Stortinget - Møte onsdag den 13. oktober 2004 kl. 10

Dato: 13.10.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Per Roar Bredvold til forsvarsministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren på vegner av forsvarsministeren, som er bortreist.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:23:36]: Jeg har stilt følgende spørsmål til forsvarsministeren – et spørsmål som altså vil bli besvart av miljøvernministeren:

«Støtten til Krigsinvalidehjemmet Bæreia vil bli kuttet fra 2005, med det resultat at dagens driftsform vil opphøre.

Synes ikke statsråden at rike Norge med sin store innsats på forskjellige steder i utlandet også bør kunne ta seg råd til å «pleie» dem som har vært villige til å ofre alt, når de selv trenger hjelp etter ofte svært farefulle oppdrag i fredens tjeneste?»

Statsråd Knut Arild Hareide [12:24:11]: Forsvarsdepartementet har gjennom flere år gitt økonomisk støtte til driften av FN-Veteranenes Landsforbund. I tillegg til driftsstøtten har forbundet siden 1999 også mottatt en særskilt støtte til et eget prøveprosjekt ved Krigsinvalidehjemmet Bæreia. Hensikten med prosjektet var å utnytte ledig kapasitet som et velferds-, rekreasjons- og kompetansesenter for tidligere fredssoldater og deres familie.

Inneværende år utgjør det statlige tilskuddet til FN-Veteranenes Landsforbund totalt 7,5 mill. kr, hvorav 4,3 mill. kr til forbundets prosjekt ved Bæreia. Støtten inkluderer 1,5 mill. kr som et ekstraordinært tilskudd til dekning av beregnet underskudd ved hjemmet for 2003 og 2004. Det ble i den forbindelse lagt til grunn som en klar forutsetning at det statlige bidraget til Bæreia skulle termineres, jf. Stortingets behandling av Budsjett-innst. S. nr. 7 for 2003-2004, der forsvarskomiteen uttaler følgende:

«Komiteen har merket seg at prøveprosjektet ved Bæreia krigsinvalidehjem avsluttes i 2004 og at det forutsettes at Bæreia fra 2005 skal være helt brukerfinansiert og driften tilpasset inntektene ved hjemmet.»

Når det gjelder statsbudsjettet for 2005, har Regjeringen foreslått at FN-Veteranenes Landsforbund tildeles i alt 4,2 mill. kr over forsvarsbudsjettet, inkludert 2,5 mill. kr til å drive kameratstøttearbeid og ulike tiltak for FN-/NATO-soldater og deres familier. Departementet er for øvrig kjent med at stiftelsen Krigsinvalidehjemmet Bæreia har inngått en avtale med Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, som vil overta hjemmet fra 1. januar 2005. Med landsforeningen som eier vil så vel FN-Veteranenes Landsforbund som krigsveteranene etter annen verdenskrig fortsatt kunne ha muligheter til å benytte Bæreia.

For enda bedre å kunne følge opp norske soldater som har utført tjeneste i utlandet, har Regjeringen i statsbudsjettet for neste år foreslått at det etableres en ny ordning med erstatning for psykiske belastningsskader som følge av deltakelse i internasjonale operasjoner mv. Erstatningen baseres på medisinsk invaliditet, og er oppad begrenset til seks ganger folketrygdens grunnbeløp.

I tillegg til den foreslåtte bevilgningen til FN-Veteranenes Landsforbund og den nye erstatningsordningen for psykiske belastningsskader for FN-veteraner og deltakere i internasjonale operasjoner har Forsvaret opprettet en egen nasjonal militærmedisinsk poliklinikk. Formålet er å gi langtidsoppfølging av skadet militært personell og veteraner innenfor helse-, forsikrings- og trygdespørsmål. Også pårørende vil kunne få hjelp ved klinikken.

Samlet sett innebærer ovennevnte tiltak en betydelig styrking av Forsvarets tilbud til FN-veteraner og øvrig personell som har deltatt i internasjonale operasjoner, slik at de særskilte behovene som disse gruppene måtte ha, blir imøtekommet på en god og målrettet måte.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:27:34]: Jeg takker statsråden for svaret, som var utfyllende og godt, for å si det sånn. Men det handler mest om FN-veteraner, ikke så mye om dem som Krigsinvalidehjemmet Bæreia egentlig ble bygd for, nemlig de som var med under annen verdenskrig og som, som sagt, var villige til å ofre alt i fredens tjeneste. Dette er selvfølgelig en liten gruppe, som dessverre, for å si det sånn, av naturlige årsaker stadig blir mindre, men det er desto viktigere for dem som har vært med, og som trenger hjelp. Jeg er selvfølgelig klar over at FN-veteranene kanskje trenger en annen type hjelp, og den ser vel ut til å være ivaretatt med dette svaret her. Men det er de som har brukt Bæreia for det Bæreia kan tilby, rolige omgivelser, terapibad og annen hjelp når de trenger det, jeg spesielt er redd for skal miste dette tilbudet. Derfor hadde jeg egentlig ønsket at statsråden hadde gitt et løfte om at det var satt av midler som var øremerket til kjøp av plasser på Bæreia, slik at de ikke kommer bak i køen.

Statsråd Knut Arild Hareide [12:28:43]: Eg er heilt einig med representanten Bredvold i at det er viktig at denne gruppa blir godt teken vare på. Derfor har det òg vore eit prosjekt som har lagt til rette for dette. Men departementet har jo òg, på same måten som Stortinget har gjort det, lagt til grunn at dette prosjektet skulle få eit ekstraordinært tilskott i åra 2003 og 2004. Men som det òg blei sagt frå forsvarskomiteen:

«Komiteen har merket seg at prøveprosjektet ved Bæreia krigsinvalidehjem avsluttes i 2004 og at det forutsettes at Bæreia fra 2005 skal være helt brukerfinansiert og driften tilpasset inntektene ved hjemmet.»

Og det er dette departement no følgjer opp.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:29:33]: Jeg takker nok en gang statsråden for svaret.

Vi får håpe at det finnes midler både i 2005 og videre framover, slik at man kan ivareta spesielt den eldre aldersgruppen som jeg tenker på, men også selvfølgelig dem som har vært i FN-tjeneste tidligere, dem som er det i dag, og dem som vil være det i tiden framover. Slik som Bæreia drives i dag, er det der en blanding av folk som er 80–90 år, og folk som er atskillig yngre, og som har vært i FN-tjeneste noen år tilbake. Begge disse gruppene trenger selvfølgelig hjelp, men de trenger kanskje forskjellig type hjelp. Den type hjelp som spesielt de eldre trenger, har de på Bæreia, og jeg er opptatt av at det skal være mulighet for å kjøpe plasser der.

Statsråd Knut Arild Hareide [12:30:19]: Eg er glad for det engasjementet som representanten Bredvold har for denne gruppa. Eg håper òg at Bæreia skal vera eit godt tilbod framover, og det ligg det òg til rette for. Eg vil ta med meg dei synspunkta som representanten har komme med.