Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 2004 kl. 10

Dato: 26.05.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Harald T. Nesvik (FrP) [11:38:20]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Geologiske undersøkelser av Åkerneset i Stranda kommune viser at det nå er behov for kontinuerlig overvåkning, slik at en kan forhindre en større katastrofe dersom det skulle gå et ras. Dette er et ansvar som er delegert til kommunene etter plan- og bygningsloven. Dette ansvaret kan ikke mindre kommuner ta, verken av økonomiske eller kompetansemessige grunner. Dersom en skal kunne forhindre en fremtidig katastrofe, må en få klare ansvarsforhold, som samtidig er realistiske.

Hva vil statsråden foreta seg i denne saken?»

Statsråd Odd Einar Dørum [11:38:57]: Representanten synes i sitt spørsmål å anta at ansvarsforholdene på dette området er uklare. Det er jeg ikke enig i.

Blant annet fordi det er flere aktører og myndigheter som har et ansvar for ulike typer ras og skred, ble det i St.meld. nr. 17 for 2001-2002, Samfunnssikkerhet, orientert om at Justisdepartementet i 2001 tok initiativ til en interdepartemental gruppe som kartla og drøftet ansvarsforhold i forhold til skred. De erfaringer Justisdepartementet har gjort, er at det ikke er slike uklare ansvarsforhold som det er gitt uttrykk for.

Kommuner har et ansvar for sikring mot naturskader gjennom naturskadeloven og plan- og bygningsloven. Spørsmålet om økonomiske og kompetansemessige byrder for kommunene i forhold til skred- og rasfare må vurderes i sammenheng med de ordninger som finnes på området. Jeg er kjent med at Landbruksdepartementet ved Statens Naturskadefond kan gi tilskudd til kartlegging og sikring av fareområder for skred, inkludert store fjellskred. Statens Naturskadefond har bl.a. gitt tilskudd til kartleggingsarbeid i regi av Norges geologiske undersøkelse, NGU, som ligger under Nærings- og handelsdepartementets ansvarsområde. NGU har fra 2004 det nasjonale koordineringsansvaret for programmet for skredkartlegging, og har i samarbeid med flere fylkeskommuner og Statens Naturskadefond satt i gang et prosjekt som kartlegger fareområder for store fjellskred.

Jeg mener det er viktig å arbeide for å forebygge store skred, eller at konsekvensene av slike skal bli så små som mulig. Derfor har jeg som justisminister tatt de initiativ jeg har ment har vært nødvendige, for å skape kontakt mellom ulike fagmiljøer med fagansvar knyttet til skred. Jeg legger videre til grunn at skredutsatte kommuner søker bistand innenfor de gjeldende ordninger på området.

La meg tilføye at det i forbindelse med minnemarkeringen på 70-årsdagen for Tafjord-ulykken forbilledlig ble holdt et svært viktig faglig seminar i regi av Norddal kommune, med bistand fra fylkesmannen og fra fylkeskommunen. Der kom det fram informasjon som jeg synes var svært nyttig, men også den holdning at det var om å gjøre at de som hadde ansvaret, ble sittende sammen og dra sammen.

Jeg vet at fylkesmannen har videreført dette praktiske arbeidet, slik at det ikke skal oppstå – la meg si – ikke formelle, men praktiske luker i ansvarsforholdene. Jeg føler at fylkesmannen arbeider konstruktivt med det, og jeg har også den oppfatning at Justisdepartementet, som har tatt initiativ for at man skal dra sammen, også har en konstruktiv dialog med fylkesmannen. Jeg finner grunn til å tilføye det.

Jeg vil også rose det engasjementet som er tatt og utført lokalt her, og viljen til å tenke samvirke og samarbeid.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:41:22]: Jeg takker for justisministerens svar, som helt åpenbart viser at justisministeren har satt seg godt inn i problemstillingene.

Problemet er bare det at i mitt spørsmål nevnte jeg ikke bare det med klare ansvarsforhold. Jeg sa også at de samtidig måtte være realistiske. For en liten kommune som skal ha ansvar i henhold til plan- og bygningsloven, altså ansvar for sikring mot skred på bygninger og utbyggingsområder, sier det seg selv at dette blir veldig vanskelig, særlig når vi ser en slik situasjon som Åkerneset er et eksempel på. Dersom denne fjellsiden detter ut, slik som det er grunn til å tro, og slik også geologiske eksperter forventer vil skje en eller annen gang i framtiden, vil størrelsen på det skredet være åtte–ti ganger større enn det skredet som gikk foran Tafjord-ulykken.

