Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 2005 kl. 10

Dato: 16.03.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Harald T. Nesvik (FrP) [11:02:00]: Jeg vil tillate meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og sosialministeren:

«Med bakgrunn i omleggingen av støtteordninger til funksjonshemmedes organisasjoner vil en del psykisk utviklingshemmede kunne miste sin deltakelse i musikkkorps, såkalte spesialkorps i Norges Musikkorps Forbund, som har mottatt støtte gjennom fylkeslegen. I svar i brev til John I. Alvheim 8. januar sier statsråden at han vil vurdere tiltak mot utilsiktede virkninger i forbindelse med budsjettbehandlingen. Dette kan korpsene ikke vente på.

Kan statsråden sørge for at disse får tilsagn om fortsatt støtte allerede nå?»

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:02:37]: De spesialkorpsene det her er tale om, har hatt støtte fra den delen av bevilgningen på budsjettkapittel 621 post 74 som tidligere ble fordelt av fylkeslegene til lokale velferds- og ferietiltak for mennesker med funksjonsnedsettelser. Stortinget besluttet enstemmig at disse midlene fra i år skulle legges inn i det generelle driftstilskuddet til funksjonshemmedes organisasjoner og fordeles av den enkelte organisasjon etter dens egne prioriteringer. De funksjonshemmedes organisasjoner var enig i denne omleggingen.

En slik omlegging fører nødvendigvis til at noen tiltak som tidligere har hatt støtte, faller ut. Når funksjonshemmedes organisasjoner sentralt selv fordeler pengene, vil prioriteringene bli annerledes enn når de fordeles av statlige embetsmenn i fylkene. Jeg går ut fra at Stortinget var innforstått med en slik mulighet da omleggingen fant sted.

Det betyr ikke at de tiltak som mister støtte, ikke er støtteverdige. Musikkorps er en aktivitet som svært mange her i landet har glede av, og spesialkorpsene er viktige tilbud for mange psykisk utviklingshemmede. Norges Musikkorps Forbund opplyser at det er om lag 1 700 korps her i landet. De har statsstøtte både via Kulturdepartementet og via voksenopplæringsmidler. De spesialkorpsene det her er snakk om, er også inne i disse støtteordningene.

I tillegg gis det over Kulturdepartementets budsjett en årlig støtte til musikkaktiviteter for utviklingshemmede på oppimot 1 mill. kr i form av tilskudd til Stiftelsen Dissimilis. Denne ordningen har sin bakgrunn i at drift av korps for utviklingshemmede er mer kostnadskrevende enn drift av andre korps, på grunn av spesielle pedagogiske utfordringer, behov for spesielt materiell, osv.

For å unngå at de spesialkorpsene som ikke er tilknyttet Dissimilis, kommer i akutte vanskeligheter, har jeg bedt Sosial- og helsedirektoratet sørge for at de så raskt som mulig tilføres nødvendige midler innenfor direktoratets rammer.

Jeg ser også behov for å vurdere en mer langsiktig løsning på dette problemet knyttet til budsjettbehandlingen for 2006. Det vil jeg følge opp på egnet måte.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:04:40]: Jeg vil takke for et særdeles positivt svar, et svar som nå faktisk vil medføre at disse korpsene kan fortsette som et veldig nyttig og godt tilbud til en gruppe som har behov for dette, og som har store problemer i utgangspunktet.

Jeg må bare si at jeg håper at direktoratet så fort som mulig får på plass disse pengene som statsråden nå nevner.

Jeg har ingen ytterligere spørsmål, bare den kommentar at om statsråden kommer tilbake til Stortinget i forbindelse med budsjettet, skal i hvert fall jeg gjøre mitt for at han skal få flertall for at disse korpsene skal få fortsette å drive sin virksomhet.

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:05:20]: Den tilleggskommentaren foranlediger ikke noe annet fra min side enn at jeg har merket meg det representanten har sagt.