Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 2004 kl. 10

Dato: 26.05.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Steinar Bastesen til statsministeren, vil bli besvart av utenriksministeren.

Steinar Bastesen (Kp) [11:10:38]: Jeg har et spørsmål til statsministeren som vil bli besvart av utenriksministeren:

«I Grunnloven § 1 heter det at Norge er et fritt, selvstendig, udelelig og uavhendelig rike.

Hvor langt må integrasjonen i EU være kommet før det er aktuelt å endre denne grunnlovsparagrafen ved et eventuelt norsk medlemskap i EU?»

Utenriksminister Jan Petersen [11:11:12]: De konstitusjonelle forhold knyttet til et eventuelt norsk EU-medlemskap stod sentralt i St.meld. nr. 40 for 1993-94, Om medlemskapet i Den europeiske union. Det ble i meldingen ikke identifisert noen forhold som skulle tilsi at et medlemskap ville være i konflikt med Grunnloven § 1. Verken den integrasjonsprosessen som EU senere har gjennomgått, eller utkastet til ny konstitusjonstraktat har skapt grunnlag for å endre denne vurderingen.

Jeg finner det ikke riktig å gå inn på en teoretisk utlegging av Grunnlovens grenser basert på en hypotetisk antakelse om at utviklingen i EU skulle ta en annen retning enn det i dag er mulig å forutse.

Steinar Bastesen (Kp) [11:11:57]: I Grunnloven § 49 lyder det:

«Folket udøver den lovgivende Magt ved Storthinget.»

Hvordan harmonerer det med Grunnloven når vi underordner oss og EUs direktiver og forordninger står over Grunnloven? Er det ikke på tide å forandre Grunnloven?

Utenriksminister Jan Petersen [11:12:31]: Det spørsmålet har jeg jo allerede besvart.

I St.meld. nr. 40 for 1993-94 ble disse spørsmål nøye gått igjennom, og det ble altså ikke identifisert noe forhold som skulle tilsi at det ville være i konflikt med Grunnloven § 1. Det vi senere har sett, gjør heller ikke det, så svaret er nei.

Presidenten: Presidenten vil bare skyte inn, før spørreren får ordet til et eventuelt ytterligere tilleggsspørsmål, at det vel etter norsk statsrett er Stortinget som forvalter Grunnloven og endringer i Grunnloven, ikke Regjeringen.

Steinar Bastesen (Kp) [11:13:09]: Det er korrekt.

Vi gikk ut av en union i 1905 – for hundre år siden. Høyre har jo erklært at de vil gå inn i en ny union. Legger Høyre opp til en gave til det norske folk ved at vi snarest mulig skal gå inn i en ny union? I 2005 er det hundre år siden vi var i en union. Er det virkelig Høyres mening at vi skal gå inn i en ny union? Er det en gave?

Utenriksminister Jan Petersen [11:13:41]: Det ville være meget fristende å ta opp en diskusjon med representanten Bastesen om substansen i EU-spørsmålet.

Ja, jeg er enig i at det å bli medlem av EU ville være godt for norske forhold, sett fra mitt partis side. Men som Bastesen også er klar over, er det altså et kompromiss som ligger til grunn for Sem-erklæringen, og dette spørsmålet står ikke på Regjeringens arbeidsliste.

Når det gjelder de formelle spørsmål som Bastesen egentlig stilte spørsmål om, har jeg altså gitt klare svar på dem.