Stortinget - Møte onsdag den 11. januar 2006 kl. 10

Dato: 11.01.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Øyvind Korsberg (FrP) [12:41:12]: Jeg har følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«I desember 2005 varslet russiske myndigheter at det ville bli iverksatt importforbud for fersk norsk laks fra 1.1.06. Importforbudet er nå iverksatt. Også i USA er det kommet sterke advarsler mot å spise norsk oppdrettslaks. Norsk oppdrettslaks begynner nå å få et troverdighetsproblem internasjonalt. Hittil har Regjeringen valgt en passiv holdning for å få løst laksesaken med Russland.

Når vil Regjeringen endre strategi og begynne å arbeide aktivt for å finne en løsning i de økende antall laksekonflikter med andre land?»

Statsråd Helga Pedersen [12:42:01]: Jeg vil begynne med å understreke at vi fra norsk side hele tiden har arbeidet aktivt overfor russiske myndigheter for å finne en løsning på problemet. Vi gir arbeidet høyeste prioritet, og vi vurderer fortløpende hvordan saken best kan og bør håndteres, og vil følge opp med ytterligere politiske kontakter der dette er hensiktsmessig.

Russiske myndigheter har innført et importforbud mot norsk oppdrettslaks på bakgrunn av egne kontrollmålinger. De måleresultatene russiske myndigheter har presentert for oss, er på ingen måte i samsvar med liknende målinger foretatt på norsk side. Andre importland har heller ikke rapportert slike funn fra sine importkontrollsystemer.

I første omgang arbeider vi på faglig nivå for å gjenopprette de russiske fagmyndighetenes tillit til det norske kontrollsystemet, og for å dokumentere at det er grunn til å ha tillit til at norsk oppdrettsfisk tilfredsstiller alle krav til mattrygghet og kvalitet. Mattilsynet leder dette arbeidet fra norsk side.

For å styrke dialogen og samarbeidet etatene imellom er russiske veterinærmyndigheter og eksperter invitert til Norge så snart som mulig for en felles russisk-norsk inspeksjon av norske sjømatbedrifter og en felles gjennomgang av det norske sjømattilsynet.

Den russiske feiringen av nyttår og ortodoks jul ble avsluttet mandag 9. januar. Av den grunn kan vi forvente respons i saken fra russiske myndigheter først nå.

Det første som nå skjer, er at saken vil være tema på et møte 12.–13. januar i Moskva som departementsråden i Fiskeri- og kystdepartementet skal ha med den nye russiske formannen i den bilaterale norsk-russiske fiskerikommisjon. Det er ikke slik at vi tror dette møtet alene vil løse alle komplikasjonene rundt saken, men vi vil kunne få et innblikk i hvor langt prosessen er kommet på russisk side.

For øvrig har jeg hatt et møte med Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening i dag for å utveksle erfaringer og drøfte videre strategi. FHL har gitt sin støtte til den strategi og de tiltakene som Regjeringen har iverksatt.

Når det gjelder USA-markedet og advarsler mot å spise oppdrettslaks i USA, har saken som har versert i norske media i det siste, sitt utspring i en nylig publisert forskningsartikkel.

Artikkelen kommer fra samme forskergruppe og med samme resultater som den omstridte «Science-saken» fra januar 2004. Metoden for å vurdere helserisiko som de amerikanske forskerne har brukt, er ytterst kontroversiell. Både norske og utenlandske matmyndigheter, også USAs, har tidligere avvist denne studien og den metoden de bruker for vurdering av helserisiko. Artikkelen er i ettertid kritisert av internasjonale organisasjoner som WHO/FAO.

Norsk oppdrettslaks er trygg og sunn mat. Det norske kontrollsystemet for oppdrettsfisk er godt, og nyter stor tillit i markedene. Norsk laks og ørret møter imidlertid hard internasjonal konkurranse. Jeg er overbevist om at vi til enhver tid må arbeide aktivt og søke løsninger ut fra det som er kjerneutfordringene i den enkelte sak. Hver gang en ny sak kommer opp, arbeider vi gjennom et samspill mellom politisk nivå, relevante fagmyndigheter og forskningsmiljøer, og ikke minst næringen selv, for å ivareta omdømmet til norsk laks.

