Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10

Dato: 23.11.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 33

Inge Lønning (H) [14:16:43]: Jeg har følgende spørsmål til den ærede helse- og omsorgsminister:

«Regjeringen Bondevik II la i vår frem forslag til regler for regnskapsføring av anleggsmidler i de regionale helseforetakene. Forslaget ble avvist, bl.a. med de nåværende regjeringspartienes stemmer. Dette ble begrunnet med at man mente forslaget til regnskapsføringsregler ville innebære at det ble avskrevet om lag 2 milliarder kr for lite pr. år i forhold til reell beregnet kapitalkostnad.

Når vil statsråden komme med forslag til hvordan dette beløpet skal dekkes inn?»

Statsråd Sylvia Brustad [14:17:19]: I Soria Moria-plattformen har regjeringspartiene, som spørreren helt sikkert er kjent med, gått inn for at sjukehusene må få tilstrekkelige økonomiske rammer for å sikre nødvendig fornyelse av bygninger og utstyr og motvirke en utvikling med økende etterslep på vedlikehold. Soria Moria-plattformen slår også fast at avskrivninger skal baseres på den reelle verdien av bygningsmassen og være i tråd med regnskapslovens alminnelige bestemmelser.

Regjeringa har ingen problemer med å erkjenne at det er et gap mellom dagens inntektsnivå og den årlige inntekten som er nødvendig for å kunne gjenanskaffe og vedlikeholde dagens bygningsmasse. Samtidig ser også Regjeringa at det er rom for å kunne utnytte den bygningsmassen som er bygd opp av 19 fylkeskommuner og staten, på en bedre måte etter sjukehusreformen. Dette framgår også av sosialkomiteens innstilling til Ot.prp. nr. 56 for 2004–2005, som også representantene fra nåværende regjeringspartier sluttet seg til.

Investeringer i helseforetakene er et stort og komplekst saksområde, og jeg ber om forståelse for at det på den korte tiden Regjeringa så langt har hatt til disposisjon for å fremme tilleggsnummer til statsbudsjettet for 2006, ikke har vært mulig å komme i mål på dette området. Regjeringa vil imidlertid at hele investeringsregimet for helseforetakene skal gjennomgås, med sikte på å finne gode løsninger for utbygging/modernisering uten at pasienttilbudet rammes. Dette arbeidet skal sikre at det innenfor det samlede investeringsnivået etableres framtidsrettede og gode løsninger til pasientenes beste, samtidig som det ikke bygges opp parallelle tilbud mellom regionene. Departementet vil også ta opp til vurdering måten investeringer blir finansiert på, med sikte på å finne bedre og mer fleksible løsninger.

Regjeringa er sterkt opptatt av å sikre helseforetakene rammebetingelser som sikrer en god og velfungerende spesialisthelsetjeneste når det gjelder både drift og investeringer. Det er avgjørende for at vi også om 20 år har bygninger og utstyr i sjukehusene som legger til rette for gode og tidsmessige tilbud på et høyt teknologisk og faglig nivå.

Inge Lønning (H) [14:19:30]: Jeg takker statsråden for svaret.

Bakgrunnen for mitt spørsmål er at regjeringspartiene, og særlig det av regjeringspartiene som statsråden selv representerer, gikk svært høyt på banen da det forrige stortinget behandlet dette spørsmålet. Da uttalte Asmund Kristoffersen, som var helsepolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, følgende:

«Den manglende verdifastsetting og avskrivningsnivå har skapt både problem og usikkerhet for helseforetakene. Det er egentlig kritikkverdig og uheldig at ikke Regjeringen på et tidligere tidspunkt har tatt initiativ til å avklare dette.»

Bjarne Håkon Hanssen, statsrådens kollega i Regjeringen, uttalte seg også meget sterkt i sommer i Dagens Næringsliv om det samme.

Derfor gjentar jeg spørsmålet, siden statsråden ikke gav meg noe klart svar: Når vil statsråden komme med forslag som kan avklare dette? For vi er jo enige om at det skaper problemer for helseforetakenes styrer at det ikke er avklart.

Statsråd Sylvia Brustad [14:20:40]: Det er ingen uenighet oss imellom om at dette er det som gjenstår for å få hele sjukehusreformen på plass. Og da må det ordnes opp i dette. Men la meg presisere at det er ingen uenighet i forhold til det representanten Kristoffersen eller daværende representant Bjarne Håkon Hanssen har sagt – dette ønsker vi å ordne opp i. Men jeg ber om forståelse for – og jeg vet jo at representanten Lønning vet at her er det snakk om store beløp – at vi ikke greier å ordne opp i det i løpet av 1 måned. Og den forrige regjeringa hadde tross alt litt lengre tid på seg. Målet er at vi skal ordne opp i dette, og det skal vi gjøre, men jeg har ikke greid det i løpet av én måned.

Inge Lønning (H) [14:21:23]: Jeg takker nok en gang for svaret, men fester meg ved at statsråden primært sier hva hun ikke har vært i stand til å gjøre – og det forstår jeg veldig godt – på den korte tiden. Men jeg forstår litt mindre at hun fortsetter med å forsikre hva hun ikke er i stand til å svare på når det gjelder en tidsfastsettelse. Jeg går ut fra at dette har med budsjettarbeidet å gjøre, og det betyr at statsråden må ha gjort seg noen tanker om når hun regner med at Regjeringen vil kunne løse dette problem, som må løses gjennom statsbudsjettet. Så jeg ber nok en gang om en antydning om hvordan statsråden ser for seg at Regjeringen vil definere sin egen tidsramme. I og med at man i opposisjon kritiserte at dette ikke var løst for lenge siden, så må vel en eller annen tidsplan foreligge for når man selv mener at man skal være i stand til å løse det?

Statsråd Sylvia Brustad [14:22:26]: Tankene mine tror jeg at jeg skal ha for meg selv. Men det er ingen tvil om at dette har jeg jobbet med siden dag én i departementet, og vi jobber kontinuerlig med dette. Jeg vet at representanten Lønning er så dreven og erfaren at han vet at jeg som statsråd ikke kan si akkurat når vi kommer til Stortinget med en løsning, men jeg kan forsikre om at dette er høyt prioritert i det arbeidet vi har, og jeg skal selvfølgelig prøve å komme tilbake til Stortinget så fort som overhodet mulig. Da vet representanten Lønning at det er flere muligheter der, men vi jobber meget hurtig.