Stortinget - Møte måndag den 26. mars 2007 kl. 12

Dato: 26.03.2007

Voteringer

Etter at det var ringt til votering, sa

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det sett fram 13 forslag. Det er

  • forslag nr. 1, frå Jan Bøhler på vegner av Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslag nr. 2, frå Laila Dåvøy på vegner av Framstegspartiet, Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 3, frå Laila Dåvøy på vegner av Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti

  • forslag nr. 4, frå Laila Dåvøy på vegner av Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslaga nr. 5–8, frå Vigdis Giltun på vegner av Framstegspartiet

  • forslag nr. 9, frå Laila Dåvøy på vegner av Høgre og Kristeleg Folkeparti

  • forslag nr. 10, frå Laila Dåvøy på vegner av Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslaga nr. 11–13, frå Laila Dåvøy på vegner av Kristeleg Folkeparti

Det blir først votert over forslaga nr. 11–13, frå Kristeleg Folkeparti.

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med oppfølgingen av NOU 2004:18 Helhet og plan i helse- og sosialtjenestene gjøre endringer slik at ikke forskjeller i finansieringsordninger er til hinder for en god balanse mellom sykehjem og omsorgsboliger.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å utarbeide retningslinjer for å sikre tverrfaglig kompetanse fra ulike typer fagpersonell i kommunehelsetjenesten.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sikre at det i kommunene er en ansatt fagperson som innehar et koordineringsansvar for familier med et funksjonshemmet barn.»

Votering:Forslaga frå Kristeleg Folkeparti vart med 96 mot 8 stemmer ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 21.59.40)

Presidenten: Det blir så votert over forslag nr. 10, frå Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å senke den kommunale egenandelen knyttet til brukere med stort omsorgsbehov til 20 prosent.»

Votering:Forslaget frå Kristeleg Folkeparti og Venstre vart med 91 mot 13 stemmer ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.00.01)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 9, frå Høgre og Kristeleg Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sikre at det på alle barneavdelinger i sykehus er en ansatt fagperson som innehar en rådgiverfunksjon for familier som venter eller har fått et funksjonshemmet barn.»

Votering:Forslaget frå Høgre og Kristeleg Folkeparti vart med 83 mot 21 stemmer ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.00.26)

Presidenten: Det blir votert over forslaga nr. 5–8, frå Framstegspartiet.

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme sak om minimumsstandard for dekningsgrad av leger ved norske sykehjem.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen tillegge Sosial- og helsedirektoratet godkjenningsmyndighet for bemanningsplanene ved sykehjem og i hjemmesykepleien, slik at behandlings- og pleietrengende syke eldre sikres et faglig forsvarlig nivå på bemanningen, uavhengig av bosted.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å endre toppfinansieringen for ressurskrevende brukere slik at innslagspunktet for toppfinansiering reduseres til 600 000 kroner og statlig finansiering dekker 80 prosent av overskytende utgifter.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen endre forskrift av 21. desember 1988 om vederlag for opphold i institusjon, slik at fribeløpet settes til 25 prosent av grunnbeløpet i folketrygden.»

Votering:Forslaga frå Framstegspartiet vart med 81 mot 23 stemmer ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 22.00.46)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 4, frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til et skolefritidstilbud for større barn med funksjonshemning for å sikre barna en aktiv fritid og gi foreldrene mulighet til å kombinere arbeid og familieliv.»

Votering:Forslaget frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre vart med 77 mot 27 stemmer ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.01.10)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 3, frå Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en vurdering av konsekvensene av å slette langtidspasienter på sykehjem fra fastlegens liste i kombinasjon med opprettelse av flere legestillinger i sykehjem.»

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti vart med 74 mot 30 stemmer ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.01.29)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 2, frå Framstegspartiet, Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det opprettes etiske komiteer for sykehjem.»

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet, Kristeleg Folkeparti og Venstre vart med 66 mot 38 stemmer ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.01.54)

Presidenten: Det vil så bli votert alternativt mellom delar av tilrådinga og forslag nr. 1, frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak i tilknytning til St.prp. nr. 1 (2007- 2008). Denne må bygge på omsorgsmeldingens fem hovedstrategier:

  • Kvalitetsutvikling, forskning og planlegging

  • Kapasitet og kompetanseheving

  • Bedre samhandling og medisinsk oppfølging

  • Aktiv omsorg

  • Partnerskap med familie og frivillige

Det vises særskilt til forslagene i omsorgsmeldingen når det gjelder satsingen på forskning, demensutfordringen, palliativ behandling, forebygging av ensomhet gjennom dagaktiviteter mv. og bedre vilkår for dem som har langvarige og krevende omsorgsoppgaver for pårørende.

