Stortinget - Møte onsdag den 2. mars 2005 kl. 10

Dato: 02.03.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:28:03]: Jeg ønsker å stille justisministeren følgende spørsmål:

«I siste utgave av Politiforum er det en artikkel om politiets datasystemer. Her hevdes det at datarot koster politiet store kostnader årlig, samt at det er vanskelig med koordinering av enkelte datasystemer. Siden det kan være avgjørende med riktig informasjon til rett tidspunkt, så må noe gjøres.

Dette er et ansvar som påhviler statsråden, og hvilke tiltak mener statsråden må gjøres for å få ryddet opp i disse anliggender?»

Statsråd Odd Einar Dørum [11:28:31]: Dette er et svært viktig tema, og jeg vil derfor innledningsvis slå fast at hensiktsmessige og effektive IKT-løsninger er viktige hjelpemidler for politiet i deres innsats for å nå kriminalpolitiske mål. Arbeidet med modernisering av politiets datasystemer er derfor prioritert i Politidirektoratet. Nødvendigheten av å satse på dette er også omtalt i budsjettproposisjonen for inneværende år.

I denne saken er det nødvendig å skille mellom politiets «sentrale systemer» og andre lokale systemer som i stor grad er utviklet eller anskaffet direkte av politidistriktene eller særorganene.

De sentrale politisystemene er i hovedsak gamle systemer som er designet og utviklet etter helt andre prinsipper og metoder enn hva som ville være aktuelt nå. Disse ble i sin tid etablert for å erstatte manuelle registre. Systemene er senere videreutviklet og forbedret, men bygger fortsatt på gamle prinsipper og datamodeller.

Disse systemene skal moderniseres, og det er nå etablert en felles arkitektur som skal legges til grunn for dette moderniseringsarbeidet. Når denne moderniseringen er gjennomført, vil det ikke lenger være behov for at det må sjekkes i flere datasystemer for å få tilgang til relevant informasjon.

Det skal også innføres mobile IKT-løsninger for å gi sikker tilgang til politiets systemer fra mobilt utstyr. Dette innebærer at tilgang til sentrale politisystemer i prinsippet gjøres tilgjengelig for polititjenestemannen og -kvinnen «på fortauskanten», og at informasjonssystemene i større grad direkte støtter den operative polititjenesten. Dette prosjektet vil være realisert i en førsteversjon i løpet av 2005.

Moderniseringsprosessen som er beskrevet over, er startet. Den er ressurskrevende, men har høy prioritet og er et sentralt tema i styringsdialogen mellom departementet og Politidirektoratet. Innen 1. juli i år skal Politidirektoratet ha revidert sin IKT-strategi- og handlingsplan med utgangspunkt i justissektorens felles IKT-strategi.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:30:16]: Jeg setter først og fremst stor pris på svaret, som jeg synes vitner om at her kan vi få ting til å skje som vil tjene enheten som sådan. Et av de viktigste anliggender i så måte må være sikkerheten til den enkelte tjenestemann og -kvinne som er ute og gjør en jobb på vegne av det norske samfunnet. Samtidig går jeg ut fra at statsråden ser det som en utfordring å få dette til. Vi har jo registrert erfaringer fra trygdeetaten, som har slitt. Forsvaret har slitt med å få datasystemer som har vært funksjonelle og gode, selv om store midler har vært satt inn her.

Da er det to ting som jeg kunne tenke meg å høre statsrådens syn på. Det ene gjelder tidsfaktoren. Han har sagt noe om framdrift nå, men når kan vi ha et fullgodt system?

Et annet spørsmål er: Har POD pr. i dag den kompetansen som er nødvendig? Har man nok referansegrupper og erfaringer til å få et fullverdig og godt system som vil avhjelpe den situasjonen som jeg har beskrevet?

Statsråd Odd Einar Dørum [11:31:13]: Først kort om sikkerhet. Det har vært et viktig skritt for sikkerheten at Stortinget fulgte Regjeringens forslag om å opprette et digitalt nødnett så snart som mulig. Det betyr veldig mye for sikkerheten. Men det er ikke et alternativ til det representanten Ellingsen tar opp.

Til spørsmålet hans: Jeg legger til grunn at Politidirektoratet enten har kompetanse eller skaffer seg kompetanse bl.a. gjennom PDMT. Når det gjelder tidsperspektivet her, har jeg nettopp bedt om å få en tilbakerapportering pr. 1. juli for da å forstå utfordringene, både de teknologiske, de økonomiske og de tidsmessige.

Jeg har, som norsk borger og også som statsråd, betydelig ydmykhet overfor det offentliges forsøk på å nærme seg IKT-løsninger. Det er lettere å lage store proklamasjoner enn å finne praktiske løsninger. Derfor vil jeg være litt lavmælt inntil jeg får tingene tilbake – ikke lavmælt i behovet for å få dem tilbake, men lavmælt i forhold til å prøve å skryte på meg noen løfter.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [11:32:09]: Jeg takker igjen for svaret, som jeg synes var både ydmykt og fornuftig. Den ydmykheten er det vel flere som kunne ha tatt med seg med jevne mellomrom, går jeg ut fra.

Det som likevel er et paradoks, og som jeg vil ta opp som et siste spørsmål til statsråden, er at jeg synes det tar lang tid før vi tar disse håndgrepene som vil gi en forbedret effektivitet. Har statsråden og hans medsvorne, for å bruke et slikt begrep, en bevisst holdning til dette, slik at man fokuserer bevisst på kost-nytte-prinsippet og gammelt/nytt utstyr? For det er vel ikke tvil om at nye, gode løsninger også vil kunne gi et bedre og mer lettdrevet politi i forhold til de oppgavene vi ønsker at de skal gjøre, når vi forenkler prosessene tjenestemessig, ikke minst når det gjelder operatørmessige forhold til publikum. Så spørsmålet blir da: Er man bevisst nok, har man strategier nok, og jobber man analytisk nok i forhold til å fokusere på gevinsten ved å investere i nytt utstyr?

Statsråd Odd Einar Dørum [11:33:06]: Jeg tror vi er bevisst på hva vi kan oppnå, men jeg tror vi også er både ydmyke og realistiske på at det tar tid. Og som jeg sa: Noen av de sentrale systemene ble innført for å erstatte manuelle systemer. Da er det klart at man når et punkt hvor man er nødt til å foreta et generasjonsskifte. Når man skal foreta det generasjonsskiftet som gjør at det henger sammen med andre sider av justissektoren, f.eks. straffesakskjeden, er det viktig for oss å få det på plass.

Når jeg er forsiktig, er det ikke fordi jeg ikke har ambisjoner om å finne løsningene. Det er fordi jeg har ledelsen for et system som jobber under et stort trykk. Det ytes en kjempeinnsats i kriminalomsorgen og i domstolene, og politiet har vært gjennom en helt nødvendig reform, som har gitt dem økt kompetanse både når det gjelder skolering og politimetoder. Når alle disse tingene skjer samtidig, er jeg nok for at man skal ha flere tanker i hodet samtidig. Man skal i hvert fall sørge for å sortere ut tankene i tur og orden, slik at man har oversikt.

På IKT-siden deler jeg representantens positive engasjement: at det kan gi mye. Samtidig er jeg ydmyk nok til å ha en framrykking som jeg har kontroll over. Derfor har jeg som sagt bedt om en slik plan, og den planen har jeg satt en tidsfrist på. Den er den 1. juli i år.

Presidenten: Med det er alle tilgjengelige tanker sortert ut.