Stortinget - Møte onsdag den 21.april 2004 kl. 10

Dato: 21.04.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Steinar Bastesen (Kp) [11:53:37]: Jeg har et spørsmål til fiskeriministeren:

«Den siste tiden er det rapportert om enda en ny krabbeart, snøkrabben. Dette kan innebære en forsterkning av de økologiske problemene som allerede er i Barentshavet.

Vil man forvalte den nye krabbearten på samme måte som kongekrabben med hensyn til f.eks. utkastelsespåbudet og russisk deltakelse?»

Statsråd Svein Ludvigsen [11:54:15]: Når nye arter som snøkrabben kan konstateres i norske farvann, tar vi selvfølgelig det på stort alvor. Introduserte arter er en trussel som vi er nødt til å forholde oss til.

De første funnene av snøkrabbe i Barentshavet ble gjort av russerne så tidlig som i 1996 ved Gåsbanken øst i Barentshavet. Fram til år 2000 har russiske forskere registrert til sammen 19 funn av denne krabben. Samtlige funn stammer fra den østlige delen av Barentshavet.

Havforskningsinstituttet har på sin side så langt kunnet konstatere tre funn av snøkrabben i norske farvann. Disse er tatt i trål og fordeler seg på Mehamnleira, Tidlybanken og to til tre nautiske mil utenfor Båtsfjord.

Havforskningsinstituttet har et godt samarbeid med Fiskeridirektoratets overvåkingstjeneste for fiskefelt, som systematisk registrerer eventuelle fangster av snøkrabbe i trålfisket.

Så langt tilsier de registreringene som er gjort, at omfanget av snøkrabben er svært begrenset i norske farvann, og at det er altfor tidlig å ha noen klar formening om eventuelle effekter på økosystemet av denne introduserte krabbearten.

Imidlertid er det slik, som jeg sa innledningsvis, at vi selvfølgelig tar dette på stort alvor, og det er derfor nødvendig å ta noen forholdsregler allerede nå for å begrense spredningen og for å få en bedre oversikt over spredningen av denne krabben. Det vil derfor som strakstiltak bli innført forbud mot utkast i norsk økonomisk sone. Krabben skal således tas på land og registreres, slik at utviklingen kan følges. Vi vil så på det neste møtet i den blandede norsk-russiske fiskerikommisjonen drøfte med russerne nye skritt i et forsøk på å stoppe utbredelsen. Dette er en art som skal forvaltes, på lik linje med alle andre arter i vårt felles område, i den norsk-russiske fiskerikommisjonen.

Steinar Bastesen (Kp) [11:56:21]: Jeg takker statsråden for svaret.

Det er jo betryggende at vi får et ilandføringspåbud av snøkrabben på lik linje med annen fisk, unntatt kongekrabben, der vi har utkastpåbud. I hvert fall har vi fått det bekreftet i Stortinget ved flere anledninger.

Jeg må stille fiskeriministeren et spørsmål, for introduksjon av nye arter og Regjeringens holdning til introduksjon av nye arter i norsk fauna blir jo diskutert i Regjeringen. Jeg er klar over at dette ikke er enkelt. Når det introduseres nye arter i havet, blir de som regel der. Det er umulig å utrydde dem, nesten umulig i hvert fall. Man kan redusere dem, men ikke utrydde dem. Hva er fiskeriministerens holdning til introduserte arter i hans område?

Statsråd Svein Ludvigsen [11:57:27]: Når det gjelder referansen til kongekrabben og utkastpåbud, vil jeg understreke at med den grense som vi nå trekker ved Magerøya, er regimet slik at det er utkastforbud vest for denne grensen, i det området som ikke omfattes av den felles forvaltning som Norge og Russland har av kongekrabben. Det er jo nettopp her vi skiller i forhold til den politikk som har vært ført de siste 30-40 årene når det gjelder kongekrabben, hvor det har vært enighet mellom våre to land om å forvalte dette som en ressurs.

Når nå snøkrabbe er observert, som jeg opplyste, i tre funn i norsk farvann og 19 i russisk sone, har vi en annen holdning til det, nemlig at dette er en introdusert art, som vi må overvåke, og som vi må forsøke å hindre spredning av. Men som jeg sier, er det for tidlig å si noe bastant om spredning og eventuelle effekter av det. Vi innfører nå et utkastforbud, og vi kommer til å bringe dette inn i forhandlingene med russerne. Igjen er det viktig at vi forholder oss til det regimet som vi har om felles forvaltning av alle arter, inklusiv det å drøfte introduserte arter som dette. Men vi har en offensiv holdning til det, som jeg prøvde å gi uttrykk for i mitt hovedsvar.

Steinar Bastesen (Kp) [11:58:55]: Jeg takker igjen for svaret.

Jeg har et spørsmål til. Ballastvann fra handelsfartøy ligger ikke under fiskeriministerens område, men under næringsministerens. Likevel går ballastvannet i det havet som fiskeriministeren forvalter. Det er ikke noe nytt at nye arter kommer med ballastvann. Jeg kan vel anta at snøkrabben er kommet med ballastvann.

Hvilke holdninger har fiskeriministeren til dette? Hva tenker han å gjøre med ballastvann som blir pumpet ut i havet, og som inneholder nye arter, som introduserer nye arter i norsk farvann? Hva har fiskeriministeren tenkt å gjøre med dette?

Statsråd Svein Ludvigsen [11:59:44]: Vi har ikke noe grunnlag for å kunne hevde at snøkrabben er brakt inn i området i ballastvannet. Det har jeg ingen oppfatning om, og forskerne har ingen oppfatning om det. Det er det ene. Det andre er at det er forbudt. Så hvis det skulle være en spredning gjennom dette, er det altså et internasjonalt forbud mot å sette ut nye arter.

Når det gjelder ballastvannproblematikken, er det et stort og komplisert spørsmål knyttet til internasjonal skipsfart. IMO har tatt tak i dette. Ett av de tiltakene som drøftes, er om f.eks. de fartøy som krysser Atlanteren, skal skifte ballastvann flere ganger under overfarten når de går i ballast, nettopp for å hindre spredning. Her trengs det et internasjonalt regelverk; det er ikke tilstrekkelig at vi har et norsk regelverk. Til dels beveger jo disse fartøyene seg i internasjonalt farvann.