Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 2007 kl. 10

Dato: 31.01.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Elisabeth Aspaker (H) [11:57:35]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kunnskapsministeren:

«Det regionale vitensenteret for Nord-Norge i Tromsø er et viktig redskap for å høyne interessen og styrke realfagskompetansen i landsdelen. Det sentrale vitensenterstyret har pekt på at nye lokaler for dette senteret er en kritisk faktor for et velfungerende vitensenter.

Kan statsråden avkrefte at statsstøtten til drift av det nordnorske vitensenteret gjøres avhengig av nybygg, og ser statsråden noen mulighet for at staten kan delta i et spleiselag på det nybygget senteret nå trenger?»

Statsråd Øystein Djupedal [11:58:09]: La meg først si at Regjeringen satser betydelig på vitensentrene. Dette er et viktig tiltak i Regjeringens strategi for styrking av realfagene. Vitensentrene retter seg spesielt mot barn og unge og tar opp naturvitenskapelige og teknologiske temaer knyttet til dagliglivet. Noen vitensentre tilbyr også kurs for lærere. Satsingen på vitensentrene skal derfor bidra til å løfte realfagskompetansen i skolen spesielt og i samfunnet generelt, og ikke minst til å øke interessen for vitenskap og teknologi, som er en veldig viktig bit av vitensentrenes virke.

Regjeringen har forsterket satsingen på vitensentrene og økt satsingen over mitt departements budsjett med hele 6 mill. kr for inneværende år, til 16 mill. kr, så det er en betydelig satsing. Dette vil bli brukt både til å styrke de seks regionale vitensentrene og ikke minst bidra til å starte et nytt vitensenter i Grenlandsregionen. Vitensentrene får også aktivitetsstøtte gjennom Den kulturelle skolesekken.

Den faglige delen av satsingen på vitensentrene skjer gjennom et eget vitensenterstyre i Norges forskningsråd. De vurderer driften ved det enkelte senter og gir råd om hva sentrene bør legge vekt på i utviklingsarbeidet. Nordnorsk vitensenter i Tromsø har fått råd om at nye lokaler vil være sentralt for senterets utvikling.

Jeg vil understreke at dette er et råd fra vitensenterstyret og på ingen måte knyttet til den statlige støtten til drift. Jeg kan derfor avkrefte kutt i den statlige støtten på grunn av manglende nybygg, med henblikk på representanten Aspakers spørsmål.

Den andre delen av spørsmålet fra representanten Aspaker handler om støtte til et nybygg. De statlige midlene skal etter forutsetningene gå til drift av vitensentrene. Det er for tiden mange store og tunge utfordringer innenfor Kunnskapsdepartementets ansvarsområde. Jeg ser derfor ingen mulighet til å kunne gi støtte til nybygg for Nordnorsk vitensenter i Tromsø.

Elisabeth Aspaker (H) [12:00:00]: Jeg vil takke statsråden for svaret.

Jeg var til stede den 1. desember da Regjeringen presenterte sin nordområdestrategi i Tromsø. Da ble det sagt at kunnskap skulle være navet i nordområdestrategien. Jeg tror heller ikke det hersker noen tvil om at realfagene er av særlig betydning hvis vi skal realisere mulighetene i nordområdene. Vi trenger flere med realfag, og vi trenger flere forskere for å drive videre teknologiutvikling til beste for miljøet, men også for bosettingen i Nord-Norge.

Jeg tror heller ikke det er noen tvil om at vitensentrene gir næring til mange små forskerspirer, for det høyner utvilsomt interessen for realfag. Jeg ser også at besøkstallet ved vitensentrene generelt og for Nord-Norge også har økt sterkt den korte tiden vitensentrene har vært i funksjon. Mitt spørsmål til statsråden er da: Er statsråden villig til å vurdere en særskilt styrking av vitensenteret i Nord-Norge til drift, og jeg utfordrer en gang til på bygg, all den tid man har sagt at kunnskap skal være navet i nordområdestrategien, og at realfagene der skal ha en helt spesiell oppmerksomhet?

Statsråd Øystein Djupedal [12:01:08]: Jeg er glad for at representanten har lest Regjeringens nordområdestrategi. Det er helt riktig at kunnskap er navet, og vår satsing på kunnskap også i Nord-Norge er betydelig og vil være betydelig i budsjettene framover.

Vitensentrene ligger meg spesielt på hjertet, og derfor har vi hatt en betydelig satsing – helt fra 10 mill. kr under den forrige regjering og opp til 16 mill. kr i mitt budsjett for 2007. Grunnen til det er at jeg mener at vitensentrene bidrar positivt til å styrke interessen for teknologi, vitenskap og realfag. Det å kunne gå en søndag formiddag på et vitensenter med ungene sine er blant annet en veldig morsom måte å få dette med teknologi og vitenskap inn på.

Vi vil styrke vitensentrene videre framover, for vitensentrene er en viktig bit av vår regjerings satsing på realfag og naturvitenskap. Men jeg kan ikke love penger til et nytt bygg. Bygg ligger utenfor det som vi har økonomi til, og ikke minst ligger det utenfor det som kanskje er den viktigste prioriteringen knyttet til kunnskapsutvikling i nord. Jeg er godt kjent med at det blant alle våre universitet og høyskoler, også i Nord-Norge, finnes mange som gjerne skulle hatt nye bygg, og de er foran i køen, før et nytt vitensenter.

Elisabeth Aspaker (H) [12:02:15]: Jeg vil takke statsråden for svaret, men jeg hadde faktisk trodd at statsråden nå ville gripe sjansen til å bidra til å konkretisere ett tiltak i forbindelse med nordområdestrategien. Er det noe som preger den, så er det mye ord, generelle vendinger og lite konkret handling. Jeg vil igjen utfordre statsråden til å si hvordan han tenker at Nordnorsk vitensenter kan spille en viktig rolle i forhold til stimulering og motivering av elever og lærere, i en landsdel som kanskje har særlig store avstandsutfordringer og geografi å slite med, siden det senteret skal dekke fra Namdalen til Kirkenes. Jeg vil påstå at det senteret har noen spesielle driftsutfordringer for å kunne gjøre jobben for sin region. Jeg spør igjen: Er det ingen mulighet, ser ikke statsråden at dette kunne være ett konkret tiltak for at nordområdestrategien skal materialisere seg i noe konkret?

Statsråd Øystein Djupedal [12:03:15]: Jeg var til stede da vi la fram nordområdestrategien i Tromsø. Det var en enestående jubelreise. Den mottakelsen vi fikk i Nord-Norge, tydet absolutt ikke på at de tiltak som vi her har foreslått, ble oppfattet som lite konkrete. Tvert imot ble landsdelen veldig tilfreds med det vi la fram, og vi vil i de årlige budsjetter framover selvfølgelig komme tilbake med mange tiltak.

Vitensenteret i Tromsø spiller en viktig rolle i dag – la meg understreke det – og gjør en veldig viktig jobb. Vitensentrene vi har rundt omkring i Norge, gjør en veldig viktig jobb for å styrke realfags- og teknologiinteressen blant barn. Hvis det er slik at vitensenteret i Tromsø står overfor helt spesielle utfordringer som jeg ikke kjenner til, oppfordrer jeg dem til å sende meg et lite brev om det og en søknad med en spesiell begrunnelse for hvorfor – enten det er avstandsulemper eller andre forhold – det trengs spesielle tiltak, slik at vi kan se på det. Jeg vil kun ta imot en slik søknad og vurdere den; her og nå behandle en søknad kan jeg ikke.