Stortinget ber i tillegg Regjeringen blant annet om å vurdere følgende tiltak:

  • Gjennomgang av autorisasjonsordningene i sosial- og helsetjenestene

  • Styrking av det nasjonale forskningsprogrammet på eldreomsorg tilknyttet Norges forskningsråd

  • Retningslinjer for å sikre tverrfaglig kompetanse fra ulike typer fagpersonell i kommunehelsetjenesten

  • Kartlegging av dagens fysioterapitjeneste og gjennomgang av finansieringsordningene for fysioterapeuter

  • Tiltak for å sikre kompetanse ved sykehusene og i kommunene overfor familier som venter eller har fått et funksjonshemmet barn»

Komiteen hadde tilrådd:

I

Stortinget ber Regjeringen legge frem en stortingsproposisjon om omsorgspolitikken der Regjeringens og Stortingets foreslåtte og vedtatte tiltak integreres, og der fremdrift og økonomi inngår.

III

Stortinget ber Regjeringen gjennomgå refusjonsordningene for fysioterapeuter med tanke på å redusere ventetid og gjøre tjenestene lettere tilgjengelige for pasientene.

IV

Stortinget ber Regjeringen utarbeide en ordning der en familie kan beholde omsorgslønn og eventuelt andre økonomiske tilskudd i inntil tre måneder etter at et funksjonshemmet barn dør.

Regjeringen bes også å utarbeide en ordning der omsorgslønn i slike tilfeller skal gi rett til arbeidsledighetstrygd.

V

Stortinget ber Regjeringen i sitt arbeid med egenandeler vurdere å gi fritak for egenandeler for rusmiddelavhengige, psykisk syke og eldre, der det benyttes oppsøkende virksomhet fra helsetjenesten, for eksempel oppsøkende team.

VI

Stortinget ber Regjeringen tillegge Sosial- og helsedirektoratet godkjenningsmyndighet for bemanningsplanene ved sykehjem og i hjemmesykepleien, slik at behandlings- og pleietrengende syke eldre sikres et faglig forsvarlig nivå på bemanningen, uavhengig av bosted.

Presidenten: Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre står bak tilrådinga på desse punkta.

Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen og forslaget frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vart forslaget vedteke med 54 mot 50 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.02.50)Vidare var tilrådd:

II

Stortinget ber Regjeringen styrke det nasjonale forskningsprogrammet for forskning på eldreomsorg tilknyttet Norges forskningsråd.

VII

St.meld. nr. 25 (2005-2006) – Om framtidas omsorgsutfordringer (Mestring, muligheter og mening) – vedlegges protokollen.

Votering:Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten har Harald T. Nesvik sett fram fire forslag på vegner av Framstegspartiet:

  • Stortinget ber Regjeringen legge frem en plan for omlegging av norsk eldreomsorg, slik at staten får ansvaret for at pengene følger brukeren og dekker utgiftene til omsorgen.

  • Stortinget ber Regjeringen sette i gang utredning av RUG-systemet med tanke på innføring.

  • Stortinget ber Regjeringen raskt sørge for at det etableres en entydig og klar definisjon på hva som skal til for at et tilbud kan regnes som heldøgns pleie- og omsorgstilbud.

  • Stortinget ber Regjeringen legge frem en melding for Stortinget om hvordan målet om at det skal være et tilbud tilrettelagt for heldøgns pleie og omsorg for 25 prosent av befolkningen over 80 år i tiden frem til 2030, kan nås.»

Presidenten: Det blir votert alternativt mellom desse forslaga og tilrådinga frå komiteen.

Komiteen hadde tilrådd:

Dokument nr. 8:34 (2005-2006) – forslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik, Jan-Henrik Fredriksen og Vigdis Giltun om en plan for omlegging av norsk eldreomsorg der staten får ansvaret for at pengene følger brukeren og dekker utgiftene til omsorgen – bifalles ikke.

Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen og forslaga frå Framstegspartiet vart tilrådinga vedteken med 81 mot 23 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.04.24)

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Det blir votert over forslag frå Framstegspartiet, Høgre og Venstre oversendt frå Odelstingets møte 6. mars 2007 (jf. Innst. O. nr. 46). Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem slik forskrift som er omtalt i § 8 og § 8a i lov 15. juni 2001 nr. 53 om erstatning ved pasientskader mv., for Stortinget til behandling før den settes i verk.»

Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre står bak forslaget, så presidenten går ut frå at Arbeidarpartiet, SV og Senterpartiet ønskjer å stemme imot.

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre vart med 54 mot 50 stemmer ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.05.08)

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde tilrådd:

I statsbudsjettet for 2007 gjøres følgende endring:

Kap.PostFormålKroner
Utgifter
228Tilskudd til frittstående skoler mv.:
70Tilskudd til frittstående skoler, overslagsbevilgning, forhøyes med 21 000 000
fra kr 2 191 062 000 til kr 2 212 062 000
Votering:Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.

