Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2007 kl. 10

Dato: 21.03.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Jan Arild Ellingsen (FrP) [12:41:29]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Da Stortinget i 2002 vedtok at man skulle etablere en politihelikoptertjeneste i Norge, var en av grunnene nærheten til Oslo og det verktøy et slikt helikopter kan være for kriminalitetsbekjempelse. Når man så registrerer at helikopteret ofte står værfast på Gardermoen, får man ikke utnyttet denne kapasiteten.

Hvilke konkrete umiddelbare tiltak vil statsråden iverksette, slik at helikopterets faktiske muligheter kan utnyttes bedre og Stortingets vedtak følges opp?»

Statsråd Knut Storberget [12:42:12]: Dette er et forhold vi kan gjøre noe med. Været kan vi ikke gjøre noe med, men mye annet.

Justiskomiteen forutsatte i Innst. S. nr. 155 for 2001-2002 at helikoptertjenesten ble lokalisert til Oslo politidistrikt. Helt siden etableringen av tjenesten har det vært arbeidet for å imøtekomme Stortingets vedtak.

Lokaliseringen av helikoptertjenesten på Gardermoen er ikke optimal i forhold til værforhold og behov for rask helikopterstøtte til oppdrag i Oslo, som spørreren er inne på, og som i stor grad er den type oppdrag i Oslo som stortingsmeldinga hadde størst forventning til.

Oslo politidistrikt forhandler med Oslo kommune med sikte på leie av deler av et industriområde tilhørende NSB på Nyland. Det er avholdt møter med aktuelle bydelsledere og et åpent møte for befolkningen. Det er også gjennomført møter med byrådsledelsen.

Forhandlingene har hatt en positiv utvikling, og politiet har forventninger til en løsning som ivaretar de krav etaten stiller. Det gjenstår en del avklaringer, herunder reguleringsendring fra jernbane til luftfart og konsesjonssøknad til Luftfartstilsynet, men det er grunn til å forvente positive resultater i form av en baselokalisering i Oslo i løpet av et par år.

I mellomtida tar Oslo politidistrikt sikte på å flytte helikopterbasen fra Gardermoen til Kjeller for å redusere responstida og unngå en del av de værproblemer en har på Gardermoen. Det er søkt Luftfartstilsynet om konsesjon for en midlertidig døgnkontinuerlig politihelikopterdrift på Kjeller flystasjon. Skedsmo kommune som høringsinstans har stilt seg positiv. Oslo politidistrikt er i forhandlinger med Kjeller Aerosenter som driftsansvarlig, og en regner med at dette kan avklares i løpet av kort tid. Politidistriktet har også etablert en positiv dialog med Forsvaret om leie av lokaler på den militære delen av flystasjonen. Dagens avtaler er ikke til hinder for en geografisk flytting av helikopterbasen. En midlertidig lokalisering på Kjeller er et betydelig framskritt i forhold til tilgjengelighet og responstid.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [12:44:21]: Jeg takker statsråden for svaret, som jeg oppfatter var veldig positivt.

Det er nå snart fem år siden vi gjorde vedtak i denne salen, 16. mai i 2002, samtidig som vi hadde en annen stor helikopterdebatt. Det er klart at her har Stortinget bevilget store midler for å få en optimal politihelikoptertjeneste, noe vi ikke har fått. Når Gardermoen har hatt problemer på grunn av værforhold der oppe, og man bare har kunnet utnytte ca. 50 pst. av kapasiteten i desember og januar, har det vært ille, og det har heller ikke vært i tråd med det Stortinget bad om i 2002. Så sånn sett er svaret positivt.

Jeg er også glad for at man her har en tett dialog med Oslo kommune og bydelene der, og at man nærmer seg en løsning på dette. Jeg håper også at statsråden da kan uttrykke positivitet, for jeg går ut fra at det er en dialog mellom departementet og Politidirektoratet – i den grad det er nødvendig for å få dette på plass, slik at vi får gjort den nødvendige jobben og får helikopteret opp å gå, i tråd med de intensjonene og de forventningene Stortinget faktisk hadde.

Statsråd Knut Storberget [12:45:18]: Dette er en sak som viser at alle ressursdiskusjoner rundt politiets drift ikke bare bør konsentreres om nye midler inn i politiet. Det handler faktisk om å gjøre oss bedre rustet med de midler og de redskaper og for så vidt verktøy vi har for å bekjempe kriminelle handlinger. I så måte syns jeg at Politidirektoratet, selvfølgelig i tett dialog med oss i departementet, har en god tilnærming til dette, ved at vi arbeider med tiltak på lang sikt, som jeg redegjorde for, men samtidig har en midlertidig løsning, slik at vi så raskt som mulig får mest mulig effekt ut av de ganske mange kronene man bruker på en slik tjeneste.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [12:46:03]: På nytt takker jeg for et positivt svar. Jeg er glad for at statsråden har de samme ambisjonene i dag som han hadde den gangen han satt i komiteen og var med og behandlet dette. Det ser jeg positivt på.

Jeg vil tro at vi anslagsvis har lagt ned opp mot 100 mill. kr så langt på denne tjenesten. Derfor har vi en jobb å gjøre for å få den mer optimalisert og i tråd med vedtakene som ble fattet.

Det er vel også slik at også andre forhold er viktige for statsråden enn bare det Stortinget bad om. Når man ser tendensen fra Riksrevisjonen til å kikke Stortinget og departementet i kortene om de vedtak som er fattet, og oppfølgingen av dem, går jeg ut fra at det er en motivasjon for statsråden til å få ting på plass.

Statsråd Knut Storberget [12:46:45]: Ja, absolutt, jeg er av dem som hilser enhver forvaltningsmessig revisjon fra Riksrevisjonen hjertelig velkommen. Jeg tror det er veldig nyttig for oss, fordi jeg mener, og legger ikke skjul på, at mye av den politiske debatten også dreier seg veldig mye om å få mer penger inn i det offentlige, uansett hva slags behov man har. Så ser jeg at vi har utrolig store ressurser å forvalte både når det gjelder personell og ikke minst utstyr, som gjør sitt til at vi alltid – uansett hvilket departement vi leder, og hvilken regjering vi måtte sitte i – bør ha for øye hvordan vi kan få mer ut av de kronene vi bruker. Jeg er helt avhengig av det hvis Regjeringen fortsatt skal kunne klare å levere så pass som den gjør, både når det gjelder å redusere soningskø og også å skape et tryggere samfunn.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 4.