Stortinget - Møte onsdag den 13. april 2005 kl. 10

Dato: 13.04.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Harald T. Nesvik (FrP) [11:55:30]: Jeg skal gjøre så godt jeg kan.

Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Avisen Vårt Land 6. april peker på at Stortingets flertalls uttalte intensjon i bl.a. Innst. S. nr. 114 (1997-98) om at alle unge funksjonshemmede som oppholder seg i sykehjem og eldreinstitusjoner, skal være flyttet ut innen 2005 dersom de ønsker det, ikke er blitt fulgt opp. Mange kommuner flytter på nytt unge funksjonshemmede inn i institusjonene.

Hvordan vil statsråden sørge for at Stortingets uttalte mål blir fulgt opp og gjennomført snarest, etter at fristen allerede er utløpt?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen [11:56:13]: Arbeidet med å gi yngre, sterkt hjelptrengende som bor i alders- eller sykehjem, et alternativt botilbud, er en prioritert oppgave. Ingen unge personer med nedsatt funksjonsevne bør mot sin vilje bo i institusjon beregnet for eldre beboere.

Det er kommunen som har ansvaret for å tilby praktisk eller personlig hjelp til personer som ikke kan dra omsorg for seg selv. Det er videre opp til kommunen å vurdere omfanget av den bistand som bør gis.

Sosialdepartementet gjennomførte ved utgangen av 2002 en kartlegging som viste at 125 unge personer med nedsatt funksjonsevne var bosatt i alders- eller sykehjem. Av disse ønsket 63 brukere eller deres pårørende et annet tilbud. Med bakgrunn i kartleggingen ble det i desember 2003, i samarbeid med brukerorganisasjonene, lagt fram en rapport med konkrete tiltak. Blant annet har Valnesfjord Helsesportssenter og Muritunet – Senter for Meistring og Rehabilitering initiert og veiledet de aktuelle kommuner i konkrete utflyttingsprosesser ved bl.a. å fokusere på brukerrettigheter og individuell plan. Fylkesmennene har fulgt opp de aktuelle kommuner for å bidra til at disse utarbeider individuelle planer for den enkelte bruker. Det er i tillegg opprettet en kontaktgruppe med representanter for brukerorganisasjonene, Kommunenes Sentralforbund, Sosial- og helsedirektoratet og departementet. Gruppen skal følge opp utviklingen på området og komme med forslag til nye tiltak. For å følge utviklingen er det utarbeidet et rullerende opplegg for rapportering.

Valnesfjord Helsesportssenter gjennomførte en ny kartlegging i 2004. Den viste at det er 132 unge personer med nedsatt funksjonsevne som er bosatt i alders- og sykehjem. Det anslås at mellom 30 og 50 av disse har flyttet inn i et alders- eller sykehjem etter 2002.

Gjennom fylkesmennene vil alle kommuner som har unge personer boende i alders- og sykehjem, bli fulgt tett opp. Fylkesmennene vil gjennom dette få oversikt over om brukerne ønsker et annet botilbud, om vedkommende har fått utarbeidet individuell plan, og om det eksisterer plan for utflytting til egnet egen bolig osv.

Når det gjelder finansiering av tiltak ute i kommunene, vil jeg nevne toppfinansieringsordningen for ressurskrevende brukere som tildeles kommuner med store utgifter, uavhengig av boform. Denne ordningen ble innført fra 2004 og er en ordning som både er forutsigbar for kommunene og sikrer permanent drift av tiltak.

For å hindre at kommunene flytter unge med nedsatt funksjonsevne inn i eldreinstitusjon, er det nødvendig å fokusere på arbeid med kvalitet og holdninger overfor denne brukergruppen både i det kommunale tjenesteapparatet og innenfor spesialisthelsetjenesten. Satsing på kvalitetsutvikling i de kommunale helse- og sosialtjenester vil etter mitt syn bidra til å gi disse brukerne et individuelt tilpasset tjenestetilbud.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:59:05]: Jeg må få lov til å uttrykke skuffelse over statsrådens svar. Det virker faktisk ikke som han tar situasjonen nok på alvor. Svaret bærer sterkt preg av at man skal se på utviklingen, man følger utviklingen, man viser til toppfinansieringsmodellen som er lagt fram. Et spørsmål er da: Hvor mange har flyttet ut som følge av toppfinansieringsmodellen? Utviklingen går jo i motsatt retning – faktisk er det flere som flytter inn.

