Stortinget - Møte onsdag den 21.april 2004 kl. 10

Dato: 21.04.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Bjørn Jacobsen (SV) [11:05:28]: Eg tillèt meg å stille eit spørsmål til utanriksministeren:

«USA har gitt tilslutning til Sharons deleplan som skal skille den israelske og den palestinske befolkningen. Dette vil innebære at seks koloniserte områder med nærmere 100 000 bosettere blir innlemmet i Israel. De israelske bosettingene i okkuperte områder er folkerettsstridige, og opprettholdelse av disse vil skape avgjørende hindre for at en palestinsk stat kan opprettes.

Hva er utenriksministerens syn på dette, og hvordan har Norge reagert på støtten fra president Bush til Sharon i spørsmålet om bosettingene?»

Utenriksminister Jan Petersen [11:06:08]: De israelske bosettingene på Vestbredden, i Gaza og i Øst-Jerusalem er bygd i strid med folkeretten. I utgangspunktet vil det derfor være et skritt i riktig retning om Israel, slik statsminister Sharon har foreslått, evakuerer bosettingene i Gaza samt enkelte bosettinger på Vestbredden. Vi avventer nå en formell beslutning om dette i den israelske regjeringen.

Tilbaketrekningen kan skape ny bevegelse i fredsprosessen hvis enkelte vesentlige forutsetninger ivaretas.

For det første må tilbaketrekningen skje i henhold til veikartet for fred og være basert på visjonen om en tostatsløsning. For det andre må tilbaketrekningen skje i nært samarbeid med palestinske myndigheter, slik at de kan ta kontroll over de områdene israelerne forlater.

Videre er det en forutsetning at ikke bosetterne i Gaza flyttes til de ulovlige bosettingene på Vestbredden. I påvente av en permanent løsning på konflikten må Israel videre stanse utvidelsene av bosettingene på Vestbredden.

En endelig fastsettelse av grensen mellom Israel og en palestinsk stat og hva som skal skje med de israelske bosettingene, er spørsmål som bare kan avklares gjennom forhandlinger mellom Israel og PLO. Sikkerhetsrådets resolusjon 242 legger imidlertid i utgangspunktet til grunn at Israel skal trekke sine væpnede styrker ut av områdene okkupert i 1967. Jeg har uttalt offentlig her hjemme og i forbindelse med foredrag jeg har holdt i USA i uken etter påske, at ingen på palestinernes vegne kan eller bør binde opp et slikt spørsmål utenom sluttstatusforhandlingene.

Som formann for giverlandskomiteen for bistand til palestinerne, AHLC, vil Norge nå se på hva det internasjonale giversamfunnet kan bidra med for å skape de rette rammebetingelsene for at tilbaketrekningen fra Gaza skal kunne bli vellykket.

Et gjennomgående trekk ved flere hendelser i området i det siste er at de gjør det enda vanskeligere for de palestinske selvstyremyndighetene å fylle sin rolle. Det vanskeliggjør ytterligere en fredelig løsning etter veikartet.

Bjørn Jacobsen (SV) [11:08:10]: Eg takkar for svaret. Eg ser også det positive i det at ein absolutt skal trekkje seg ut av Gaza.

Men det kanskje mest interessante folkerettslege spørsmålet er at ein no faktisk stadfestar at ein ønskjer å grunnfeste seks busetjingar med 100 000 innbyggjarar. Er ikkje dette i strid med folkeretten? Kva for tiltak ser utanriksministeren at Noreg kan foreslå i internasjonale forum for å presse – eg vil bruke eit så sterkt uttrykk – USA til ikkje å gje israelarane støtte til eit slikt radikalt og folkerettsstridig tiltak?

Utenriksminister Jan Petersen [11:08:45]: Det var dette jeg besvarte i mitt hovedsvar, nemlig at jeg er helt tydelig på – og var det en rekke ganger da jeg var i USA i forrige uke – at dette er spørsmål som bare kan avgjøres i sluttstatusforhandlingene mellom israelerne og palestinerne. Det er viktig at ingen på palestinernes vegne skal foreskrive en annen løsning.

Som jeg sa, legger resolusjon 242 fra Sikkerhetsrådet til grunn at Israel skal trekke sine væpnede styrker ut av områdene som ble okkupert i 1967. Nettopp det at vi legger så stor vekt på at det er reelle forhandlinger som skal foregå, vil styre hva vi sier i alle internasjonale fora om dette spørsmålet.

Jeg har lyst til å legge til at mitt sluttpoeng i hovedsvaret, at en rekke hendelser nå gjør det nesten umulig for de palestinske selvstyremyndigheter å utøve autoritet og lederskap overfor egen befolkning, bekymrer meget sterkt. Det har jeg gitt uttrykk for overfor flere amerikanske aktører i det siste, herunder utenriksminister Powell.

Bjørn Jacobsen (SV) [11:09:54]: Eg takkar igjen for svaret.

Det er ingen tvil om at palestinarane i dag er ytterlegare isolerte, både politisk og humanitært. Eg er veldig glad for det svaret utanriksministeren gav først, at ein no støttar opp om og aktiverer arbeidet i høve til humanitære tiltak. Men det er også viktig med politisk støtte til dei moderate palestinske kreftene. Kva gjer Regjeringa? Korleis følgjer Regjeringa opp dette? Vi har m.a. hatt forslag om at ein bør sende ein stortingsdelegasjon for å møte begge partar. Kva gjer Regjeringa for å halde ved lag ein hyppig kontakt med politiske miljø også utafor den israelske regjeringa?

Utenriksminister Jan Petersen [11:10:36]: Jeg kan si at jeg i det siste vel har møtt oftere representanter for de palestinske selvstyremyndighetene enn for den israelske regjeringen. Sist hadde vi besøk i Oslo av den palestinske statsministeren. Umiddelbart før hadde vi besøk i Oslo av den palestinske utenriksministeren, så det er ikke tvil om at vi har omfattende kontakter også den veien.

Vi legger vekt på at vi skal ha god kontakt med begge parter i denne konflikten, nettopp for å få fremført standpunkter av den art som jeg nå har fremført. Men jeg vil, som sagt, understreke at våre kanaler til de palestinske selvstyremyndighetene er meget åpne og meget gode.