Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 2004 kl. 10

Dato: 24.03.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har et spørsmål til justisministeren:

«Østfold er spesielt utsatt når det gjelder grenseoverskridende kriminalitet. EU-utvidelsen 1. mai, med ti nye medlemsstater, vil gi politiet og tollvesenet nye utfordringer fordi den vil medføre friere flyt av kriminelle.

Hva planlegges fra departementets side for å møte en situasjon med økt kriminalitet?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Selv om det så langt ikke foreligger konkrete indikasjoner på endringer i kriminalitetsbildet som følge av den forestående EU-utvidelsen, følger politiet og tollvesenet utviklingen fortløpende – både her i landet og gjennom europeisk samarbeid.

La meg i denne sammenheng nevne at den ytre grensekontrollen mellom de nye medlemslandene og de eksisterende medlemsland samt Island og Norge ikke avvikles før tidligst i 2007.

EØS-avtalen vil gjøre det enklere enn det var tidligere for statsborgere fra de nye medlemslandene å søke arbeid i Norge på lovlig måte. Slik kan vi også redusere omfanget av «svart arbeid» hos oss, med derav følgende antatt nedgang i kriminaliteten.

Kontrollaktiviteten i de grensenære områdene baseres på løpende lokale og nasjonale trusselvurderinger. Politidirektoratet opplyser at betydningen av informasjonsstyrt kontrollvirksomhet i de grensenære områdene er gitt økt fokus i kommunikasjonen med politidistriktene.

Effektiv utnyttelse av kontrollkapasiteten fordrer dessuten ifølge Politidirektoratet et nært operasjonelt samarbeid på tvers av politidistriktsgrenser. I dette bildet er også Utrykningspolitiet en viktig samarbeidspartner. Samtidig forbedres samarbeidet med svenske politi- og tollmyndigheter.

De enkelte politidistrikter er gitt et selvstendig ansvar for å gjennomføre nødvendige tiltak for å bekjempe organisert grensekryssende kriminalitet. Innsatsen følges opp fra Politidirektoratet. Etter anmodning fra politimesteren i Østfold vil en arbeidsgruppe gå gjennom de spesielle utfordringene som er knyttet til grenseproblematikken i Østfold.

Jeg vil avslutningsvis også framheve at Regjeringen i juni vil framlegge en ny handlingsplan mot økonomisk kriminalitet. Her vil en fremme tiltak i forhold til bransjer hvor det erfaringsmessig er mye «svart arbeid», når det gjelder straff og avgiftsunndragelser. Planen vil således også være av betydning i forhold til problemstillingen representanten Hedstrøm tar opp.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er slik at mange mennesker i Østfold er bekymret for utviklingen når det gjelder grenseoverskridende kriminalitet. Særlig lokalmediene er opptatt av det, det er nesten ikke en uke hvor det ikke er oppslag om dette temaet. Man har avdekket mange enkelttilfeller der baltiske ligaer har vært sterkt involvert, og mange har blitt pågrepet. En stor andel av dem som pågripes, er fra tidligere østblokkland. Ved samarbeid mellom politidistriktene om større aksjoner har man avdekket det samme. Så man er nå, selv om grensekontrollen oppheves senere, svært bekymret for utviklingen.

Jeg vil spørre statsråden: Hvis det skulle vise seg nødvendig, vil han foreta omprioriteringer, slik at man kan sette inn ressurser for å få en mer effektiv bekjempelse av grenseoverskridende kriminalitet?

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten Hedstrøm og jeg deler beskrivelsen av forhold som foregår, også måten det beskrives på, og hvem det kan tenkes å gjelde. Representanten og jeg har det til felles at vi kjenner til at politiet i Østfold har mye god grensekompetanse. At den også ivaretas i det nye politidistriktet, har jeg selv erfart, og representanten kjenner sikkert særlig godt til det.

Jeg kan ikke trekke noen slutninger om en ytre grensekontroll som ennå ikke har bortfalt. Men det sier seg selv at vi vil følge dette. Vi ser et forhold som ikke nødvendigvis bare kan tenkes å måles i Østfold, men også andre steder, hvor vi ser at det opereres med svart arbeid, f.eks. innenfor byggebransjen. Da kan det godt tenkes at vi har tiltak utenfor politiets område. Det kan tenkes at konsern som bruker underleverandører, bør ha den forpliktelse på seg at de skattemessig er ansvarlige for alle dem de loser inn i sitt brød gjennom anbud og konkurranse for øvrig. Det å mobilisere andre virkemidler enn politiet vil Regjeringen gjøre, og derfor viste jeg konkret til den handlingsplanen som vil komme i juni. Den er et viktig virkemiddel.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

Jeg ser det som en viktig oppgave for meg som Østfold-representant å fokusere på disse tingene, slik at vi har en beredskap så det ikke kommer som julekvelden på kjerringa hvis det eventuelt blir en økende grenseoverskridende kriminalitet. Det må også ses i lys av at lederen av Politiets Fellesforbund i Østfold er ute og sier at det er reduserte budsjetter. Ifølge hovedsvaret til statsråden er det gitt et ansvar til de enkelte politidistriktene. Vi må jo se det i lys også av de bevilgninger som gis, og at man i den sammenheng kan foreta omprioriteringer hvis det skulle bli nødvendig.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det framgår av hovedsvaret mitt hvordan ressursene disponeres. Det framgår også av svar gitt til lokalpressen hvordan politimester Otto Stærk gjør jobben sin: på en skikkelig og ordentlig måte. Representanten og jeg får ha som utgangspunkt at politiet i Østfold har mye kompetanse.

I parentes får jeg si at en av grunnene til at jeg som stortingsrepresentant ikke var helt fornøyd med den nåværende politireform, bl.a. var kompetansen i gamle Halden politidistrikt. Men den er ivaretatt i det nye Østfold politidistrikt. Politimesteren har selv definert det slik at det som gjelder en del av distriktet, i praksis gjelder hele distriktet. Det betyr at grensenær kriminell aktivitet oppfattes som et anliggende for politiet i hele distriktet. Derfor har politimesteren selv foretatt en prioritering som er i pakt med det som jeg synes er riktig.

Hvis det skulle være andre forhold, vil jeg selvfølgelig forbeholde meg retten til å komme tilbake til det. Det er derfor jeg har sagt at politi og tollmyndigheter følger dette nøye. Når jeg selv drog fram handlingsplanen mot økonomisk kriminalitet, var det fordi det også er andre virkemidler utenfor politiets aktivitet som jeg tror er viktige for å ramme det som representanten ønsker å ramme, og som vi har en felles oppfatning om å ramme.