Stortinget - Møte onsdag den 11. januar 2006 kl. 10

Dato: 11.01.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Torbjørn Andersen til miljøvernministeren, vil bli besvart av samferdselsministeren på vegne av miljøvernministeren.

Torbjørn Andersen (FrP) [11:29:43]: Jeg har et spørsmål til miljøvernministeren som skal besvares av samferdselsministeren. La meg legge til at jeg synes det er svært utilfredsstillende at ikke fagstatsrådene prioriterer Stortinget mer enn det som er tilfellet i dag.

Jeg har følgende spørsmål:

«Med Stortingets støtte ble det i 2005 igangsatt et omfattende arbeid med å kalke det sterkt forsurede Arendalsvassdraget i Aust-Agder. Et hovedformål var å reetablere en levedyktig laksestamme i vassdraget. Nylig stod et helt nytt kalkingsanlegg til 3 mill. kr klar for å kalke vassdraget, slik det var gjort vedtak om. Så kom beskjeden om at Regjeringen kutter i kalkingsmidlene, og at kalkingen med det stanser helt opp.

Synes statsråden det er god miljøpolitikk å rasere gode miljøtiltak som kalking av Arendalsvassdraget?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:30:45]: Eg vil svare på spørsmålet frå representanten Torbjørn Andersen på vegner av miljøvernministeren.

I påvente av at utsleppa av forsurande stoff igjen skal kome under dei nivåa som fører til skade på naturen, er kalking vårt viktigaste avbøtande tiltak. Kalkingsverksemda har dei siste åra omfatta om lag 3 000 lokale prosjekt og 24 nasjonale elvekalkingsprosjekt.

Under handsaminga av forslaget til statsbudsjett for 2005 vedtok Stortinget at det skulle igangsetjast kalking også i Arendalsvassdraget. Miljøstyresmaktene har følgt opp dette vedtaket i 2005, og det er såleis bygt eit doseringsanlegg for kalk i vassdraget.

I budsjettet for 2006 vart løyvinga til kalking redusert som eit resultat av overordna prioriteringar i den noverande situasjonen. Miljøvernministeren har lagt vekt på å innrette kuttet slik at dei negative konsekvensane totalt sett skal vere minst mogleg. Som følgje av dette kan kalkinga i Arendalsvassdraget ikkje setjast i gang slik det var planlagt.

Miljøvernministeren vil følgje kalkingsverksemda nøye i tida framover, og ho vil kome attende til Stortinget med tiltak for å styrkje dette arbeidet, slik Stortinget bad om under handsaminga av Miljøverndepartementet sitt budsjett for 2006.

Eg vil be om forståing for at eg – som setjestatsråd i denne saka – ikkje kan gå meir inn i detaljane omkring kalkinga i Arendalsvassdraget enn det som kom fram i mitt svar.

Torbjørn Andersen (FrP) [11:32:14]: Jeg takker for svaret. Jeg synes det var et dårlig svar.

Jeg viser til fagtidsskriftet pH-status, som nylig kom ut, der det står at nytt kalkingsanlegg i Nidelva kan bli stående ubrukt.

Ordføreren i Froland, Sigmund Pedersen fra Senterpartiet, mener at dette skyldes uvitenhet fra miljøvernministeren. Ordføreren mener at det må komme midler slik at prosjektet blir fullført. Ordføreren fra Senterpartiet sier rett ut at det er for dumt at vi blir stoppet før vi kommer i gang. Han mener at dette vil ordne seg når ministeren får dokumentert hvor langt prosjektet har kommet.

Det var jo de nåværende regjeringspartiene og Fremskrittspartiet som stod bak flertallet om mer midler til kalking. Nå mener plutselig disse regjeringspartiene at det ikke er behov for mer midler til kalking. Hva er årsaken til denne dramatiske helomvendingen i løpet av året? Vil statsråd/departement ta en telefon til ordføreren i Froland og få oppklart realiteten i saken?

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:33:21]: Eg kan nok skrive under på at det ikkje er manglande kunnskap som gjer at miljøvernministeren ikkje har sett i gang kalking i Arendalsvassdraget. Ministeren er svært kompetent, og ho har òg eit sterkt ønske om å kome tilbake til Stortinget, som sagt, med tiltak for å betre på den situasjonen som no har oppstått.

Som representanten veit, er budsjetthandsaming prioritering mellom ulike område, og i inneverande års budsjett førte den prioriteringa til at innsatsen når det gjeld kalking, dessverre måtte reduserast. Regjeringa er i gang med neste budsjetthandsaming. Eg kan ikkje ta Miljøverndepartementet eller andre departementet si handsaming her, men dette er i alle fall eit område som vil vere i fokus under dei forhandlingane.

Når det gjeld kontakt med lokalnivå, er eg overtydd om at statsråden vil ta den naudsynte kontakten.

Torbjørn Andersen (FrP) [11:34:25]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg registrerer at det er et visst håp i det som her blir uttalt, slik at kalkingen i Nidelva og Arendalsvassdraget kan bli gjennomført i henhold til det som Stortinget tidligere har vedtatt.

Jeg vil minne om at i Soria Moria-erklæringen står det som følger:

«Regjeringen vil (…) at arbeidet mot forsuring av vassdrag ved hjelp av kalking skal være på et høyt nivå, slik at alle vassdrag i faresonen blir kalket og slik at frivillig innsats i form av midler og arbeids- og dugnadsinnsats blir fulgt opp fra statens side.»

Stans i kalking av Nidelva er etter mitt syn et regelrett og soleklart brudd på regjeringserklæringen. Hva er egentlig statsrådens kommentar til det? Denne kalkingen burde vært gjennomført om en skulle tatt hensyn til det som står i Soria Moria-erklæringen.

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:35:22]: Også innanfor Soria Moria-erklæringa er det slik at det må gjerast prioriteringar. Det er vel det enkle svaret på spørsmålet.

Me er klar over kor viktig kalking er for å bevare den atlantiske laksen og medverke til ei generell bevaring av biologisk mangfald. Det er òg grunnen til at ministeren har fokus på dette området og sjølvsagt ønskjer å oppretthalde nivået på kalkingsverksemda, som har lege, som eg sa, på 3 000 lokale prosjekt og 24 nasjonale elvekalkingsprosjekt. Å bevare biologisk mangfald og å bevare atlanterhavslaksen er særdeles viktig. Me har òg forpliktingar i forhold til internasjonale avtalar, som kalking sjølvsagt kan medverke til at me kan oppretthalde.