Statsråden viser også til at fylkesmennene skal følge utviklingen i hver enkelt kommune, og at de skal vurdere hvorvidt brukerne ønsker et annet botilbud eller ikke.

Jeg håper at statsråden i oppfølgingen kan være litt mer konkret og svare meg på følgende spørsmål: Hvorfor er ikke Stortingets vedtak og ønsker iverksatt?

Kjell Engebretsen hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:00:06]: Representantens tilleggsspørsmål innehar en påstand som etter mitt skjønn ikke er riktig. Det er ikke riktig at det ikke er iverksatt tiltak. Jeg har nettopp listet opp alle de tiltakene vi har iverksatt, med alle de kontaktgruppene som er organisert, og det samarbeidet som vi har med direktoratet, med departementet, med fylkesmennene, med kommunene og med brukerorganisasjonene. Så viser det seg altså at til tross for det intense arbeidet som har vært gjennomført – halvparten av de 125 man hadde kartlagt, er kommet ut – har likevel en del kommet inn.

For en del innebærer det et kortere opphold. For noen har det vært av mer permanent art. Det betyr da at kommunene av forskjellige grunner, både av gode og dårlige, men antakeligvis flest dårlige, ikke har gjennomført de tiltak som i et samarbeid er bestemt skal gjennomføres.

På bakgrunn av de faktiske forhold som nå foreligger, er det helt naturlig for meg å ta fornyet kontakt med fylkesmennene om denne problemstillingen. Det har jeg tenkt å gjøre i et møte jeg skal ha med dem kl. 14 i dag.

Harald T. Nesvik (FrP) [12:01:14]: Jeg ble i hvert fall litt mer fornøyd med svaret som kom nå, men fortsatt svarer ikke statsråden på hvorfor Stortingets ønsker og vedtak ikke er fulgt opp når det gjelder utflyttingen. Én ting er at det vises til en del tiltak som man har iverksatt, men fortsatt er det faktisk slik at det er flere som flytter inn enn som blir flyttet ut. Det er jo et stort problem, og det håper jeg helseministeren ser.

I svaret fra helse- og omsorgsministeren ble det vist til Valnesfjord-prosjektet. Men det la Sosial- og helsedirektoratet ned fra nyttår, så det eksisterer faktisk ikke lenger. Ansvaret er bl.a. overført til de fem regionale helseforetakene. Så jeg håper i hvert fall at man blir mer konkret i oppfølgingen denne gangen, og at man påpeker kraftig overfor fylkesmennene at disse personene skal være flyttet ut i løpet av inneværende år – hvis ikke er det i hvert fall sterkt i strid med Stortingets ønsker og vedtak. Jeg regner med at helseministeren er enig i at det er statsråden som er ansvarlig overfor Stortinget, og ikke fylkesmennene.

Statsråd Ansgar Gabrielsen [12:02:20]: Det siste er jeg helt enig i. Så vidt jeg har skjønt av statsforfatningsretten, er det slik at det bare er statsråder som er ansvarlige overfor Stortinget. Det er jo ikke det som diskuteres.

Så har Stortinget også operasjonalisert den utflyttingen og lagt ansvaret for gjennomføringen av den til kommunene, som har ansvaret for eldreomsorgen. Vi skal bistå faglig. Den faglige bistanden som tidligere ble gjort fra bl.a. Valnesfjord, er nå overført til de regionale helseforetak. Den faglige biten er nøyaktig den samme.

Det som er helt tydelig, er at det er enkelte kommuner som av varierende årsaker ikke har greid dette, til tross for den tette oppfølgingen. Men som jeg sier, mitt handlingsrom er en fornyet kontakt med fylkesmennene for på nytt å ta en gjennomgang og se til at de som ønsker å flytte ut, får det, men vi må huske at halvparten av de 125 som var i institusjon, ikke hadde et ønske om dette, slik det fremgikk av det grunnlaget Stortinget hadde til behandling.