Presidenten: I sak nr. 5 ligg det ikkje føre noko voteringstema.

Votering i sak nr. 6

Komiteen hadde tilrådd:

Stortinget gjev samtykke til godkjenning av avgjerd i EØS-komiteen nr. 64/2006 av 2. juni 2006 om innlemming i EØS-avtala av direktiv 2003/59/EF av 15. juli 2003 om grunnleggjande kvalifisering og regelmessig opplæring av førarar av visse veggåande køyretøy for transport av gods eller passasjerar.

Votering:Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.

Votering i sak nr. 7

Presidenten: Under debatten har Arne Sortevik sett fram eit forslag på vegner av Framstegspartiet. Forslaget lyder:

«Utbygging av rv 255 som beskrevet i St.prp. nr. 35 (2006-2007) til 203 mill. 2006-kroner, gjennomføres med statlige midler og etter fremdrift som omtalt i proposisjonen. Stortinget forutsetter at nødvendig budsjettøkning på kap. 1320 legges inn i Revidert nasjonalbudsjett. Utbygging av fv 315 og nytt fylkesvegsamband mellom E6 og fv 312 ved Storhove gjennomføres med fylkeskommunale og kommunale midler og med nødvendig samordning med tiltak på rv 255.»

Det blir votert alternativt mellom dette forslaget og tilrådinga.

Komiteen hadde tilrådd:

I

Stortinget samtykker i at bompengeselskapet får løyve til å ta opp lån og krevje inn bompengar til delvis bompengefinansiering av utbygginga etter vilkåra i St.prp. nr. 35 (2006-2007) og Innst. S. nr. 144 (2006- 2007).

II

Samferdselsdepartementet får fullmakt til å inngå avtale med bompengeselskapet og fastsetje nærare reglar for finansieringsordninga.

Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen og forslaget frå Framstegspartiet vart tilrådinga vedteken med 79 mot 24 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.07.43)

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten har Bård Hoksrud sett fram eit forslag på vegner av Framstegspartiet. Forslaget lyder:

«Utbygging av ny Kråkerøybru på rv 108 som beskrevet i St.prp. nr. 41 (2006-2007) til 470 mill. 2007-kroner, gjennomføres med statlige midler og etter fremdrift som omtalt i saken. Stortinget forutsetter at nødvendig budsjettøkning på kap. 1320 legges inn i revidert nasjonalbudsjett.»

Det blir votert alternativt mellom dette forslaget og tilrådinga.

Komiteen hadde tilrådd:

Stortinget samtykker i at:

I

Bompengeselskapet får tillatelse til å ta opp lån og kreve inn bompenger til bygging av rv 108 Ny Kråkerøyforbindelse. Vilkårene går fram av St.prp. nr. 41 (2006-2007) og Innst. S. nr. 149 (2006-2007).

II

Samferdselsdepartementet får fullmakt til å inngå avtale med bompengeselskapet og fastsette nærmere regler for finansieringsordningen.

Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen og forslaget frå Framstegspartiet vart tilrådinga vedteken med 81 mot 23 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.08.38)

Votering i sak nr. 9

Presidenten: Under debatten har Bård Hoksrud sett fram tre forslag på vegner av Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gi en uavhengig aktør i oppdrag å utrede en tilpasning til de foreliggende planene om ombygging av Lysaker stasjon. Tilpasningen skal være i tråd med prinsippene om universell utforming. Utredningen skal også beskrive de økonomiske og praktiske forholdene, herunder økte utgifter, eventuelle forsinkelser og eventuell samfunnsøkonomisk nytte, knyttet til gjennomføringen av tilpasningen.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen orientere Stortinget om arbeidet med tilgjengelighet for alle gjennom universell utforming for alle stasjonsanlegg for jernbanen i planperioden for Norsk transportplan (NTP) 2006- 2015.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utforme og implementere en standard for universell utforming av jernbanestasjoner som også ivaretar hensynet til andre togoperatører enn NSB AS.»

Votering:Forslaga frå Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre vart med 54 mot 50 stemmer ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 22.09.42)Komiteen hadde tilrådd:

Dokument nr. 8:27 (2006-2007) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Borghild Tenden, Øyvind Halleraker, Trond Helleland og Jan Sahl om at nye Lysaker stasjon tilpasses prinsippene om universell utforming – forslag I avvises og forslag II vedlegges protokollen.

Votering:Tilrådinga frå komiteen vart vedteken med 55 mot 49 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.10.24)

Voteringen i en sak finnes i slutten av referatet for hver enkelt sak.