Stortinget - Møte onsdag den 27. april 2005 kl. 10

Dato: 27.04.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Jørund Leknes (SV) [12:26:15]: Jeg vil tillate meg å stille et spørsmål til moderniseringsministeren:

«NRK kunne 21. april rapportere om at om lag 500 norske skoler har en avtale med Microsoft som i stor grad stenger annen programvare ute fra skolene. Konkurransetilsynet gransker nå denne avtalen.

Synes statsråden utviklingen med slike avtaler på programvareområdet er en god utvikling, og vil han gjøre noe med dette problemet?»

Statsråd Morten Andreas Meyer [12:26:44]: Jeg deler representanten Leknes’ syn om at Microsofts rolle i programvaremarkedet reiser mange og sentrale konkurransepolitiske spørsmål som det er viktig å få besvart. Det er en stor og helt nødvendig utfordring å skape fungerende konkurranse innenfor dette området. Jeg er opptatt av å sikre mangfold. Det er også en viktig årsak til at denne regjeringen sa opp den sentrale innkjøpsavtalen som departementene hadde med Microsoft, nettopp for å sikre god konkurranse. Jeg er også opptatt av at det ikke er nødvendig å ha en spesiell programvareplattform, eller teknisk plattform, for å ha en digital dialog med det offentlige.

Som representanten selv viser til, er denne konkrete saken nå til behandling i Konkurransetilsynet. I den forbindelse kan jeg opplyse om at saken ifølge tilsynet reiser flere problemstillinger knyttet til den nye og strenge konkurranseloven. Blant disse problemstillingene er påstander om prising i strid med konkurranseloven § 11, om forbud mot at ett eller flere foretak utnytter dominerende stilling. Dette kan f.eks. innebære at en bedrift priser en vare eller en tjeneste under produksjonskostnadene for å presse konkurrenter ut av markedet, for så å ta en høy pris når konkurrentene er presset ut.

Det hevdes at Microsoft tilbyr operativsystemer til skolene for 130 kr pr. lisens, mens KS til sammenlikning har framforhandlet en nasjonal avtale hvor prisen er 329 kr pr. lisens. Skolelinux mener at dette viser at prisen som tilbys skolene, er under kostnadene Microsoft selv har ved å tilby produktet. Det hevdes også at Microsoft gir gunstigere avtaler til skoler som forplikter seg til å installere Microsofts operativsystem på alle skolens PC-er. Slik atferd kan altså være i strid med punkt c i konkurranseloven § 11.

Vi må medgi at denne typen saker er kompliserte og krever stor ressursinnsats i tilsynet. Jeg har fått opplyst fra tilsynet at det har kontakt med Office of Fair Trading, som utreder tilsvarende problemstillinger i Storbritannia. Tilsynet forventer at det kan ha behandlet saken ferdig mot slutten av dette året. Tilsynet kan pålegge overtredelsesgebyr etter konkurranseloven § 29 eller pålegge å bringe en ulovlig atferd til opphør i forhold til konkurranseloven § 12. Et eventuelt pålegg om opphør vil kunne påklages til Moderniseringsdepartementet.

Det er tilsynet som nå behandler saken, og det vil ikke være riktig av meg å gi synspunkter på denne konkrete saken. Jeg har full tillit til at tilsynet behandler den på en god måte. Men mer generelt kan jeg opplyse at vi fra Regjeringens side har et stort engasjement for spørsmålet om bruk av åpne standarder og forsterket konkurranse i programvaremarkedet. Jeg vil i eNorge-planen for 2005–2008, som legges fram i juni i år, presentere en robust politikk for hvordan vi i det offentlige skal legge til rette for mer bruk av åpen programvare og sikre konkurranse og frihet til å velge den programplattformen brukeren selv ønsker.

Jørund Leknes (SV) [12:30:26]: Jeg takker for svaret.

Jeg har full forståelse for at moderniseringsministeren ikke kan forskuttere et eventuelt svar fra Konkurransetilsynet. Men det som er interessant her, er jo at på regjeringshold er det den frie konkurransen som på en måte er det drivende elementet. Og når man snakker om fri konkurranse, vil jeg minne moderniseringsministeren om at det er veldig stor forskjell på det å kjøpe seg strøm på strømmarkedet, hvor man kjøper helt homogene produkter, og det å kjøpe programvare fra forskjellige leverandører. For det krever stor opplæring å skifte programvareleverandør. Så spørsmålet mitt til moderniseringsministeren er helt enkelt: Deler moderniseringsministeren den oppfatning at hvis man skal sikre fri konkurranse innenfor programvareområdet, må man gi opplæring i flere systemer for å hindre at én aktør kan profittere på at den allerede har en stor markedsposisjon og automatisk får gitt opplæring til brukerne?

Statsråd Morten Andreas Meyer [12:31:28]: Representanten Leknes og jeg deler målet om styrket konkurranse og et friere programvaremarked i Norge, og vi deler oppfatningen om at det offentlige Norge har en viktig rolle i å være pådriver nettopp for å skape større åpenhet og konkurranse.

Jeg tar gjerne en debatt om virkemidler som skal stimulere til dette, men jeg ber om forståelse for at denne politikken fra Regjeringens side nå er under bearbeidelse. Jeg har også, både fra denne talerstolen og i andre sammenhenger, lovet at vi skal presentere en politikk for styrket bruk av åpne standarder i offentlig sektor i eNorge-planen 2005–2008, og jeg ser fram til en spennende og nyttig debatt etter at vi har fått lov til å presentere en helhetlig politikk på dette området.

Jørund Leknes (SV) [12:32:19]: Jeg takker for svaret.

Jeg tror vi skal få en spennende og interessant debatt på dette området framover. Jeg vil bare nok en gang understreke behovet for opplæring i andre systemer enn de som dominerer i dag, som i hvert fall innenfor operativsystem- og kontorsektoren i all hovedsak er Microsoft. Jeg vil foreslå for moderniseringsministeren at det fra regjeringshold tas initiativ til gratis opplæring i programvare basert på åpen kildekode for IT-ansvarlige i offentlig sektor.

Det vil kanskje være vanskelig for moderniseringsministeren å forskuttere et ja eller nei, men jeg vil i hvert fall spørre om han vil vurdere et slikt tiltak for å bedre den teknologipolitiske utviklingen – eventuelt den frie konkurransen, hvis man befinner seg litt lenger mot høyre på partiskalaen enn SV gjør.

Statsråd Morten Andreas Meyer [12:33:13]: Jeg kan bekrefte at jeg tar med meg forslaget fra representanten Leknes i det videre arbeidet. Jeg bekrefter at det er et godt forslag å vurdere videre. Og representanten skal ikke bli overrasket om dette er ett av virkemidlene vi vil ta med oss når vi presenterer det jeg understreker må være en helhetlig og robust politikk for utviklingen av mer åpne standarder i offentlig sektor. For jeg tror representanten vil være enig med meg i at det skal mer til enn opplæringstiltak, men opplæringstiltak kan være et nyttig og viktig element i en helhetlig strategi.