Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 2006 kl. 10

Dato: 15.03.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Gunnar Kvassheim til statsministeren, vil bli besvart av olje- og energiministeren.

Gunnar Kvassheim (V) [11:20:31]: «Statoil og Shell har ambisjoner om å bygge et gasskraftverk med CO2-håndtering på Tjeldbergodden. For å få renset CO2-utslippene og laget en verdikjede basert på disse trenger man betydelig medvirkning fra staten.

Hvordan vil Regjeringen medvirke til at dette viktige miljø- og energiprosjektet kan realiseres, og når vil Stortinget bli orientert om Regjeringens håndtering av denne saken?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:20:59]: Som det framgår av Soria Moria-erklæringen, og for så vidt også av muntlig spørretime, er Regjeringens mål at Norge skal bli verdensledende i miljøvennlig bruk av gass. Regjeringen vil samarbeide med utbyggerne av gasskraft om anlegg for CO2-fangst, og bidra økonomisk til at dette gjennomføres så raskt som mulig.

Det er avgjørende at oppfølgingen av ambisjonene skjer innefor forsvarlige økonomiske og juridiske rammer. Tre delprosjekter som ble igangsatt like før jul, skal bidra til et solid beslutningsgrunnlag for Regjeringens videre arbeid.

Delprosjekt 1 er innledende forhandlinger mellom de kommersielle aktørene i en CO2-kjede. Gassco har på oppdrag fra Regjeringen startet innledende forhandlinger mellom de kommersielle aktørene. Gjennom dette arbeidet vil vi kvalitetssikre inntekter og kostnader i alle ledd i en verdikjede. Dette innbærer å få oversikt over hvilke aktører på land som er aktuelle som tilbydere av CO2. Gjennom kontakt med relevante aktører skal det kartlegges hvilke volum CO2 som kan være tilgjengelige og til hvilke forutsetninger og kostnader. Petoro, som ivaretaker og rettighetshaver når det gjelder statens direkte eierandeler på sokkelen, og Gassnova, som ivaretar myndighetenes satsing på utvikling av teknologi for rensing av CO2 fra gasskraftverk og har bred kompetanse på fangst av CO2, vil bistå Gassco i arbeidet.

I delprosjekt 2 er målet å få en nærmere avklaring av tidsperspektiv og kostnader for etablering av et renseanlegg på Kårstø. Når det er brakt nærmere klarhet i hva leverandørene av renseteknologi kan tilby med hensyn til kostnader og leveringstidspunkt, skal det etableres en juridisk enhet som kan stå ansvarlig for bygging, drift og eierskap til anlegget. Olje- og energidepartementet har bedt Norges vassdrags- og energidirektorat om å gjennomføre og samordne en del av det forberedende arbeidet knyttet til etableringen av et renseanlegg på Kårstø innen 2009. Målet med oppdraget er å få på plass nødvendige teknologispesifikasjoner, kostnader og framdriftsplan for et renseanlegg tilpasset Naturkrafts anlegg på Kårstø.

I delprosjekt 3 arbeider Olje- og energidepartementet med å avklare ulike forhold knyttet til organisering og juridiske rammer for statens engasjement i verdikjeden. Utforming av et statlig engasjement som er robust i forhold til bl.a. EØS-regelverket om statsstøtte, står sentralt i dette arbeidet.

Så til Statoil og Shells industrielle initiativ på Tjeldbergodden. Dette prosjektet er i en meget tidlig fase. Selskapene vil i 2006 og 2007 bearbeide de kommersielle og teknologiske sidene forbundet med prosjektet for å avklare forutsetningene for lønnsomhet, og en investeringsbeslutning vil ifølge selskapene bli fattet tidligst i 2008. De ulike elementene av prosjektet vil etter planen bli faset inn i perioden 2010–2012. Det er nødvendig å se Statoil og Shells industriprosjekt i sammenheng med det arbeidet Regjeringen har igangsatt for å få et solid beslutningsgrunnlag for videre arbeid med å etablere CO2-verdikjeder. Særlig gjelder dette prosjekteringen av renseanlegget på Kårstø og de innledende kommersielle forhandlingene som Gassco har ansvar for. Som ansvarlig minister er jeg opptatt av at Regjeringens oppfølging av Soria Moria-erklæringen skjer innenfor forsvarlige juridiske og økonomiske rammer. Det foreligger i dag ikke tilstrekkelig grunnlag for å ta en beslutning om størrelsen på statens medvirkning verken på Kårstø eller på Tjeldbergodden, men på bakgrunn av det arbeidet som nå pågår, vil vi i løpet av 2006 ha et bedre beslutningsgrunnlag. Dette må jeg komme tilbake til når det foreligger et bedre grunnlag fra Gassco og Norges vassdrags- og energidirektorat, og når Statoil og Shell har modnet sitt prosjekt.

