Stortinget - Møte onsdag den 19. januar 2005 kl. 10

Dato: 19.01.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Geir-Ketil Hansen (SV) [12:33:26]: Mitt spørsmål er i samme gate som det fra foregående spørrer. Jeg oppfattet svaret som at man innenfor den budsjettrammen man har, utnytter kapasiteten maksimalt. Det er nok sikkert helt riktig.

Jeg vil stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Kystvaktskipet «Senja» blir tatt ut av drift f.o.m. 1. februar i år av budsjettmessige grunner, ifølge kystvaktsjefen (NRK Troms og Finnmark 12. desember 2004). Dermed blir bare tre av fire store kystvaktskip i drift. Kystvakta opplyser at det blir fisket ulovlig for 1 mrd. kr årlig i Barentshavet, og at antall grove lovbrudd i fiskeflåten er fordoblet det siste året.

Vil statsråden på denne bakgrunn tilføre Kystvakta nok ressurser for å unngå at KV «Senja» tas ut av drift?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:34:40]: Jeg vil først innlede med å si at jeg i mitt forrige svar klargjorde at Kystvakten har fått en betydelig ressursøkning de siste årene, også det aller siste året, faktisk hvert år i den fireårsperioden som denne statsråden har lagt fram budsjetter for.

Samtidig vil jeg si at Forsvaret har som klar målsetting å unytte fullt ut alle de fire store helikopterbærende kystvaktfartøyene. Det er imidlertid flere forhold som gjør at Sjef Kystvakt selv har anbefalt at det er nødvendig og forsvarlig å ta KV «Senja» ut av drift fra 1. februar i år.

For det første innebærer dagens begrensede helikoptertilgjengelighet at antall patruljedøgn må tilpasses eksisterende kapasitet, som er seks Lynx-maskiner. Som jeg framholdt i mitt forrige svar, legger generalinspektøren for Sjøforsvaret i sin produksjonsplan opp til at produksjonen blir videreført på om lag samme nivå som i fjor. Dette gjøres for å opprettholde et tilfredsstillende kontrollomfang og for å ta vare på nødvendig kompetanse i påvente av nye NH 90 helikoptre.

For det andre er økonomiske hensyn viktige. Jo mer hvert fartøy seiler, jo mindre er utgiftene pr. patruljedøgn. Det er derfor kostnadseffektivt å bruke tre fartøyer framfor fire. Antall patruljedøgn som det er mulig å produsere innenfor den vedtatte budsjettrammen, øker ikke om disse fordeles på flere fartøyer. Derimot øker kostnadene betydelig, og det er det Sjef Kystvakt har vektlagt.

Sjef Kystvakt opplyser at et helikopterbærende fartøy uten helikopter om bord koster om lag dobbelt så mye pr. patruljedøgn som f.eks. KV «Tromsø» som ikke har helikopter. I forhold til Kystvaktens fiskerioppsynsoppgave vil det derfor være rasjonelt å legge et helikopterbærende fartøy til kai og heller bruke frigjorte midler til å produsere patruljedøgn med andre fartøy. I relasjon til ressursforvaltning og fiskeriinspeksjoner må således hele den havgående kystvaktflåten ses i sammenheng.

Stortinget har, både i forbindelse med behandlingen av den siste langtidsproposisjonen for Forsvaret og budsjettet sist høst, behandlet oppgraderingen av de helikopterbærende fartøyene. I tillegg til anskaffelse og installering av ny luftkontrollradar omfatter dette tilpasninger til det nye helikopteret NH 90 og ny radar også på KV «Svalbard».

Oppdateringsprogrammet innebærer at hvert fartøy i perioder vil ligge til kai for teknisk oppdatering både i år og neste år. Nærmere tidsplan for dette fastsettes av Forsvarets logistikkorganisasjon.

