Stortinget - Møte onsdag den 2. mars 2005 kl. 10

Dato: 02.03.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Øyvind Vaksdal (FrP) [12:11:47]: Jeg har følgende spørsmål:

«Ifølge oppslag i Haugesunds Avis 17. september 2004 sa statsråden blant annet følgende: «Jeg vil aldri diktere noen til å innføre bompengeinnkreving uten at forslag om dette kommer etter lokalt initiativ.»

Vil statsråden følge opp disse uttalelser og ta hensyn til berørte kommuners syn når bompengeprosjektet på Haugalandet skal behandles i Regjeringen?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:12:17]: Jeg er kjent med at det arbeides med en Haugalandspakke som berører kommuner både i Rogaland og i Hordaland. Fylkesdelplan for areal og transport på Haugalandet, som er grunnlaget for Haugalandspakken, er forelagt Miljøverndepartementet for godkjenning. Prosjektet inneholder seks ulike pakker som kan realiseres uavhengig av hverandre. Ifølge Statens vegvesen har de berørte kommunene Etne i Hordaland og Haugesund, Tysvær, Bokn, Vindafjord, Ølen og Sauda i Rogaland sluttet seg til forslaget om bompengeinnkreving. Karmøy i Rogaland har gått imot ordningen, mens Sveio i Hordaland har åpnet for bompengefinansiering dersom pakken utvides til også å omfatte prosjekter som kommunen ønsker å gjennomføre. Fylkestinget i Rogaland og Hordaland fylkeskommuner har gitt sin tilslutning til en regional bompengeordning på Haugalandet.

I Statens vegvesen Region vests forslag til handlingsprogram for øvrig riksvegnett for perioden 2006–2015 er det foreslått statlige midler til prosjektet. Det er lagt opp til sentral behandling etter at fylkeskommunene har behandlet handlingsprogrammene våren 2005.

En rekke bompengeprosjekter og bompengepakker er til vurdering både hos lokale myndigheter og i Statens vegvesen. Flere av disse er av regional karakter og berører mange kommuner som ofte har forskjellige interesser. Som hovedregel skal fylkeskommunen eller fylkeskommunene og direkte berørte kommuner slutte seg til saken. Ved eventuell uenighet må det skje en vurdering og avveining mellom de ulike synspunktene. Jeg vil derfor vurdere både fylkeskommunenes og de berørte kommuners syn når saken kommer til Samferdselsdepartementet.

Øyvind Vaksdal (FrP) [12:14:28]: Jeg takker statsråden for svaret, som jeg synes i realiteten var noe skuffende.

Som statsråden sa, har kommunestyret i Karmøy, den største kommunen på Haugalandet, sagt nei til bompenger. Det har i tillegg vært gjennomført en underskriftskampanje mot bompenger i regionen, der langt over halvparten, opp mot over 70 pst. av dem som gav sin stemme ved siste stortingsvalg, har underskrevet denne. Og som om det ikke var nok, har også Høyre-leder og kommunalminister Erna Solberg på et medlemsmøte i Karmøy Høyre forsikret om at det ikke kom på tale med bompenger mot kommunens vilje.

Kan statsråden heller ikke på bakgrunn av dette nå forsikre om at bompenger på Haugalandet ikke blir aktuelt?

Statsråd Torild Skogsholm [12:15:15]: Jeg synes det ville være en smule merkelig om jeg skulle forholde meg til saken før den er kommet på mitt bord, så derfor har jeg egentlig ikke noe mer å si om saken før den er der. Jeg kan ikke før saken er ferdig behandlet der den skal behandles først, vurdere hva som ligger inne her.

Øyvind Vaksdal (FrP) [12:15:33]: Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Da man i sin tid innførte forskjellige bil- og drivstoffavgifter, ble det hevdet at disse midlene skulle gå til vei- og infrastukturbygging. Det vi nå har opplevd gjennom mange år, er at bare rundt en fjerdedel av de midlene som man krever inn fra bilen, blir pløyd tilbake til veisektoren. Bilen er nå blitt en melkeku for staten, og pengene brukes til helt andre formål enn de egentlig var tiltenkt, samtidig som vi i stadig større grad ser at man må finansiere vei ved hjelp av bompenger.

Det nærmer seg nå budsjettkonferanse, og det nærmer seg valg. Det hadde derfor vært greit å få vite om Regjeringen har tenkt å legge om kursen, eller om den fortsatt vil legitimere denne moderne formen for landveisrøveri.

Presidenten: Som statsråden vet, er vi nå en tanke utenfor det opprinnelige spørsmålet, så det står statsråden fritt å svare om hun ønsker det.

Statsråd Torild Skogsholm [12:16:31]: Det var egentlig et langt spørsmål, men det er jo et spørsmål som jeg har fått fra representanten Vaksdals parti en del ganger, slik at jeg regner med at han er vel kjent med svaret:

Når det gjelder det trafikantene betaler for seg, varierer det i hvilken grad man betaler det det koster for samfunnet at vi kjører bil. Enkelte betaler for seg og vel så det, og enkelte gjør det ikke. Det er litt avhengig av hvilke kostnader man påfører samfunnet i form av trafikkulykker og miljøbelastninger, slitasje på veg, osv.

Dette får vi nok rikelig anledning til å komme tilbake til når budsjettet skal legges fram.