Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 2004 kl. 10

Dato: 12.05.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Gunn Olsen (A) [12:29:43]: Mitt spørsmål går til utdannings- og forskningsministeren:

«23. april er Verdens bokdag. Dagen ble i år markert av Læringssenteret ved at alle landets 6.- og 7.-klassinger fikk en boksjekk som kunne løses inn i nærmeste bokhandel. Det viste seg imidlertid at boksjekken kun gjaldt trykte bøker, og at elever som bare kan bruke lydbøker eller elektroniske bøker, ikke kunne nyttiggjøre seg årets gave.

Hvilket initiativ vil statsråden ta overfor Læringssenteret, slik at alle 6.- og 7.-klassinger neste år kan glede seg over en bok på neste bokdag?»

Statsråd Kristin Clemet [12:30:27]: I spørsmålet viser representanten Gunn Olsen til Verdens bokdag, som var 23. april, og markeringen som fant sted ved at alle skoleelever i 6. og 7. klasse fikk en boksjekk i gave.

Ideen til «en bok for alle» ble lansert overfor Læringssenteret av Bokhandlerforeningen i september 2003, som et ledd i strategien «Gi rom for lesing». På tross av svært kort planleggingstid klarte Læringssenteret og Bokhandlerforeningen i fellesskap å realisere dette som en del av Verdens bokdag 23. april.

Norsk barnebokinstitutt bistod i utvelgelsen av seks bøker som skulle gis som bokgave til elever på 6. og 7. klassetrinn. Bøkene skulle deretter trykkes i pocketutgave og være ferdig produsert og distribuert til bokhandlerne innen begynnelsen av april dette år. Det var satt krav om at en av bøkene skulle være lett å lese, en skulle være på nynorsk, bøkene skulle være av nyere dato, ha fengende innhold og passe for både gutter og jenter.

Bøkene ble trykt i til sammen 145 000 eksemplarer. Foruten å gå til 120 000 elever på 6. og 7. trinn har det gått ett sett av alle bøkene til 3 265 skolebibliotek i grunnskolen.

Bokhandlerne har dekket halvparten av kostnadene ved tiltaket og Læringssenteret den andre halvdelen.

Initiativet med en boksjekk til alle elever på 6. og 7. trinn har vært et pilotprosjekt. Det er således viktig å vurdere hvordan initiativet er blitt mottatt. Bokhandlerforeningen vil hente inn synspunkter på hvordan det har fungert sett fra bokhandlersiden, og Læringssenteret vil hente inn synspunkter fra skoler. De vil deretter se nærmere på om dette er et tiltak som bør gjentas. Dersom de begge vurderer det som positivt og egnet for gjentakelse, vil de vurdere hvilke endringer eller justeringer som eventuelt er nødvendige.

Bokhandlerforeningen har overfor Læringssenteret oppgitt at det ser ut til at ordningen ikke har fungert etter intensjonene for 0,4 pst. av elevene. Dette vil Bokhandlerforeningen vurdere nærmere.

Når det gjelder det forholdet at boksjekken bare kunne veksles inn i trykt bok, vil Læringssenteret og Bokhandlerforeningen neste år gjøre tilbudet tilgjengelig også for de gruppene som har behov for lydbøker eller elektroniske bøker. Dette skal vi få til gjennom et samarbeid med lyd- og blindeskriftbiblioteket. I år har alle elevene i 6. og 7. klasse fått en bok. Jeg håper at dette har vært til glede for elevene, at det bidrar til å stimulere leseinteressen, og at det kan komme de siste 0,4 pst. til gode også neste år.

Gunn Olsen (A) [12:32:35]: Jeg takker statsråden for et godt svar, og er sjølsagt fornøyd med det. Jeg synes boksjekkinitiativet er kjempegodt; å stimulere barn og unge til å lese er vi veldig opptatt av. Det som var spesielt sårende med hensyn til at ikke de blinde og svaksynte fikk denne boksjekken, var at Stortinget dagen etter behandlet St.meld. nr. 40 for 2002-2003, om nedbygging av funksjonshemmende barrierer. Det var et eksempel som på en måte belyste hvor lang veg vi egentlig har å gå. Men da stoler jeg på statsråden, slik at dette blir rettet opp i neste omgang.

Statsråd Kristin Clemet [12:33:24]: Dette er ledd i en ganske omfattende strategi for å styrke leseferdighet og leselyst i norsk skole, en strategi som inneholder en rekke tiltak, hvorav dette altså var ett. Jeg håper at evalueringen vil vise at det er et godt tiltak. Selvfølgelig er jeg helt enig med representanten her i at det bør kunne komme alle elever til gode, selv om de ikke kan lese trykt skrift.