Stortinget - Møte onsdag den 21.april 2004 kl. 10

Dato: 21.04.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Ranveig Frøiland (A) [11:19:27]: Eg vil stilla følgjande spørsmål til helseministeren:

«Når ein pårørande ringjer til pasienttelefonen ved Haukeland Universitetssjukehus, vert telefonrekninga til den pårørande belasta med 3,27 kr pr. minutt. Mange finn denne ordninga dyr og urimeleg.

Meiner statsråden det er rett at det kostar så mykje for pårørande å ringja til pasientar ved Haukeland universitetssjukehus?»

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:19:55]: Telefonkontakt mellom pasient og pårørende, og omverdenen for øvrig, er viktig under et sykehusopphold. Det er også bakgrunnen for at pasienttelefoner etter hvert er i ferd med å bli en selvfølge på sykehusene. Jeg er kjent med at flere sykehus sliter med gamle systemer, der pårørende via et sentralbord må ringe vaktrommet i avdelingen, og hvor pleierne så må gå med beskjed og telefon til pasientene. Dette er tidkrevende, det er uhensiktsmessig, og det tar ikke minst pleiernes oppmerksomhet bort fra deres egentlige oppgaver i sykehuset.

Teknologisk er det nå ikke bare mulig, men nærmest blitt nødvendig, med pasienttelefoner ved hver seng i sykehusene. Dette forutsetter imidlertid et telenettverk som slett ikke alle sykehusene har i dag. Den teknologiske utviklingen gjør det imidlertid også mulig og ønskelig med en større grad av integrerte tjenester ved pasientens seng, dvs. tjenester som omfatter bl.a. overvåking av pasientene og kommunikasjon mellom pasient og vaktrom i avdelingen, i tillegg til telefon. Et slikt nettverk er det ikke rimelig at pasienten skal betale, verken helt eller delvis.

Jeg har klare forventninger til at helseforetakene gjennom utbygging av slike nett oppnår muligheter for en tilfredsstillende løsning i forhold til pasienttelefoner. Min oppfatning er at en finner løsninger som gjør at det ikke skal koste mer å ringe til en pasient innlagt i sykehus enn hva det koster å ringe til en telefonkiosk eller en mobiltelefon.

Spørsmålet fra representanten Frøiland har som utgangspunkt situasjonen i Helse Bergen. Helse Vest har opplyst meg om at Helse Bergen HF i januar 2003 inngikk en fem års drifts- og operatøravtale på pasient- og mynttelefoni ved Haukeland Universitetssykehus med firmaet IKT Tjenester AS. Denne leverandøren tilbød billigere utgående takster enn den forrige leverandøren. Helse Bergen prioriterte å få lavest mulige takster på utgående samtaler av hensyn til pasientene. Mellom kl. 08 og kl. 18 koster utgående samtaler kr 0,43 pr. minutt, mens det mellom kl. 18 og kl. 08 koster kr. 0,27.

Innringere som ringer pasienttelefonens hovednummer, får opplest følgende melding:

«Velkommen til pasienttelefonsystemet på Haukeland Universitetssykehus. Tjenesten er åpen mellom klokken 07.00 og 22.00 og koster 3 kroner og 27 øre pr. minutt.»

Det gis altså informasjon om hvor meget dette koster, hver gang en ringer opp telefonen.

Jeg har fått vite at dette er et rent selvfinansierende system, og at Helse Bergen HF ikke har noen nettoinntekt av denne ordningen. Dersom takstene for samtaler til pasientene skulle settes lavere, ville enten pasientene måtte betale mer for å ringe ut eller Helse Bergen måtte subsidiere pasienttelefonene betydelig. Ordningen er innført for å legge forholdene så godt som mulig til rette for pasienter og pårørende, slik at de kan holde kontakten i løpet av sykehusoppholdet.

Helse Bergen har fått tilbakemeldinger om at prioriteringene kanskje burde vært annerledes. De vil derfor nå ta initiativ til å evaluere hele telefonordningen for pasienter for å se på mulige endringer. Som et ledd i dette er Helse Bergen i ferd med å gjennomføre en spørreundersøkelse blant pasienter og pårørende om pasienttelefonene. Resultatet fra spørreundersøkelsen vil foreligge i løpet av dette halvåret, og Helse Bergen vil deretter vurdere om det er grunnlag for å endre prisstrukturen, altså forholdet mellom pris ved å ringe inn til og ut fra pasienttelefonene.

La meg avslutningsvis minne om hvor stor betydning telefonisk kontakt har for pasienter innlagt i sykehus, og hvilke behov dette møter. De løsningene som er valgt bl.a. i Helse Bergen, er gjort for å møte dette så raskt som det har vært teknisk mulig å få til.

Ranveig Frøiland (A) [11:23:06]: Eg takkar for svaret. Eg er sjølvsagt heilt einig med statsråden i at det er heilt nødvendig å kunna kommunisera med ein pasient på sjukehuset via telefon.

Sjukehuset i Bergen er eit universitetssjukehus, som tek mot pasientar frå heile landet. Difor er det veldig ofte slik at ein ikkje kan ha kontakt med pasienten på annan måte enn via telefon. Då er det heilt urimeleg, synest eg, å verta belasta med 3,27 kr i minuttet, for det vert veldig mykje pengar. I tillegg til den belastninga det er å liggja på sjukehus, vert det ei økonomisk belastning å halda kontakt med ein pasient på sjukehuset. Eg synest det er veldig bra at Helse Bergen tek initiativ til å gjera noko med det, for eg trur at denne undersøkinga vil munna ut i at vi er nøydde til å gjera noko.

Det eg òg høyrer, for eg òg har ringt denne telefonen og har fått desse opplysningane, er at pleiarane no får ein telefon inn med bodskap om å gå til pasienten, slik at pasienten kan ringja ut. Då blir det ei stor belastning på dei som jobbar ved sjukehuset.

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:24:22]: Jeg har ikke så mye å tilføye til mitt hovedsvar, annet enn at den brukerundersøkelsen som Helse Bergen nå vil foreta, supplert med de brukerinntrykk som representanten Frøiland gir uttrykk for, vil være et viktig grunnlag for sykehuset for å se om man kan gjøre dette mer brukervennlig og mer pasient- og pårørendevennlig enn det ordningen er i dag. Jeg har tillit til at Helse Bergen har dette i fokus når de utvikler sine ordninger, og at de vil legge tilbakemeldingene fra dem det gjelder, brukerne, pårørende og pasienter, til grunn for utviklingen av denne ordningen framover.

Ranveig Frøiland (A) [11:25:02]: Eg forstår det slik at statsråden er einig med meg, sjølv om han ikkje seier direkte at dette er noko dyrt. Eg håpar òg at statsråden tek dette med seg, i forhold til både Helse Bergen, Helse Vest og andre regionar, for å høyra om det no vert inngått avtalar for andre sjukehus med slike selskap som tener pengar, store pengar, på at det skal vera kontakt mellom pasient og pårørande.

Det er viktig at Helse Bergen gjer den jobben som dei har sagt dei skal gjera. Så håpar eg òg at statsråden følgjer opp i forhold til dei andre, for det må ikkje vera slik at ordninga skal vera ei mjølkeku for nokre selskap som kan tena gode pengar på at folk som må liggja på sjukehus, må ha kontakt med dei pårørande.

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:25:54]: Jeg er helt enig med representanten Frøiland i at det ikke skal være noen melkeku, verken for sykehuset selv – det er det ikke i dette tilfellet – eller for selskaper som tilbyr tjenester. De skal konkurrere om disse tjenestene, og det skal være vanlige konkurransevilkår om å levere slike tjenester.