Som opplyst i forrige svar, legger likevel Sjef Kystvakt opp til et seilingsprogram der antallet patruljedøgn i år opprettholdes på om lag samme nivå som de to foregående årene.

Omstilling krever prioriteringer. I dette tilfellet har Sjef Kystvakt, i samråd med generalinspektøren for Sjøforsvaret og forsvarssjefen, funnet det både riktig og forsvarlig å ta KV «Senja» ut av drift for å opprettholde et tilfredsstillende kontrollomfang på et akseptabelt kostnadsnivå.

Kystvakten vil i perioden fram til 2007 oppleve en kvalitetsheving gjennom utskiftning av eldre fartøysmateriell og ikke minst oppgradering av de helikopterbærende fartøyene. Dette vil bidra til å forlenge levetiden og sette fartøyene i stand til å operere det nye NH 90-helikoptret.

Som jeg framholdt i forrige svar, mener jeg Kystvakten gjennom oppdateringsprogrammet og materiellutskiftningene vil bli bedre, og at den pr. i dag er i stand til å utføre sin virksomhet på en god og forsvarlig måte innenfor de ressurser som står til disposisjon.

Geir-Ketil Hansen (SV) [12:37:55]: Jeg takker for svaret.

Det var vel en bekreftelse på det jeg sa innledningsvis, at innenfor rammen prøver man å utnytte kapasiteten fullt ut. Men man har større kapasitet, det er helt klart. Det ble det bl.a. pekt på da kommisjonen for tiltak mot utkast av fisk konkluderte i sin rapport. Kommisjonen pekte på at Kystvakta har en ubenyttet kapasitet på 335 patruljedøgn, og man anbefalte at Kystvakta ble tilført nok ressurser, slik at man kunne utnytte kapasiteten fullt ut. SV foreslo i forbindelse med budsjettet å øke rammen til Kystvakta med 100 mill. kr. Det er det som vi mener er nødvendig for å ta det ansvaret som Norge som kystnasjon har for å ivareta de enorme og viktige fiskeriressursene vi har i Barentshavet. Kostnadene ved ikke å gjøre det er så mye, mye større enn kostnadene ved å tilføre Kystvakta nok ressurser, slik at man kan utnytte kapasiteten fullt ut.

Vi blir nok ikke enige her. Men for vår del vil vi komme tilbake til saken fordi vi mener at det er helt nødvendig å utnytte kapasiteten fullt ut, og det gjør vi ikke når et av skipene ligger ved kai.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:39:13]: Jeg er veldig glad for at det har vært mulig å få flertall i Stortinget de siste fire år for å øke budsjettet til Kystvakten. Det er det som gjør at vi reelt kan øke kvaliteten på den kontrollen vi utfører i våre havområder. Det er riktig at SV foreslo å øke budsjettet til Kystvakten isolert med 100 mill. kr for 2005. Men SV foreslo samtidig å redusere forsvarsbudsjettet med 3 milliarder kr. Det er klart at når en ser disse to summene i sammenheng, ville det i realiteten ha vært umulig innenfor den helheten som SVs forsvarspolitikk og deres budsjetter tilsier, å gjøre noe som helst på kystvaktsiden også. Jeg sier dette fordi Kystvakten er prioritert. Den har vært prioritert av et stortingsflertall. Den har vært prioritert av de flertall som har sikret flertall for forsvarsbudsjettene. Vi har en ansvarlig ledelse for Kystvakten som nå klart både i media og direkte i brev til departementet har klargjort at Kystvaktens kapasitet står i forhold til oppgavene, og den er god.

Geir-Ketil Hansen (SV) [12:40:18]: En kort oppfølging: Når man øker rammen til Kystvakta med 100 mill. kr, kan man selvfølgelig også øke kapasiteten, og da vil det ikke ha vært nødvendig å legge det ene skipet til kai.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:40:32]: Jeg tror det meste er sagt.

Presidenten: Sak nr. 1 er ferdigbehandlet.