Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2007 kl. 10

Dato: 21.03.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Peter Skovholt Gitmark (H) [11:32:16]: Jeg har følgende spørsmål til finansministeren:

«Statsråden har uttalt at dersom hun ikke når målet om full barnehagedekning innen 2008, «er dere kvitt meg». Nå ser det ut til at målet om full barnehagedekning ikke blir nådd bl.a. på grunn av mangel på kapasitet i byggebransjen. Det offentlige er samtidig den største kjøper av bygg- og anleggstjenester i Norge og handler årlig slike tjenester for ca. 80 milliarder kr.

Har statsråden noen kontakt med byggebransjen for å kartlegge om de har kapasitet til å bygge før departementet legger sine planer?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:33:06]: Jeg har merket meg at det er visse forhåpninger i Høyre og i Fremskrittspartiet og hos andre om at jeg vurderer å trekke meg midt i denne stortingsperioden. Jeg må bare bringe til torgs et bidrag til skuffelse umiddelbart. Det var helt klargjort også i forbindelse med valgkampen i 2005 at jeg har høy prestisje i forhold til å få gjennomført den barnehagereformen som Stortingets flertall og til slutt alle partiene var enige om, men jeg kommer ikke til å vurdere hvor godt vi har lyktes i det før vi kommer til 2009 og skal se oss tilbake og se hva vi faktisk har fått til.

Så til spørsmålet om manglende kapasitet i byggebransjen. Barnehageutbygging er som kjent et kommunalt ansvar, og det er kommunene selv som anslår behovet for barnehageplasser og legger lokale planer for utbygging og utvikling av barnehagetilbudet. Oversikt over situasjonen på byggemarkedet er selvfølgelig en viktig del av god kommunal planlegging. Og her vil det jo være store variasjoner rundt omkring i landet med hensyn til hva slags kapasitet det er. Kommunene rapporterer årlig den 20. september inn tall på barn i barnehage og på venteliste samt hvilke planer de har for videre utbygging, til Kunnskapsdepartementet. Denne rapporteringen danner grunnlag for Regjeringens budsjettplanlegging.

Regjeringen har så langt truffet ganske godt med sine planer. Avviket har bestått i at kapasitetsveksten ser ut til å ha blitt sterkere enn forventet. Foreløpige KOSTRA-tall viser at hele 11 500 flere barn fikk plass i barnehage i fjor, og det ble opprettet om lag 16 100 flere heltidsplasser. Grunnen til at disse tallene ikke stemmer, er at en del på deltid går opp til heltid, og at det derfor må bygges flere heltidsplasser. Det er faktisk høyere enn det måltallet som Regjeringen satset på, 10 500 flere barn og 13 500 heltidsplasser. Regjeringen opplever ikke det at kommunene overgår våre anslag, som problematisk i en så viktig sak. Tvert imot – Regjeringen og jeg er veldig glad for at man overoppfyller de målene vi har satt oss. Det betyr at det er en nasjonal dugnad på gang for å få til full barnehagedekning.

Kunnskapsdepartementet er i tett dialog med kommunene vedrørende utfordringer på veien mot målet om full barnehagedekning i løpet av 2007. Flere kommuner, særlig storbykommunene, har gitt tilbakemelding om at press i byggebransjen bidrar til forsinkelser. Dette gjør Regjeringen noe med. Vi har bl.a. opprettet et eget tilskudd til permanente barnehageplasser i midlertidige lokaler. Dette gjør at kommuner som har mange barn i kø for en barnehageplass, kan forsere barnehageutbyggingen og slik bi-dra til at flere barn kan få et godt barnehagetilbud så raskt som mulig.

Peter Skovholt Gitmark (H) [11:36:06]: Høyre deler statsrådens glede over at det blir bygd mange nye barnehageplasser. Imidlertid deler vi ikke statsrådens glede over å bli sittende i statsrådsstolen. Vi hadde gjerne sett at statsråden fulgte opp egne løfter både fra valgkampen og senere, om at ord skal bli stående, og at løfter skal bli innfridd – hvis ikke så «er dere kvitt meg.»

