Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2007 kl. 10

Dato: 21.11.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Odd Einar Dørum (V) [14:09:17]: Jeg har dette spørsmålet til kunnskapsministeren:

«Når kan Stortinget forvente at statsråden kommer til Stortinget med sak om tilskuddsordningen for godkjente privatskoler, og på hvilken måte vil statsråden sikre at familieøkonomi og andre eksterne faktorer ikke skal være avgjørende for at elever skal ha anledning til å gå på godkjente privatskoler?»

Statsråd Bård Vegar Solhjell [14:09:40]: Departementet har i St.prp. nr. 1 for 2007-2008 gitt tilbakemelding på oppmodingsvedtak nr. 545 om dette og sagt følgjande:

«Departementet har gått gjennom tilskottsmodellen for private grunnskolar som varsla i St.prp. nr. 39 (2006-2007) og i Ot.prp. nr. 37 (2006-2007).

Ordninga med kommunekorreksjonsfaktor er teknisk komplisert, og skaper usikre rammevilkår for dei private grunnskolane. Departementet foreslår derfor å fase ut ordninga over ein treårsperiode frå 1. januar 2008.

Departementet har gjort ein foreløpig gjennomgang av modellen som bereknar tilskottet til dei private grunnskolane. Foreløpige anslag tyder på at ei endring i modellen slik at den betre tek omsyn til kostnadsstrukturen i offentlege skolar vil kunne føre til ei omfordeling av midlar mellom dei private grunnskolane. Departementet vil vurdere dette nærmare i samråd med privatskoleorganisasjonane.»

Vi er med andre ord ikkje ferdige med å gjennomgå tilskotsmodellen for dei private grunnskolane. Førebels er det berre ordninga med kommunekorreksjonsfaktor det vil verte gjort endringar i. Eventuelle endringar i tilskotsmodellen vil kunne ha budsjettverknader. Derfor er det naturleg å kome tilbake til saka i St.prp. nr. 1 for 2008-2009, altså budsjettet.

Så spør representanten Dørum vidare om på kva måte eg vil sikre at familieøkonomi og andre eksterne faktorar ikkje skal vere avgjerande for høvet til elevane til å gå på godkjende privatskolar. Privatskolelova set eit tak på kva skolen har lov til å ta i eigenbetaling av elevane. Skolepengane kan som hovudregel maksimalt utgjere 15 pst. av tilskotsgrunnlaget. I tillegg til dei ordinære skolepengane kan skolane ta inntil 3 000 kr pr. år for elevar i grunnskolen og inntil 4 000 kr pr. år for elevar i den vidaregåande skolen til dekning av utgifter til husleige og kapitalkostnader.

Gjeldande føresegn om maksimumspris på skolepengar er òg ei vidareføring av tidlegare føresegner i friskolelova av 2003 og den tidlegare privatskolelova.

Odd Einar Dørum (V) [14:11:46]: Jeg er kjent med det som står i budsjettproposisjonen, og jeg har også merket meg at man skal ha en dialog med privatskolenes organisasjoner, og ser det som svært positivt.

Så forstår jeg statsråden slik at man ikke har tenkt å komme tilbake med hovedsaken før i budsjettet for 2009. Jeg tillater meg å si at jeg synes det er sent. I komiteen var man selvfølgelig kjent med det som statsråden tok opp. Vi var også kjent med det som f.eks. var situasjonen for Helsepedagogisk Steinerskole, som ikke fikk lov etter spillereglene å dekke sine kapitalkostnader ved å ta skolepenger, og som da kommer i en helt umulig skvis: På denne måten får man ikke et tilskudd som dekker kostnadene, 85 pst., og på den andre siden får man ikke lov til å ta skolepenger. Det var en serie slike situasjoner for de skolene som det var bred enighet om at man skulle vurdere, som gjorde at komiteen bad om det som statsråden viste til. Mitt spørsmål er: Vil statsråden se på disse praktiske situasjonene? For en del av disse skolene er nå satt i en praktisk umulig situasjon, ja nesten en Catch 22-situasjon, som gjør at uansett hva du gjør, blir det galt. Da kan man vel ikke vente til neste budsjett.

Statsråd Bård Vegar Solhjell [14:12:55]: Vi har no gjort ei endring, og nettopp fordi vi har erfart at tilskotsmodellen er vanskeleg å halde seg til på den enkelte skole og lite føreseieleg, skal vi no gå gjennom han. Men det er klart at endringar som vi eventuelt skal gjere, kan ha budsjettverknader. Derfor er det naturleg å leggje dette fram i samband med budsjettet for 2009, for endringar som vil ha budsjettverknader, må handterast i budsjettprosessen, og vil då gjelde frå 2009.

Så vil eg igjen få presisere at det jo er sånn at den finansieringsordninga vi har i dag, er den same som galdt i friskolelova, og som no gjeld vidare inn i privatskolelova.

Odd Einar Dørum (V) [14:13:43]: Da komiteen drøftet saken, var man enig om at man var fanget opp i former for – for å bruke et uhøytidelig ord – systemgalskap. Det var grunnen til at vi ville ha saken tilbake.

Selvfølgelig er jeg kjent med hvordan man håndterer budsjetter. Men vi har mange budsjettrunder i Stortinget: Vi har revidert nasjonalbudsjett – det har vi tidlig på året. Så har vi salderingen av budsjettet. Og i disse dager får vi en serie tilleggsbevilgninger for inneværende budsjettår. Så hvis en sak er presserende, har en statsråd veldig mange praktiske anledninger til å komme tilbake, hvis man først får tilslutning i Regjeringen.

Det var mitt inntrykk at selv om det var uenighet om privatskoleloven, og det var det f.eks. mellom statsrådens parti og Venstre, var det enighet om at de skolene man skulle ha, skulle man sørge for fikk gode, levelige vilkår. Så jeg kan ikke gjøre noe annet enn å oppfordre statsråden til å komme tilbake med en sak før vi kommer til budsjettet for 2009. Jeg er enig i at det er bra at man har sett på kommunekorreksjonsfaktoren, men de andre forholdene, f.eks. Helsepedagogisk Steinerskole som et kontant og konkret eksempel, oppfordrer jeg statsråden til å se på, slik at man ikke sliter enda et år til. Det synes jeg ingen er tjent med etter den saksbehandling vi har hatt tidligere.

Statsråd Bård Vegar Solhjell [14:14:52]: Akkurat som, trur eg, Venstre er einig med Regjeringa og SV i at hovudsatsinga i åra framover vil vere å styrkje den offentlege fellesskolen, har vi òg vore einige om at det har vore nødvendig å sjå på tilskotsordningane for privatskolar, bl.a. fordi vi har erfart at dei har vore lite føreseielege, og det har vore utfordringar knytte til dei. Og vi skal sikre ein trygg økonomi for private skolar òg i Noreg i tillegg til den offentlege skolen. Vi har gjort ei endring, som representanten kjenner til. Så vil vi kome tilbake igjen til ei vurdering av det ganske komplekse systemet her, og mi oppfatning er at det er naturleg å presentere det i samband med budsjettet for 2009, altså i St.prp. nr. 1. Da vil vi leggje fram eventuelle endringar som er aktuelle for å sikre ei føreseieleg og god finansiering òg av dei private grunnskolane i Noreg.

Presidenten: Dagens kart er dermed ferdigbehandlet.

Forlanger noen ordet før møtet heves? – Møtet er hevet.