Videre tror jeg selvfølgelig også på at samarbeid og kontakt på myndighetsnivå og utveksling av kunnskap og informasjon om trygg og sunn sjømat mellom bl.a. lakseproduserende nasjoner vil hjelpe på det vi er godt i gang med.

Øyvind Korsberg (FrP) [12:45:35]: Jeg takker statsråden for svaret, og jeg takker for så vidt også statsråden for an hun er til stede her i salen i dag. Det er ikke alle statsråder som gidder det.

Egentlig hadde jeg vel håpet at statsråden ikke var her i dag, men heller hadde tatt seg en tur til Russland for å prøve å få løst den konflikten som oppdrettsnæringen står overfor. Jeg mener at Regjeringen her har vært for passiv. Det er en konflikt som har pågått i snart to måneder, og nå først sender man en byråkrat over for å prøve å finne en løsning.

Jeg merker meg at departementsråden som reiser over til Russland, har sagt at han tror det kommer til å ta lang tid før man finner en løsning. Samtidig sier altså utenriksminister Jonas Gahr Støre at han håper på en snarlig løsning.

Da er spørsmålet mitt: Når forventer fiskeriministeren at man har en løsning i denne konflikten?

Statsråd Helga Pedersen [12:46:37]: Det jobbes meget aktivt og meget hardt fra norske myndigheters side – det har det vært gjort fra første dag – for å få løst denne saken, for å få en snarlig løsning av den. Men det er ingen som på dette tidspunktet kan gi noen garantier for når denne saken er løst. Det er selvfølgelig fordi det her er to parter – det er den norske siden, og det er også en part på den russiske siden.

Vi har valgt å møte de russiske påstandene med faglig dokumentasjon og en seriøs holdning i forhold til det de har kommet med. Jeg tror at den dialogen skal bidra til å få saken løst. Det er viktig at man her opptrer på en måte som bidrar til å løse saken, ikke låse situasjonen, og at vi ivaretar de viktige norske eksportinteressene. Jeg vil understreke nok en gang at vi har hatt en tett dialog med næringen i denne saken, og at vi hele tiden har hatt deres støtte.

Øyvind Korsberg (FrP) [12:47:39]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg vil bare vise til oppslaget i bladet Fiskaren i dag, der det står at de som jobber innenfor lakseimport i Russland, påstår at Regjeringen har opptrådt klønete i denne saken. Så her er det jo tydeligvis ulike syn i så måte.

Ut fra det statsråden sier om håndteringen av denne saken, at det er de ulike departementsråder og faginstanser innenfor fiskeriministerens område, vil jeg stille spørsmål om hvem det er som håndterer denne saken fra Regjeringens side. Jonas Gahr Støre sier at han skal til Russland i midten av februar, og venter å finne en løsning da. Samtidig har Jonas Gahr Støre skrevet i et brev til meg før jul at det er fiskeriministeren som håndterer denne saken for Regjeringen.

Da er mitt spørsmål: Er det fiskeriministeren som håndterer dette, eller er det utenriksministeren?

Statsråd Helga Pedersen [12:48:40]: Denne saken blir håndtert av fiskeriministeren, men selvfølgelig i tett dialog med utenriksministeren. Når vi har lagt vår strategi i denne saken, har det skjedd i et tett samspill med næringen, og også basert på de råd vi har fått fra vår ambassade i Moskva. Jeg har tro på at den faglige tilnærmingen skal løse denne saken. Det er også kontakt på departementsnivå. Jeg har henvendt meg til min russiske kollega og bedt ham om å engasjere seg personlig i saken. Og vi vil løpende vurdere ytterligere politiske henvendelser, bl.a. basert på den responsen vi får fra russiske myndigheters side i det møtet som skal være i Moskva i morgen, og i et møte som skal være mellom norske og russiske veterinærmyndigheter på fredag.

Jeg tillater meg til slutt å referere til Trond Davidsen, en av direktørene i FHL, som har kommentert denne saken i Adresseavisen 30. desember i fjor. Der ble han spurt om hvordan han stiller seg til kritikken fra opposisjonspolitikerne, og han sier:

«Hadde de samme politikerne vært i posisjon, ville de også tenkt seg om to ganger».

Presidenten: Dermed er vi ferdige med sak nr. 1 på dagens kart.

Då presidenten har grunn til å tru at det kan bli votering under sak nr. 2, Referat, vil han la det ringe inn til votering.