Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 2004 kl. 10

Dato: 03.03.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Svein Roald Hansen til finansministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren som rette vedkommende.

Svein Roald Hansen (A): Jeg skal få stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«På Finansdepartementets hjemmesider om statsbudsjettet for 2004 er det i fylkesoversikten for Østfold opplyst at «det gis 4,25 millioner kroner til fiskerihavneanlegg i Utgårdskilen i Hvaler». Kystdirektoratet har i kontakt med kommunen opplyst at det er ukjent for dem at det er bevilget 4,25 mill. kr til utbyggingen i Utgårdskilen på statsbudsjettet for 2004.

Har Finansdepartementet feilinformert, eller er ikke Kystdirektoratet blitt informert om bevilgningen?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Over Fiskeridepartementets budsjett er det bevilget følgende beløp til Utgårdskilen:

  • 1,75 mill. kr, som ble bevilget over budsjettet for 2000. Det var tilskudd til ny liggekai på vestsiden av Utgårdskilen. Etter det som er opplyst av kommunen, er dette tiltaket nå gjennomført, og denne summen vil komme til utbetaling i 2004, som planlagt i budsjettet. Det forutsettes imidlertid at revisorgodkjente regnskaper for tiltaket framlegges før sluttutbetaling, i tråd med all praksis.

I tillegg:

  • 3,5 mill. kr, som ble bevilget over budsjettet i 2003. Denne tildelingen ble besluttet i 2003, etter at Hvaler hadde presentert store utbyggingsplaner i og i tilknytning til Utgårdskilen fiskerihavneanlegg. Disse midlene kan tidligst utbetales i 2004.

Det er dermed satt av 1,75 mill. kr pluss 3,5 mill. kr, dvs. i alt 5,25 mill. kr til planlagte utbyggingstiltak i fiskerihavnen i Utgårdskilen. 3,5 mill. kr vil kunne overføres til 2005, hvis midlene ikke kan utbetales i 2004 i henhold til retningslinjene for tilskudd til fiskerihavneanlegg.

Midlene er bevilget over posten Tilskudd til fiskerihavner i Kystverkets budsjett i henholdsvis 2000 og 2003. Bevilgningene framgår også av Kystverkets disponeringsplan, som utarbeides hvert år i tilknytning til framleggelsen av St.prp. nr. 1 for Fiskeridepartementet. Over budsjettposten Tilskudd til fiskerihavneanlegg gis det tilskudd til kaier, moloer og utdyping med inntil 50 pst. av kostnaden.

Til nå har det vært svært god kontakt mellom Hvaler kommune og Fiskeridepartementet og mellom Hvaler kommune og Kystverket. Derfor er jeg nok en smule overrasket over strategien og uttalelsene til ordføreren i media, ikke desto mindre fordi det ble avviklet et møte mellom Hvaler kommune og Kystverket senest den 16. februar i år. Da ble kommunen orientert om at tildelingsbrevet fra Kystverket ikke vil kunne utarbeides før det foreligger en søknad som inneholder de opplysningene som gjør at Kystverket kan fastslå hvilke kostnader som er tilskuddsberettiget, og hvilke som ikke er det. Midlene vil ikke kunne utbetales før arbeidene er påbegynt, og sluttutbetaling vil ikke finne sted før ferdigattest og revisorgodkjente regnskap foreligger. Dette er en helt normal prosedyre for denne typen tilskudd.

Problemet er at Hvaler kommune ikke har presentert en søknad som er god nok i forhold til det regelverket som alle kommuner må rette seg etter. Det er heller ikke grunnlag for i dag å love bevilgninger utover de 5,25 mill. kr.

Men som jeg har sagt ved mange anledninger: Jeg har vært, og jeg er, positiv til fiskerihavnen i Utgårdskilen.

Svein Roald Hansen (A): Jeg takker for svaret.

