Stortinget - Møte onsdag den 8. november 2006 kl. 10

Dato: 08.11.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Hans Olav Syversen (KrF) [12:11:00]: «Vold og alkohol er dessverre ofte to sider av samme sak. I deler av Oslo sentrum er ansamlingen av skjenkesteder svært tett, noe som utløser behov for betydelig politiinnsats for å sikre ro og orden. Dette er politiressurser som med fordel kunne vært benyttet på annen måte, bl.a. til økt tilstedeværelse i flere bydeler. Det foreligger nå forslag om å redusere antall skjenkebevillinger med 25 pst. i de mest belastede sentrumsgatene.

Vil statsråden støtte et slikt forslag i arbeidet for et tryggere Oslo?»

Statsråd Knut Storberget [12:11:39]: Jeg skal være varsom med å gi støtte til konkrete lokale tiltak som jeg ikke helt kjenner til forutsetningen for.

Jeg har lyst til å si med en gang: La det ikke herske noen tvil om at den type tiltak som representanten her spør om, som går ut på å kunne dempe kriminaliteten i byen, har min støtte. Jeg ikke bare støtter dette, jeg mener at det faktisk er noe av det viktigste man kan gjøre lokalt. Noe av det viktigste vi kan gjøre i kriminalpolitikken, er nemlig å forebygge kriminelle handlinger. Den sammenhengen vi ser mellom alkoholbruk og vold, er en av de mest veldokumenterte sammenhenger som finnes, men noen ganger føler jeg at det er disse sammenhengene som er minst respektert politisk. Vi er helt avhengige av at vi i mye større grad får satt søkelyset på dette. Det er bra at det stilles spørsmål om dette i spørretimen. Jeg er veldig glad for at Politiets Fellesforbund i disse dager nettopp setter dette på dagsordenen. Det må tross alt være mye bedre at vi klarer å forebygge kriminaliteten før den skjer, før slagene kommer, istedenfor at vi skal lage oss et reparasjonssamfunn med ansatte i politiet og i sykehus – og i hva det nå måtte være – som i mange tilfeller blir beskyldt for å være «på hæla».

Når det gjelder retningen av den type tiltak som representanten spør om, påhviler det kommunene et stort ansvar. Jeg mener at det er en forpliktelse også for oss i regjering og for politikerne i Stortinget å sette søkelys på dette i større grad. Vi må legge politikken til rette for at vi klarere kan se konsekvensene av de lokalpolitiske vedtakene og ha en rammelovgivning der man kanskje i mye større grad fokuserer på dette. Spørsmål knyttet til alkoholloven tilligger et annet departement enn mitt, men jeg vil særlig nevne at slike spørsmål har stor betydning kriminalpolitisk, som f.eks. spørsmål om hvor mange skjenkesteder man skal ha, hvor lang åpningstiden skal være, og hva slags prosess man skal ha for å kunne gi en bevilling.

Jeg vil særlig peke på det arbeidet som vi nå gjør for å etablere politiråd ute i kommunene. Jeg håper at nettopp det å diskutere rus- og alkoholpolitikk blir sentralt der, ikke bare på den måten at politiet sier fra, men at de også har mulighet til å bli hørt.

Hans Olav Syversen (KrF) [12:13:56]: Jeg tror ikke jeg er uenig i noe av det som statsråden sa i sitt svar.

La meg følge opp ett poeng, nemlig spørsmålet knyttet til rammelovgivningen. I alkoholloven er det nedfelt regler for hvordan bevilling skal gis, og hvordan den skal utøves. Politiet er høringsinstans – akkurat som mange andre er det – i en søknadssituasjon. Jeg er klar over at dette ikke er innenfor justisministerens primære område, men det er en så sterk sammenheng mellom politiets mulighet til å kunne påvirke dette positivt og alkoholloven, at jeg allikevel har lyst til å spørre: Kunne man i en slik vurdering fra Regjeringens side se for seg en styrking av det vi kan kalle politiets innsigelsesrett knyttet til lov og orden og til behovet for å forebygge kriminelle handlinger, en styrking som jeg skjønner at statsråden, i samarbeid med sin kollega, er innstilt på å gjennomføre?

Statsråd Knut Storberget [12:15:10]: Svaret er ja. Det er forhold vi ser på. Det er tatt initiativ, både på statssekretærnivå og av meg og helse- og omsorgsministeren når det gjelder dette spørsmålet. Jeg mener at enhver regjering totalt sett er ansvarlig for all politikk. Som representanten sier: En av de viktigste årsakene både til økning og nedgang i voldskriminaliteten i samfunnet henger så nært sammen med utviklingen av særlig skjenkepolitikken at vi i Justisdepartementet ikke kan overse det.

Vi vil nettopp se på rammeverket. Vi vil se om det er ting vi kan bidra med, særlig opp mot politirådene, og, som representanten spør om, se om det er mulighet for å gi mer makt bl.a. til politiet når de kommer med sine innsigelser og sine uttalelser i forhold til bl.a. skjenkesaker.

Hans Olav Syversen (KrF) [12:16:09]: Da har jeg ikke behov for ytterligere oppfølgingsspørsmål.