Spørsmålet mitt til justisministeren er: Når kan vi forvente at det kommer noe ut av samarbeidet? Når kan vi få se et resultat, slik at innbyggerne bl.a. i bygden Hellesylt i Stranda kommune kan se – jeg holdt på å si – lysere på hverdagen?

Statsråd Odd Einar Dørum [11:42:30]: Jeg skal ikke prøve å gå inn på og vurdere ulike geologiske forhold i Møre og Romsdal, bortsett fra å si at jeg har fått en meget skikkelig og grundig innføring om det av geolog Anda, som også betegnet situasjonen på de ulike steder. Men jeg skal ikke prøve å gjengi det fra Stortingets talerstol. Det ville være helt galt.

Det som er poenget, er at ansvarsforholdene er klare. Det jeg også har pekt på, er at det også er midler, bare midlene blir samordnet rett. Det var i den sammenheng at jeg viste til det fondet som Landbruksdepartementet har, Statens Naturskadefond. Jeg kan også opplyse at Fylkesmannen i Møre og Romsdal nå har sendt til meg et utkast til en samvirkemodell, for å sørge for at man nettopp kan dra sammen på en slik måte at ingen skal bli sittende igjen. Jeg oppfatter det som et svært konstruktivt innspill, og jeg vil ta kontakt med Landbruksdepartementet for å sørge for at dette svaret blir så tilfredsstillende som det skal være når man arbeider på den måten som man gjør lokalt.

Jeg føler at det er tatt initiativ, og at det videreføres initiativ. Jeg vil i den sammenheng på nytt rose både berørte kommuner, fylkeskommunen og fylkesmannen for at de jobber aktivt. Det er samvirke som er holdningen her, og den er jeg innstilt på å gjøre mitt for å bidra til.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:43:45]: Jeg takker nok en gang statsråden for svaret.

Jeg ser fram til at både denne kommunen og andre skredutsatte kommuner langs kysten nå får tilgang på midler slik at de kan få en kontinuerlig overvåking av disse farlige fjellsidene som vi faktisk har en del av langs kysten.

Jeg ser fram til at justisministeren vil ta det initiativet som han nå har varslet overfor Landbruksdepartementet, slik at Naturskadefondet vil bevilge tilstrekkelig med midler, slik at disse kommunene ikke – jeg holdt på å si – blir påført den enorme økonomiske belastningen det er å sikre sine innbyggere mot fjellskred.

Jeg håper justisministeren raskt vil sørge for at de midlene kommer på plass, slik at befolkningen langs kysten og i nærheten av disse fjellskredene nå faktisk kan sove tryggere om natten, vite at de blir overvåket, og at det blir igangsatt beredskapsplaner for evakuering dersom skaden skulle skje.

Statsråd Odd Einar Dørum [11:44:49]: Jeg får tilføye at jeg ikke er konstitusjonelt ansvarlig for fjellskred, men at jeg har et tilsynsansvar for at det ikke skal oppstå et tomrom. Det er det ansvaret jeg har tatt. I den sammenheng har jeg vist hvordan vi har prøvd å håndtere det, og det er selvfølgelig et arbeid jeg vil følge opp. Det var derfor jeg valgte å dra til Norddal kommune på 70-årsdagen for Tafjord-ulykken. I den anledning hadde man i forbindelse med en meget verdig minnehøytidelighet laget et aldeles forbilledlig, presist, kompakt og lærerikt seminar. Det seminaret tilførte meg kunnskap. Jeg traff også representantens partifelle, ordføreren i Stranda, som var en praktisk og løsningsorientert mann. Han var en typisk sunnmøring. På den måten tenker jeg også: La gode praktikere sette seg sammen. Jeg lover at jeg skal gi mine bidrag til at dette skjer, og holder trygt på det.

Presidenten: Neste spørsmål er fra representanten Steinar Bastesen. Siden Steinar Bastesen ikke er i salen, går vi videre til spørsmål 9.