Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2007 kl. 10

Dato: 21.11.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Dagrun Eriksen (KrF) [12:36:17]: «Norge samarbeider med blant annet Sveits om handelsavtaler med utviklingsland i regi av EFTA. Sveits har i disse avtalene ønske om å inkludere strengere patentbeskyttelse av medisiner enn det praktiseres i Verdens handelsorganisasjons (WTO) TRIPS-avtale. Norge har i WTO tatt til orde for fleksibilitet i TRIPS, og vil prioritere hensynet til tilgang på billige medisiner for fattige.

Hva er Norges posisjon på dette området i EFTA-forhandlingene, og hvordan mener statsråden at han skal få gjennomslag for vår posisjon?»

Statsråd Dag Terje Andersen [12:36:51]: Formålet med å inkludere bestemmelser om immaterielle rettigheter i handelsavtalene er å sikre norske aktører effektivt vern av deres immaterielle rettigheter. Det er minst like viktig å sikre at vernet håndheves effektivt, som å sørge for et materielt sett høyt beskyttelsesnivå.

Norge har vært en pådriver i WTO for at det etableres en ordning der utviklingsland på visse vilkår kan produsere kopier av patentbeskyttede medisiner for å bekjempe spredning av livstruende sykdommer. Det WTO-initiativet har sitt utspring i behovet for at utviklingsland skal kunne tillates å produsere aidsmedisin selv om medisinene er patentbeskyttede.

Sveits motarbeidet i utgangspunktet disse WTO-initiativene, men da det først ble enighet om TRIPS og helse i WTO, var Sveits blant de første landene som ratifiserte og iverksatte avtalen. Sveits har også endret sine posisjoner betydelig de senere årene, og viser i dag mer forståelse for utviklingslandenes behov.

Norges posisjon er at handelsavtaler ikke må innskrenke partenes adgang til å gi tvangslisenser etter TRIPS-avtalen. Dette gjelder overfor alle land, også land som ønsker slike bestemmelser.

Regjeringen legger til grunn at utviklingsland ikke skal presses til å godta bestemmelser som innskrenker deres handlingsrom etter TRIPS-avtalen når det gjelder patentbeskyttelse, beskyttelse av fortrolige testdata og plantesortbeskyttelse. Dette er en fortsettelse av den politikken som tidligere regjeringer har ført.

I erklæringen fra Soria Moria har vi også understreket at hensynet til billige medisiner mot livstruende sykdommer i fattige land må tillegges avgjørende vekt i internasjonale forhandlinger om patentrettigheter.

De andre EFTA-landene respekterer norsk politikk, og EFTA presser derfor ikke u-land til å akseptere TRIPS pluss-elementer i handelsavtaler.

Dagrun Eriksen (KrF) [12:38:52]: Jeg takker for svaret.

Statsråden skal delta på EFTAs ministermøte i begynnelsen av desember. Jeg lurer litt på hva det er som skal diskuteres på dette ministermøtet, og om man kommer til å bli enige om hva som skal være EFTAs forhandlingsposisjon i forhold til TRIPS. Det er viktig å avklare dette før Norge eventuelt velger å inngå forhandlinger med f.eks. India, hvor vi vet at det finnes mer enn 200 millioner fattige. Vi må ikke komme i en situasjon, som statsråden også sa i sitt svar, hvor en reduserer tilgang på medisin i fattige land.

Mitt spørsmål er om dette blir en diskusjon på ministermøtet i desember.

Statsråd Dag Terje Andersen [12:39:42]: Det er helt riktig. Jeg skal for så vidt ikke bare delta, men lede det møtet. Norge har nå formannskapet i EFTA, uten at det har vakt like stor oppmerksomhet som når det gjelder hvilke land som har formannskapet i EU til enhver tid.

Det er allikevel slik at handelsavtaler er et av de faste temaene på EFTAs ministermøter. Som det gikk fram av mitt første svar, ligger de prinsipper som jeg legger til grunn, allerede inne som en forutsetning i EFTA.

Det tas opp spørsmål om TRIPS pluss – som det omtales som – i noen forhandlinger med enkelte land, men det er der disse landene allerede har slike avtaler, enten internasjonalt eller bilateralt, med andre.

Vi har altså allerede fått gjennomslag i EFTA for at vi ikke tvinger land inn i den typen avtaler. Her er jeg overbevist om at holdningen til den forrige regjeringen og den nåværende regjeringen er så lik at dette er et av de områdene hvor vi ikke kan si at det har vært forandringer i politikken – i hvert fall ikke i retning av å presse fattige land hardere enn det som ellers gjøres i forhandlinger.

Dagrun Eriksen (KrF) [12:40:51]: Jeg takker for svaret, og jeg takker også for at det ikke er forandringer på dette punktet.

I tillegg til forhandlingene med India deltar Norge nå i EFTA-forhandlinger med Colombia og Peru. Det er også fullført en forstudie om Indonesia. Her finnes det mulige utfordringer på nettopp det temaet som vi har diskutert i dag – liberaliseringen av finanstjenester, offentlige anskaffelser og investeringer, i tillegg til spørsmålet som vi har diskutert i dag om patentrettigheter.

Mitt spørsmål til statsråden er om han vil informere Stortinget om innholdet i disse forhandlingene, og om når de konkluderte forstudiene om India og Indonesia vil offentliggjøres, så vi vet hva resultatet blir.

Statsråd Dag Terje Andersen [12:41:40]: Det er vårt håp at forstudien om India kan avsluttes, og at vi kan igangsette konkrete forhandlinger så snart som mulig. Det ville vært et vesentlig bidrag til bl.a. norsk maritim sektor og andre sektorer som har gode handelsforbindelser med India.

TRIPS kan handle om mye mer enn det som var utgangspunktet for spørsmålet, altså medisiner, som mitt svar var knyttet til. Det finnes rimelige krav om at en ikke i andre land skal produsere «Swiss made watches», f.eks., så en del av det som handler om beskyttelse, vil vi oppfatte som rimelige krav.

Når det gjelder de spørsmål som er knyttet til det representanten opprinnelig spurte om, er altså vår praksis at dersom landet har andre avtaler som går lenger enn det WTO sier, har vi muligheten til å ta opp spørsmålet. Men vi er altså enige om ikke å påtvinge den type løsninger i de forhandlingene vi har. Det vil også bli linjen videre.

Presidenten: Då går vi til spørsmål 20.