Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 2007 kl. 10

Dato: 31.01.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Bent Høie (H) [11:22:15]: «Regjeringen har nå stoppet oppgavedifferensieringsprosjektet når det gjelder kollektivtransport.

Kommer Regjeringen til å stoppe alle oppgavedifferensieringsprosjektene som gir kommunene muligheter for å overta oppgaver som fylkeskommunen i utgangspunktet har ansvar for?»

Statsråd Åslaug Haga [11:22:45]: Det er godkjent en rekke forsøk med oppgavegavedifferensiering i perioden 2004–2007. Alle forsøkene skal etter planen pågå ut den fastsatte forsøksperioden. Forsøksloven åpner for en ordinær forsøksperiode på fire år med mulighet til å søke om to års forlengelse.

Eventuell forlengelse av forsøksperioden utover 2007 må vurderes i hvert enkelt tilfelle og bl.a. ses i lys av forvaltningsreformen som skal gjennomføres fra 1. januar 2010. Regjeringa legger generalistkommunesystemet til grunn som et hovedprinsipp for organisering av kommunesektoren, dvs. at alle kommuner i utgangspunktet skal ha samme oppgaver. Oppgavedifferensiering på enkelte avgrensede områder kan imidlertid være et supplement til generalistkommunesystemet. Nye forsøk med differensierte løsninger må vurderes innenfor den enkelte sektor, men det er ikke aktuelt å gi kommunene ulikt oppgaveansvar i særlig stort omfang.

Når det gjelder forsøkene med alternativ organisering av forvaltningen av transportsystemene i Bergen og Trondheim, er det besluttet at disse avsluttes etter den ordinære forsøksperioden på fire år. En avgjørende årsak til dette er at det ikke er lokal enighet mellom partene om å forlenge disse forsøkene. Da forsøkene ble igangsatt, ble det uttrykkelig sagt at skulle de videreføres, måtte det være enighet mellom partene. Forsøket i Kristiansandsregionen er det enighet om, og det kan forlenges. Forsøket i Stavangerregionen er ikke underlagt forsøksloven, og samarbeidet kan således fortsette dersom partene er enige om det.

Bent Høie (H) [11:24:43]: Det vi opplever her, er jo igjen Regjeringens manglende tro på at kommunene kan ta på seg større oppgaver enn det de gjør i dag. Evalueringen av forsøksprosjektet i Bergen og Trondheim når det gjelder kollektivtransport, er jo ikke gjennomført. Det betyr at man ikke vet om dette har ført til et bedre tilbud for innbyggerne, noe som bør være det vesentlige i denne saken.

Betyr det svaret som kommunalministeren nå kommer med, at selv om evalueringsrapporten fra Bergen og Trondheim, når den foreligger, vil være positiv i forhold til innbyggernes opplevelse av kollektivtransporttilbudet, så vil det ikke være aktuelt f.eks. for Regjeringen å innfri søknader om tilsvarende ordninger for andre byer i Norge, f.eks. Stavanger og Kristiansand?

Statsråd Åslaug Haga [11:25:43]: Her må man skille mellom ulike spørsmål. Hvis vi skal forlenge et forsøk som har gått over fire år, må partene være enige om det. Når det gjelder Trondheim, er ingen av partene innstilt på at man skal forlenge forsøket i dets nåværende form.

Når det gjelder Bergen, er det riktig at Bergen kommune ønsker å forlenge forsøket, men Hordaland fylkeskommune ønsker det ikke. Vi må ha respekt for det som var utgangspunktet for forsøkene, nemlig at partene må være enige hvis man skal forlenge. Det er ikke situasjonen.

Når det gjelder evalueringa, starter den i høst og skal fortsette første kvartal, eventuelt første halvår, neste år. Da får man komme tilbake og se på de vurderingene som på det tidspunktet foreligger.

Bent Høie (H) [11:26:45]: Jeg konstaterer igjen at publikums opplevelser av tilbudet ikke er med som et kriterium her, men at det er fylkeskommunens redsel for å miste oppgaver som er førende for Regjeringens politikk i forhold til å kunne gi kommunene utvidede oppgaver.

I Trondheim er det også et forsøksprosjekt knyttet til barnevernet. Er det slik at Regjeringen også vurderer å avvikle dette forsøksprosjektet, eller er det et forsøksprosjekt som det vil være mulig å videreføre også for framtiden?

Statsråd Åslaug Haga [11:27:22]: Jeg er innstilt på å videreføre en rekke forsøk med oppgavedifferensiering, men vi må vurdere fra sektor til sektor og fra sted til sted hva som er klokt å gjøre, men hele tida i den forståelse at det er generalistkommuneprinsippet som skal være det førende.

Når det gjelder kollektivtransporten, som var representantens spørsmål i utgangspunktet, er det et faktum at Hordaland fylkeskommune er svært lite tilfreds med den måten Bergen kommune har fulgt opp prosjektet på. Sånn sett er det nok også grunn til å tro at folk i Bergen har merket lite til dette. Det vil imidlertid da bli klargjort gjennom evalueringsprosessen, og så får man på et seinere tidspunkt ta stilling til hvordan man skal organisere kollektivtrafikken i Hordalands- og Bergensområdet.