Stortinget - Møte onsdag den 13. oktober 2004 kl. 10

Dato: 13.10.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Eva M. Nielsen til fiskeri- og kystministeren, vil bli besvart av landbruks- og matministeren på vegne av fiskeri- og kystministeren.

Eva M. Nielsen (A) [11:29:22]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål:

«Lørdag 2. oktober 2004 skulle en tråler levere 50 tonn fisk i Båtsfjord og bunkre 100 tonn bunkersolje. Mattilsynet gav imidlertid beskjed om at deres åpningstid var frem til kl. 20.00 fredag, og at de ikke jobbet lørdag og søndag. Tråleren måtte derfor levere fisken i Murmansk, og næringslivet i Båtsfjord ble påført et beregnet inntektstap på 350 000 kr.

Vil statsråden bidra til at slike uheldige situasjoner ikke oppstår igjen?»

Statsråd Lars Sponheim [11:30:03]: Saken det vises til, omfattes av regelverket for grensekontroll ved import av fisk fra tredjeland. Landingene skal kontrolleres ved en grensekontrollstasjon eller ved en privat virksomhet godkjent som kontrollsenter. Omfanget av denne type leveranser varierer mellom grensekontrollstasjonene, og noen steder kan det gå uker uten slike leveranser. Utfordringen blir dermed å finne balansen mellom forutsigbare og like åpningstider samtidig som man tar hensyn til fleksibilitet og kostnader.

Gjeldende åpningstider er en prøveordning som ble utarbeidet i vår etter oppdrag fra Fiskeridepartementet. I henhold til prøveordningen skal grensekontrollstasjonene etter konkret forespørsel fra næringen tillate lossing av fisk fram til kl. 20 alle vanlige virkedager.

Åpningstidene er basert på en balanse mellom ønskene fra næringen, tilgjengelige personellressurser, mulighet for inndekning av kostnader til overtidsmidler, avdekket faktisk behov og ønske om å unngå konkurransevridning mellom de private aktører som driver bedriftene som har kontrollsenter.

Prøveordningen er ment å vare ut 2004, og erfaringene med den vil danne grunnlag for vurderingen av hvilken tilgjengelighet disse grensekontrollstasjonene skal ha i framtiden. Mattilsynet har denne uken et stort møte med representanter for hele fiskeri- og havbruksnæringen, og behovene for næringen vil bli diskutert der. Mattilsynet er fullt ut klar over at manglende åpningstid vil kunne føre til at fartøyer velger å losse fisken i andre land, og da særlig russiske fartøy i eget hjemland. Dette forhold vil bli vektlagt i vurderinger som skal gjøres framover.

Mattilsynet er altså i gang med å vurdere om fleksibiliteten ved grensekontrollstasjonene for mottak av fisk er stor nok. Jeg har fått forsikringer fra tilsynet om at dette arbeidet vil bli gitt høy prioritet, og at dialogen med næringen skal bli vektlagt i denne prosessen.

Eva M. Nielsen (A) [11:31:55]: Jeg takker statsråden for svaret, og jeg er for så vidt veldig godt fornøyd med svaret.

Det er et poeng for næringslivet i Kyst-Finnmark at man får vurdert det regelverket som foreligger. Og når statsråden sier at det skal vare ut 2004, vil jeg tro at når vi kommer til nyttårsaften, har man gjort en vurdering, og at den skal skje i dialog med dem som er kundene. For Mattilsynet skal jo også drive service. Vi som sitter på Stortinget, har jo et ansvar for at den servicen blir opprettholdt til beste for det næringslivet som er avhengig av den.

Jeg vil bare kort til oppfølging spørre: Hvis det blir slik at Mattilsynet står på det regelverket de har i dag, vil jeg sannsynligvis komme tilbake og følge opp denne saken. Kan statsråden gi meg en liten forhåpning om at han da vil vurdere å gi et lite vink til Mattilsynet om at det kanskje er lurt å ha litt større fleksibilitet i forhold til det næringslivet det er satt til å tjene?

Statsråd Lars Sponheim [11:33:01]: Ja, det var et imøtekommende svar, og det var ment slik, og slik har også spørreren grunn til å oppfatte det.

Vi har jo hatt dette nye mattilsynet med så omfattende oppgaver i et knapt år nå. Det er en enorm omstilling i offentlig sektor som her skjer, og det har måttet fungere hver time siden vi startet. Det ville være rart om det ikke er ting vi har behov for å lære undervegs, og korrigere, og det er den prosessen Mattilsynet nå er i. Samtidig må vi finne den gode balansen mellom det å være tilgjengelig og yte service så ofte og så mye som mulig, og samtidig ha en rimelig kostnadseffektivitet. For det kan, som jeg sa i mitt svar, gå uker mellom hver gang det kommer en båt. Det kan ikke være slik at vi må ha en person ventende i uker, og så tilfeldigvis en natt må man stå klar. Det er å finne den gode balansen mellom hvordan vi dekker disse kostnadene, og en god dialog med næringen, som vi nå arbeider med. Jeg skal forsikre representanten om at vi skal følge opp dette og bidra til at vi finner løsninger som næringen mener er riktig også.

Eva M. Nielsen (A) [11:34:01]: Jeg vil bare takke for svaret – og si at vi da snakkes over nyttår.

Statsråd Lars Sponheim [11:34:07]: Ja, og gjerne før det også – om både dette og andre viktige spørsmål.

Presidenten: Dette ble jo riktig gemyttlig.

Vi går tilbake til spørsmål 4.