Da 2003-budsjettet ble presentert, lå det også tilsvarende informasjon ute på hjemmesidene til Finansdepartementet, og da var det snakk om 3,5 mill. kr. Ut fra det svaret som er gitt, er det klart at det er de samme pengene som er solgt en gang til. Det er i hvert fall en feilinformasjon gitt på departementets hjemmeside.

Derfor forstår jeg ikke helt at statsråden er overrasket over uttalelsen fra ordføreren, fordi det må være naturlig at kommunen regnet med at det var 4,5 nye mill. kr. At de rutinene som statsråden redegjorde for, skal følges, er opplagt. Men det viktige nå er at det engasjementet som fiskeriministeren har vist for Utgårdskilen – og det vil jeg gjerne gi ham ros for – følges opp, slik at kommunen kan fortsette planleggingen i tillit til at det kommer mer midler når de allerede bevilgede midlene er oppbrukt ved de arbeidene som er igangsatt.

Statsråd Svein Ludvigsen: Ja, det er korrekt at fylkesoversikten viser dette beløpet på 4,25 mill. kr. Jeg forstår at det har vært en kilde til misforståelse i Hvaler. Nå ville man nok lettere kunne fått det kommunisert hvis man hadde sjekket med representanter i finanskomiteen, som nok var vel innforstått med hva slags beløp som blir foreslått av Regjeringen. Det er slik at den oversikten ikke er bare for denne kommunen, men denne kommunen er den eneste som har misforstått, som ikke har fått med seg at det her gjelder både bevilgning og det som kommer til utbetaling.

Det er altså slik at i dette prosjektet har jeg og departementet vist velvilje, og Hvaler har fått bedre og raskere behandling i forhold til mange prioriteringsplaner, nettopp fordi jeg ser på denne havnen som viktig i Ytre Oslofjord og som fiskerihavn.

Den måten som det nå er kommunisert på, er en ny måte å kommunisere på mellom Hvaler og Fiskeridepartementet, og jeg oppfordrer til at vi kommer tilbake til den kommunikasjonen som var under det tidligere regimet i Hvaler. Jeg er sikker på at vi skal finne fram til gode løsninger, men jeg kan ikke love penger utover det som er, før de har presentert planer som kan verifiseres i forhold til hva som er tilskuddsberettiget.

Svein Roald Hansen (A): Jeg takker for tilleggssvaret, og forstår at det lett blir litt sånn politisk pingpong i en slik sak. Men jeg har ikke oppfattet at man verken fra ordføreren i Hvaler eller administrasjonen i Hvaler har vært ute etter å skåre politiske poeng. Man har trodd at det lå nye midler inne, og har reagert ut fra det.

Jeg tolker statsrådens svar slik at når Hvaler har gjennomført planene som tilsier det tilskuddet som er bevilget, kan de gå videre med planleggingen i tillit til at statsrådens engasjement fortsatt er der for at de planene som ligger, kan bli gjennomført fullt ut for denne fiskerihavnen, som tross alt er den største øst for Egersund.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg må minne om at hele dette totalprosjektet, altså det som er presentert, er på vel 82 mill. kr, og det er helt klart at det er betydelige deler av prosjektet som ikke er tilskuddsberettiget. Men som vi har kommunisert til kommunen: Når det foreligger en søknad som vi kan ta stilling til, vil vi ta stilling til både utbetaling av de midlene som er bevilget, og eventuelle framtidige bevilgninger.

Jeg går ikke ut og lover noe utover dette, men jeg har vist et engasjement fordi dette er en viktig havn for fiskeriene i Ytre Oslofjord. Det engasjementet akter jeg å føre videre. Jeg har derfor invitert ordføreren til et møte i departementet på fredag, slik at vi kan gå igjennom dette, for i forhold til fiskerne og fiskerinæringen er vi ikke tjent med at verken ordførere eller statsråder driver med kommunikasjon som ikke er direkte. Så jeg inviterer Hvaler kommuner til å fortsette det gode samarbeidet som vi hadde med den tidligere ordføreren og det tidligere regimet i Hvaler kommune.

Øyvind Halleraker hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten: Vi går videre til spørsmål 20.