Stortinget - Møte onsdag den 8. november 2006 kl. 10

Dato: 08.11.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Øyvind Korsberg (FrP) [12:40:39]: Jeg vil stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«I forbindelse med Telenors salg av Telenor Satellite Services (TSS) uttalte statssekretær Frode Berge: «Generelt er det viktig for styret i et selskap å følge klare signaler fra sin flertallseier.» Statsråd Navarsete vil kaste styreleder i Telenor etter salget av Telenor Satellite Services (TSS).

Er statsråden enig i slike uttalelser?»

Statsråd Dag Terje Andersen [12:41:12]: Først vil jeg understreke at statsråd Navarsete ikke har uttalt at hun vil kaste styrelederen i Telenor. Det hun faktisk påpekte og sa seg enig i, var at det er behov for en aktiv eierskapspolitikk, og at hun vil støtte nærings- og handelsministeren dersom han velger å ta grep, underforstått i Telenor.

Salget av TSS er gjennomført etter en vurdering av styret i Telenor. Før den endelige behandlingen i styret var de kjent med at staten ut ifra industrielle og strategiske målsettinger og den satsingen vi ønsker på romfart og satellittvirksomhet, hadde foretrukket at TSS hadde forblitt norskeid, enten av Telenor eller av andre norske industrielle eiere.

Styret i Telenor står til ansvar overfor alle sine eiere. Men vi vil at statens og Regjeringens industrielle og strategiske vurderinger skal være kjent. Samtidig må den lovfestede rollefordelingen mellom styret og eier følges. Det betyr i praksis at det vil forekomme tilfeller hvor styret treffer andre vedtak enn det den enkelte eier ønsker seg.

Dersom staten eller andre aksjonærer er misfornøyd med styrets arbeid, må det tas opp i forbindelse med valg av styre. Styrevalg vil bygge på en samlet vurdering av selskapets utvikling og styrets innsats og resultater. Det blir en skjønnsmessig og konkret vurdering hvorvidt uenighet om enkeltsaker skal få konsekvenser for de valg som skal foretas.

Øyvind Korsberg (FrP) [12:42:35]: Jeg takker statsråden for svaret.

Det jeg refererer til i mitt spørsmål, er oppslag som har vært i media, bl.a. i NRK og Dagsavisen. Jeg har heller ikke sett at samferdselsministeren eller statssekretæren har korrigert disse uttalelsene. Det føyer seg for så vidt bare inn i rekken når det gjelder uklare signaler i forhold til forvaltning av statlig eierskap.

Statsråden har sikkert registrert en betydelig opposisjon i egne rekker her i Stortinget når det gjelder måten staten forvalter sitt eierskap på. Synes ikke statsråden at aksjeloven i det minste bør endres, før regjeringsmedlemmer vektlegger andre grunner enn det som er nedfelt i dagens lovverk?

Statsråd Dag Terje Andersen [12:43:29]: I spørsmålsstillingen er det i sitats form henvist til statssekretær Frode Berge, som var riktig sitert. Når det gjelder statsråd Navarsete, var det en gjengivelse som ikke var korrekt i forhold til den utskriften vi har av det programmet på NRK som det ble vist til. Derfor nyanserte jeg mellom de to.

Når det blir sagt at det er en opposisjon – enten var det statsråden eller Regjeringen det ble ment – i det parlamentariske grunnlaget i Stortinget, er jeg helt uenig i det. Det er veldig klare signaler fra Regjeringens side og fra regjeringspartiene i Stortinget sin side om at vi er utålmodige etter å få fram en mye mer tydelig og klar eierskapspolitikk. Det å gi eierskapssignaler krever ikke endringer i aksjeloven. Aksjeloven som gjelder opsjoner og hvordan den typen ting skal behandles, ligger p.t. til behandling her i Stortinget. Når det gjelder vår holdning som eier, kommer den til å komme klart til uttrykk gjennom eierskapsmeldingen, på en måte som jeg tror representanten Korsberg og andre vil oppfatte som klar og tydelig, om enn det skulle være uenighet om den.

Øyvind Korsberg (FrP) [12:44:36]: Jeg takker statsråden for svaret.

At det er en opposisjon til Regjeringen og utålmodighet når det gjelder å vente på eierskapsmeldingen, tror jeg samtlige har registrert. Det har gått langt over ett år siden Regjeringen tiltrådte, og ennå har man ikke klart å få lagt fram eierskapsmeldingen. Stadig vekk i den politiske debatten ser man altså at det er uenighet med hensyn til at Regjeringen ikke tar noen aktive grep når det gjelder å få ferdig eierskapsmeldingen. Det gir noen uklare signaler også til de private aksjonærene som opptrer på Oslo Børs.

Er statsråden fornøyd med den jobben styret i Telenor har gjort med hensyn til selskapets kursutvikling på børsen?

Statsråd Dag Terje Andersen [12:45:33]: Når det gjelder uklarhet overfor andre aksjonærer, er det min klare målsetting, og det mener jeg at jeg har oppnådd hittil, å opptre tydelig som én av flere eiere i det selskapet. Der skal vi være ryddige. Styret skal ha sine oppgaver, og vi skal som eier gi klart uttrykk for våre industrielle ambisjoner med vårt eierskap. Slik sett kan alle som opptrer på Børsen, være trygge på at i hvert fall staten skal være en ryddig eier. I tillegg skal vi være en tydelig eier.

Når det gjelder styret i Telenor, blir selvfølgelig ethvert styre for så vidt vurdert fortløpende, men evaluert når vi nærmer oss en generalforsamling. Det vil skje med styret i Telenor, som med alle andre styrer. Det er riktig, som representanten påpeker, at kursutviklingen i Telenor er god. Det er jeg glad for. Det er riktig at tredje kvartals regnskap viser veldig gode tall. Det er jeg selvfølgelig glad for, og det skal vurderes i tilknytning til andre resultater som styret har oppnådd, når tiden er inne for det.