Det oppleves som spesielt at Regjeringen på den ene siden legger planer for stadig nye reformer og gir mange løfter, men samtidig ikke har systematisk kontakt med dem som innehar kompetansen, og som faktisk skal realisere løftene til bl.a. finansministeren. Så mitt oppfølgingsspørsmål til finansministeren er: Vil statsråden ta initiativ til en mer systematisk dialog med byggenæringen for å sikre større forutsigbarhet, og ikke minst sørge for at det er samsvar mellom hennes og hennes egen regjerings løfter og hva næringen faktisk er i stand til å realisere?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:37:08]: For det første vil jeg gjerne gjenta at jeg aldri på noe tidspunkt har sagt at jeg skulle vurdere min stilling midt i en stortingsperiode eller en regjeringsperiode, den vurderingen tar jeg i 2009, og den vil avhenge av hvor godt vi lykkes med å gjennomføre barnehagereformen.

Så vil jeg minne representanten Skovholt Gitmark om at hele Stortinget stilte seg bak. Situasjonen under Bondevik I-regjeringen var jo at det ble bygd 2 000–3 000–4 000 nye barnehageplasser pr. år. Vi er i nærheten av å tidoble dette antallet i 2007. Så det er en kraftig, massiv satsing. Vi bruker 6,4 milliarder kr mer på barnehagesektoren enn den regjeringen vi overtok etter. Så her er det en voldsom satsning.

Det er først og fremst kommunene som har ansvaret for å kartlegge den kapasiteten de har for å bygge barnehager. Det er også kommunenes ansvar å bygge barnehager. Det vi fra statens side må gjøre, er å sørge for at vi stiller opp med penger. Det står ikke på penger – det er øremerkede bevilgninger både til investeringer og til drift.

I det store bildet må vi selvfølgelig også skjele til andre reformer for å sikre at det er kapasitet til å gjennomføre barnehagereformen.

Peter Skovholt Gitmark (H) [11:38:24]: Jeg oppfatter det slik at statsråden ikke svarer på det reelle spørsmålet: På hvilken måte kan hun som finansminister se til at det er en dialog mellom på den ene siden politikerne og statsrådens egen regjering og på den andre siden byggenæringen, og at det blir mer samsvar mellom regjeringens løfter og bransjens egen mulighet til å bygge ut? Jeg ønsker nok en gang at statsråden svarer på akkurat det.

Kanskje kan hun også knytte en kommentar til om det ikke ville være fornuftig å splitte opp Finansdepartementets egen samlebetegnelse for bygg og anlegg, nettopp fordi det i byggsektoren går så det suser for tiden, mens det i anleggssektoren er betydelig kapasitet. Det kan følges opp videre ved å bruke flere statlige midler på f.eks. vei og jernbane for å utnytte den kapasiteten som finnes innen anleggsbransjen – jeg kan som sørlending selvfølgelig nevne firefelts vei mellom Oslo og Stavanger bl.a. – eller ved å se til at det blir mer til anlegg enn til andre store offentlige byggeprosjekter.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:39:24]: Vi har selvfølgelig en nasjonal oversikt over kapasiteten.

Representanten Gitmark har rett i at vi må se bygg og anlegg under ett, men vi prøver jo å gå mer inn på de enkelte områdene for å danne oss et bedre bilde. Foreløpig har vi ingen faglige holdepunkter for å lage et skarpt skille og si at i byggenæringen er det overoppheting, mens det i anleggsbransjen er stor ledig kapasitet.

Når det gjelder utbyggingsprosjekter i barnehagesektoren, vil jeg si at det er så store nasjonale variasjoner – fra områder med press til områder med ledig kapasitet – at den oppgaven må kommunene påta seg. De bør også sørge for at de prioriterer i tråd med det som et bredt politisk flertall står bak, nemlig at barnehageutbyggingen bør komme foran andre høyt prioriterte oppgaver.