Det er på det nåværende tidspunkt altså for tidlig å si hvordan Regjeringen på en hensiktsmessig måte kan bidra til realisering av Statoil og Shells felles industriprosjekt. Utgangspunktet for vurderingen må være å støtte prosjekt som er samfunnsøkonomisk lønnsomme, men ikke bedriftsøkonomisk lønnsomme.

Gunnar Kvassheim (V) [11:25:00]: Jeg takker statsråden for svaret. Det handler i betydelig grad om gasskraftverket som bygges på Kårstø. Derfor har jeg et oppfølgingsspørsmål knyttet til det. Mener statsråden det er realistisk å fatte en beslutning om statlig medvirkning til renseanlegget på Kårstø i løpet av 2006? Det er nødvendig hvis vi skal komme i mål i 2009. Det var det ene.

Det andre gjelder Tjeldbergodden. Her har Tore Nordtun, energipolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, sagt at staten straks må ta initiativ til at partene setter seg ned og finner ut av dette, mens statsminister Jens Stoltenberg har sagt at han holder muligheten åpen og håper på at det ikke skal være nødvendig at staten medvirker i det hele tatt på Tjeldbergodden, en forventning verken Shell eller Statoil har. Hvilke av disse retningene er statsråden tilhenger av, den som Tore Nordtun gir uttrykk for, at en setter seg ned straks, eller forventningen om at her trenger ikke staten å bidra i det hele tatt?

Lodve Solholm hadde her overteke presidentplassen.

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:25:58]: Når det gjelder spørsmålet om framdrift på Kårstø, er svaret at vi tar sikte på at vi i løpet av 2006 skal ha et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag til å kunne gå videre. Det er også intensjonen med de tre delprosjektene som nå pågår. Når jeg brukte så mye tid på dem, er det fordi de også har en viss overføringsverdi til Tjeldbergodden.

Så til spørsmålet som er relatert til Tjeldbergodden. Vi er allerede i dialog med selskapene. Vi vil ha tett dialog med dem i tiden framover for så raskt som mulig å kunne bidra til at beslutninger blir tatt. Men det er altså ingen motsetning mellom å arbeide raskt – eller straks å sette seg ned sammen med selskapene, som representanten sa– og det som statsministeren sier, å håpe på at det ikke skal bli nødvendig med statlig støtte. Jeg trodde faktisk det var et håp som Venstre ville dele, at man ikke skulle måtte bruke statlige midler på ethvert prosjekt av denne karakter som kommer opp. Det vil vi få avdekket i løpet av den prosessen som vi nå er inne i, og hvis dette prosjektet kunne stå kommersielt på egne ben uten statlig støtte, ville det være en fordel for oss alle.

Gunnar Kvassheim (V) [11:27:03]: Når det gjelder Kårstø, er det ikke bare nødvendig å ta sikte på en beslutning i løpet av inneværende år, det er helt avgjørende at det blir tatt en beslutning, for ellers blir ikke gasskraftverket stående klart med renseanlegg i 2009.

Når det gjelder statlig støtte til Tjeldbergodden, er jeg òg av dem som mener at det er gunstigst å få den lavest mulig, men jeg tar utgangspunkt i det representanter fra Shell og Statoil har sagt, at det trengs en betydelig medvirkning. Jeg viser også til at første nestleder i LO, som en ofte pleier å høre på i Regjeringen, sier at nå må en gi klare politiske og finansielle signaler om hvilken støtte dette og andre gasskraftverk vil få fra Regjeringen. Så det er ikke bare Venstre som har en forventning om at Regjeringen kommer med en avklaring. Jeg registrerer de signalene som kommer her, og kan love at dette blir fulgt videre, for realisering av disse gasskraftverkene er viktig for å få en framtidsrettet miljø- og energipolitikk.

Statsråd Odd Roger Enoksen [11:28:00]: Jeg deler fullt ut det standpunkt at det er nødvendig å få realisert disse prosjektene som denne regjeringen har tatt initiativ til. Den forrige regjeringen hadde ikke noen ambisjoner om å få på plass en helt nødvendig og framtidsrettet rensing av CO2, tvert imot gav man ikke mindre enn fire konsesjoner til det den forrige statsminister, Kjell Magne Bondevik, kalte sterkt forurensende gasskraftverk.

Ja, vi tar sikte på å få tatt beslutninger raskt. Vi har en krevende framdriftsplan, og vi er i tett dialog med Statoil og Shell om deres prosjekt. Så har Statoil og Shell sagt at investeringsbeslutning blir tatt i 2007. Man vil bruke 2006 og 2007 til å gjøre det nødvendige forarbeid og de nødvendige utredninger som skal til før en investeringsbeslutning blir tatt. I denne perioden vil behovet for et statlig engasjement bli klarlagt. Før det vil det ikke være mulig for meg å gi et svar på hvor stort et eventuelt statlig bidrag skal være.