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Representanten Gløtvold brukte ordet «uforsvarlig» om den endringen som her er skjedd. Det er et begrep som tilsynsmyndigheten, som han selv nå spurte om meningen til, ikke kan skrive under på.

Det er også et faktum at det har vært framsatt et tilbud fra Helse Finnmark overfor Lebesby kommune som kommunen ikke har besvart så langt, men som kommunen fortsatt har muligheten til å motta. Det er mitt ønske at man lokalt finner fram til en omforent løsning, slik at kommunen kan disponere det tiltaket som Helse Finnmark har tilbudt, som for øvrig er i funksjon i en annen kommune i Nord-Norge, som jeg refererte til.

Ola D. Gløtvold (Sp): Jeg står fast ved at jeg synes dette er uforsvarlig. Jeg mener at når det er en kjøretid for pasienten til sykehus på 4–5 timer, og når responstiden for ambulansen fra stasjoneringssted er på mellom 1 og 2 timer, i hvert fall på vinterstid, er det veldig lang tid. Det kan altså dreie seg om opp mot 7 timer. Kanskje må pasienten videre med fly fra Hammerfest sykehus til Tromsø. Tilsynsmyndigheten vet jeg i hvert fall har vært bekymret, jf. det som fylkeslegen i Finnmark tidligere har uttalt.

Når det gjelder tilbudet til Lebesby kommune, er jeg noe forundret over det. Det stemmer, jeg har snakket med ordføreren der, og han har fortalt at de har fått tilbud om en brukt ambulansebil og 20 000 kr nærmest i «løsepenger», og så skal de drive dette. Men ambulansetjeneste, akuttmedisin, er ingen kommunal oppgave. Det skal staten ta seg av som en del av spesialisthelsetjenesten. Dette kan ikke være i tråd med de normer som er lagt i akuttmeldingen, og den responstid som man la opp til der.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Helse Finnmark mener å ivareta sitt ansvar gjennom det opplegget de har vedtatt. Fordi Lebesby kommune har vært sterkt opptatt av å ha en ambulanse stasjonert på Kunes, har Helse Finnmark tilbudt en løsning på det spørsmålet. Det er som en ekstratjeneste fra Helse Finnmarks side for å få til en omforent løsning med kommunen, noe som jo er et viktig hensyn i dialogen mellom helseforetakene og kommunene.

Jeg har også drøftet denne saken med Lebesby kommune tidligere, og det er min bestemte oppfordring både til kommunen og til helseforetaket at man nå søker å avslutte denne saken og bli enige om en avtale med utgangspunkt i det tilbudet som er framsatt fra helseforetakets side.