Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2005 kl. 10

Dato: 16.02.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Harald T. Nesvik (FrP) [11:41:04]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Under behandlingen av Ot.prp. nr. 102 (2002-2003) om midlertidig uførestønad ble forholdet til finansnæringen bare så vidt berørt. I sitt svar, datert den 19. mai 2004, på brev fra meg sier statsråden at Finansdepartementet vil vurdere endringer i lov om foretakspensjon i denne sammenheng. Forsikringsselskapene betaler nå ikke ut uførepensjoner eller tilsvarende forsikringer til personer med midlertidige ytelser. Ytelsene kan gis i inntil 3 x 4 år.

Har statsråden vurdert disse forhold, og hva er eventuelt gjort?»

Statsråd Per-Kristian Foss [11:41:45]: Jeg viser til at en arbeidsgruppe den 2. februar i år overleverte en rapport hvor en del problemstillinger knyttet til lov om foretakspensjon og innskuddspensjon ble drøftet. Arbeidsgruppen var opprettet av Finansdepartementet, og arbeidsgruppens rapport ble sendt på høring 3. februar, med tre måneders høringsfrist. Rapporten og høringsmerknadene vil deretter bli vurdert i departementet på vanlig måte. Eventuelle forslag til lovendringer vil bli fremmet i odelstingsproposisjonen.

Én av problemstillingene som omtales i rapporten, er innføringen av tidsbegrenset uførestønad og virkninger for uførepensjon etter lov om foretakspensjon. Arbeidsgruppen viser til at Kredittilsynet i brev av 16. november i fjor til departementet har vurdert denne problemstillingen. Kredittilsynet uttaler i brevet at innføringen av tidsbegrenset uførestønad i folketrygden ikke skal ha noe å si for retten til å få innvilget uførepensjon fra en slik kollektiv pensjonsordning. Blant annet på bakgrunn av Kredittilsynets vurderinger har arbeidsgruppen lagt til grunn at det ikke er nødvendig med endringer i lov om foretakspensjon i denne sammenheng.

For ordens skyld vil jeg nevne at Kredittilsynet i ovennevnte brev også omtaler innføringen av tidsbegrenset uførestønad og virkninger for en del andre forsikringskontrakter. Dette gjelder kommunale kollektive pensjonsordninger, individuelle renteforsikringer, individuelle kapitalforsikringer og forsikringer inngått med skadeforsikringsselskap. Kredittilsynet uttaler at innføringen av tidsbegrenset uførestønad ikke ser ut til å reise særlige problemstillinger i forhold til utbetaling av uføreytelser fra slike kontrakter.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:43:19]: Da har helt åpenbart Kredittilsynet ikke fått de brev og henvendelser som bl.a. jeg har fått, fordi det der nettopp er vist til at på grunn av begrepsendringer og endringer som er gjort, utbetales faktisk ikke ytelsene. Vi snakker da om personer som har inngått en forsikringsavtale på et tidligere tidspunkt, flere år før denne endringen om tidsbegrenset uførestønad ble innført. De kommer nå i en uheldig situasjon.

Men spørsmålet mitt til statsråden er følgende: Vil statsråden nå i hvert fall foreta en gjennomgang og en vurdering opp mot dette ut fra de tilbakemeldinger som i hvert fall jeg har fått, som går på at det er et problem, og ikke slik som Kredittilsynet hevder, at det ikke er et problem.

Statsråd Per-Kristian Foss [11:44:10]: Ja, det hadde vært en fordel om de henvendelsene hadde blitt oversendt Kredittilsynet og departementet eller som en del av høringen, for verken Kredittilsynet eller departementet har fått noen henvendelser om saken. Vi har altså ikke registrert noe problem, og da er det veldig vanskelig å gjøre noe med problemet.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:44:25]: Det er ikke behov for ytterligere oppfølging. Jeg skal sørge for at brevene kommer statsråden i hende.