Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 2005 kl. 10

Dato: 02.02.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Kenneth Svendsen (FrP) [11:56:41]: Jeg tillater meg å stille spørsmål til samferdselsministeren:

«I forbindelse med en anbudsrunde på ferjesambandet Mannheller-Fodnes har det oppstått en uhåndterbar situasjon hvor en operatør er villig til å betale 70 mill. kr kontant. Systemet har dessverre ikke regelverk til å få til en lukrativ avtale til glede for det offentlige og ikke minst trafikantene.

Kan statsråden ta initiativet til å skjære gjennom byråkratiet og få til en løsning som kan komme trafikantene til gode med billigere ferjebilletter?»

Statsråd Torild Skogsholm [11:57:11]: Tildeling av løyve i riksvegferjedriften er basert på yrkestransportloven og tilhørende forskrifter. Vegdirektoratet er delegert løyvemyndighet i henhold til forskrift om yrkestransport innenlands med motorvogn eller fartøy 3.

Vegdirektoratet besluttet at anbudsrunden på ferjesambandet Mannheller-Fodnes skulle annulleres, fordi det var svært tvilsomt om yrkestransportloven med forskrifter åpnet opp for at Statens vegvesen kunne ta seg betalt for tildelingen av et løyve til drift av ferjesamband. Både forarbeidene til yrkestransportloven, Ot.prp. nr. 74 for 2001-2002, og ordlyden i forskrift om bruk av anbud i lokal rutetransport synes å forutsette at det er størrelsen på et tilskudd som skal være avgjørende for tildeling av løyve etter bruk av anbud. Det er i lovgrunnlaget ikke sagt noe om at det skal være mulig å motta betaling for et løyve. Å bringe klarhet i dette ville kreve en bredere utredning av spørsmålet, og var ikke mulig innenfor tidsrammen av denne anbudskonkurransen.

Fram til nå har driften av ferjesambandet Mannheller-Fodnes vært avhengig av et statlig tilskudd. I perioden 1998-2004 har staten kjøpt tjenester for om lag 8 mill. kr årlig fra operatøren. Statens vegvesen valgte i forbindelse med det annullerte anbudet å legge til grunn funksjonsrettede krav til ferjetilbudet i henhold til den langsiktige målsettingen for ny standard for ferjedrift som Samferdselsdepartementet presenterte i St.meld. nr. 24 for 2003-2004, Nasjonal transportplan 2006-2015. Denne tilnærmingen gjorde det mulig for tilbyder å erstatte dagens to ferjer med én, for på den måten å redusere driftsutgiftene. Dette medførte at staten ble tilbudt om lag 70 mill. kr i løpet av en samlet driftsperiode på åtte år.

Vegdirektoratet er med bakgrunn i den annullerte konkurransen i Mannheller-Fodnes i ferd med å utrede de rettslige rammene ved konkurranseutsettingen av riksvegferjedriften for å motta betaling for drift av riksvegferjesamband, herunder forholdet til EØS-regelverket. Det vil også måtte vurderes om konkurransen kan utformes på en annen måte, f.eks. på takst og standard i tilbudet. Dette kan i sin tur føre til behov for en friere prisdannelse i ferjesektoren i stedet for det felles regulativ som Stortinget sluttet seg til ved behandlingen av St.meld. nr. 42 for 1986-87. Konkurranse på standard vil kunne føre til større ulikheter i ferjestandarden mellom sambandene.

Etter at disse forholdene har blitt avklart, vil en komme tilbake til spørsmålet om hvordan det framtidige ferjetilbudet i sambandet Mannheller-Fodnes skal organiseres. Løyvet til gjeldende operatør gikk egentlig ut 31. desember 2004, men forlenges inntil det er fattet beslutning om ny løyvehaver.

Kenneth Svendsen (FrP) [12:00:27]: Jeg takker for svaret.

Det ser ut som det har oppstått et lite luksusproblem, ved at folk faktisk vil betale for å trafikkere strekningen. Jeg synes det er kritikkverdig at departementet ikke på forhånd har sett at anbud kunne få slike konsekvenser. Det var helt åpenbart at et slikt skjæringspunkt ville måtte komme en gang, og man har ikke tatt høyde for det i utformingen i yrkestransportloven.

I Indre Sogn er det to tunge bompengeprosjekter. I tillegg ser det ut til at vi får det første bompengefinansierte rasprosjektet i Norge. Det betyr at det er bompengeinnkreving på ferjeforbindelsen Mannheller-Fodnes på 86 kr tur-retur for personbil, 274 kr for lastebil. Fjærland har i tillegg 320 kr tur-retur for personbil og 1540 kr tur-retur for lastebil. I tillegg kommer altså denne rassikringen.

Vil statsråden ta initiativ til å bruke de innsparte midlene til å betale ned på gjelden for bompengeselskapet som finansierer Mannheller-Fodnes, slik at trafikantene får redusert kostnadene sine?

Statsråd Torild Skogsholm [12:01:41]: Vi kommer til å ha en gjennomgang av den situasjonen som har oppstått her, hvor det for det første var stilt lavere standardkrav enn det som har vært i forhold til akkurat dette konkrete ferjesambandet, og hvor det kan være aktuelt også å se på prisen for de reisende på det konkrete sambandet.

Jeg vil i utgangspunktet - uten at det har foregått noen lokale prosesser på den typen spørsmål som her blir stilt - være forsiktig med å foreslå kobling mellom ferjesamband og konkrete bompengeprosjekt utover de føringer som allerede ligger der. Det er riktig at dette er en problemstilling som vi ikke har opplevd før; ferjesamband ser ut til å kunne drives så mye rimeligere enn tidligere at vi står overfor det motsatte problem i forhold til tidligere. Der vi har gitt tilskudd, ser det faktisk ut til å gå med så god økonomi at det kan være rom for enten å bedre standarden eller å senke prisene for dem som reiser - eller kanskje til og med andre elementer som vi ikke har sett ennå. Dette går vi nå igjennom.

Kenneth Svendsen (FrP) [12:02:58]: Dette viser at troen på konkurranse i markedet er veldig god, og jeg er glad for at Regjeringen, sammen med Fremskrittspartiet, har fjernet flere konkurransehindringer, slik at vi kan nå lenger også på andre felter på dette området.

Jeg er glad for at det nå ser ut til at det kommer en sak, at man foretar vurderinger - jf. yrkestransportloven. Jeg håper den eventuelt kommer til Stortinget raskest mulig, slik at vi kan hente inn disse besparelsene på vegne av trafikantene eller foreta endringer som gjør det billigere for trafikantene å reise. Jeg håper at man også foretar en vurdering av om slike hardt belastede prosjekter kan føre til at man får en takstregulering på ferjedriften på disse områdene - at man også tar hensyn til slike ting i disse vurderingene.

Statsråd Torild Skogsholm [12:03:50]: Vi kommer til, som jeg har sagt tidligere, å gå ordentlig igjennom den situasjonen som er oppstått her, og som i økonomisk forstand er en positiv og en ny erfaring. Selvfølgelig kommer vi til å bære med oss ønsket om at de reisende skal få nytte av dette, på et eller annet vis. På hvilken måte det skal gi seg utslag, om det er i pris, kvalitet og standard, eller om det er på annet vis, må vi komme tilbake til.