Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2007 kl. 10

Dato: 21.11.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Tord Lien (FrP) [11:53:02]: «Kraftkrisen i Midt-Norge vil nå det Statnett kaller «kritisk nivå», vinteren 2009-2010. Tidligere statsråd Enoksen lovet en handlingsplan mot denne krisen. Til tross for løftene har Regjeringen ikke gjort noen praktiske tiltak utover å bestille to meget forurensende og inneffektive mobile kraftverk, som heller ikke har fått de nødvendige utslippstillatelser.

Hvilke nye konkrete tiltak vil Regjeringen iverksette for å forhindre varig underdekning av kraft i Midt-Norge, og når vil disse bli forelagt Stortinget?»

Statsråd Åslaug Haga [11:53:52]: Regjeringa tar sårbarheten i den norske kraftforsyninga alvorlig og har siden den tiltrådte arbeidet aktivt på dette området. Mye arbeid er blitt gjort. Det er, som en vil være kjent med, gitt flere konsesjoner til både gasskraft- og vannkraftprosjekter. Samtidig økes bevilgningene i budsjettet for 2008 til energieffektivisering, varme og elektrisitet fra fornybare energikilder. Dette er viktige bidrag for å bedre kraftbalansen.

Før jul i fjor ble hovedtrekkene i handlingsplanen for Midt-Norge lagt fram. Regjeringas plan for å styrke kraftsituasjonen i regionen er basert på tiltak for økt overføringskapasitet, økt satsing på energiomlegging og ny produksjon, samt andre tiltak som skal sikre forsyningssikkerheten i Midt-Norge.

Flere større nettinvesteringer konkret knyttet til utvidelsen av Norsk Hydros aluminiumsverk på Sunndalsøra og Ormen Lange-utbygginga er utført. Statnett har investert i spenningsstøtte i nettet. Dette vil bedre overføringsmulighetene i og inn i Midt-Norge i høst og neste år. Statnett har også besluttet å investere i økt overføringskapasitet mellom Midt-Norge og Sverige. Ledningen skal etter planene idriftsettes høsten 2009. Departementet har denne uka vært i kontakt med Statnett, som kan bekrefte at prosjektet er i rute. Dette bidrar isolert sett til å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge fra vinteren 2009–2010. Videre har Statnett oversendt konsesjonssøknad for ny overføringsforbindelse mellom Sogn og Møre til NVE.

Å legge til rette for ulike typer ny kraftproduksjon og satse på energieffektivisering er viktig for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge. I statsbudsjettet for 2008 er det lagt opp til en betydelig økning i satsingen på energiomleggingstiltak i regi av Enova. Den samlede rammen utgjør om lag 1 450 mill. kr for 2008. Dette er en økning på 660 mill. kr fra 2007. Samtidig styrker NVE saksbehandlerkapasiteten og prioriterer konsesjonssaker for vann- og vindkraft i Midt-Norge. NVE har videre en sterk fokusering på effektiv konsesjonsbehandling av produksjons- og overføringsanlegg i regionen.

Norge har et godt grunnlag for å kunne øke den miljøvennlige energiproduksjonen betydelig, og vi må bruke energien mer effektivt enn vi gjør i dag. Økningene i budsjettet for 2008 til energieffektivisering, varme og elektrisitet fra fornybare energikilder vil være viktige bidrag for å oppnå dette.

Det er blitt presentert planer for flere gasskraftprosjekter i Midt-Norge. Regjeringa arbeider for å legge forholdene best mulig til rette for realisering av nye gasskraftprosjekter med CO2-håndtering. Jeg har nylig gjennomført møter med aktuelle utbyggere i Midt-Norge. Jeg vurderer nå de ulike prosjektene og jobber videre med å få realisert et gasskraftverk i regionen.

Det gjøres en betydelig innsats for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge. Det iverksettes et bredt spekter av tiltak, som økt overføringskapasitet, økt satsing på energiomlegging og ulike typer ny produksjon, samt andre tiltak som skal sikre forsyningssikkerheten i regionen. Jeg følger situasjonen nøye, og arbeidet med å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge vil ha svært høy prioritet framover.

Stortinget vil sjølsagt bli orientert på hensiktsmessig måte om utviklinga, og som jeg har gjort rede for, skjer det ting på dette området kontinuerlig.

Tord Lien (FrP) [11:57:50]: Jeg noterer meg at også den nye statsråden har en tendens til ikke å bli veldig konkret når hun skal fortelle hva hun skal gjøre med kraftkrisen i Midt-Norge.

Det hun imidlertid sier, er at man arbeider med å løse krisen og få bygd et gasskraftverk i Midt-Norge. Men statsråden har sagt tidligere i denne spørretimen at det forutsettes å ha fullskala CO2-håndtering fra dag én. Samtidig vet man at Regjeringen nå jobber med et prosjekt på Mongstad, som tidligst vil kunne vise til resultater fra fullskala CO2-håndtering i 2014. Da minner jeg om tidshorisonten for kraftkrisen i Midt-Norge, som er 2009–2010. Trøndelag tåler sikkert noen år med kraftmangel, men hvis investeringsbeslutninger blir tatt i 2014, er jeg stygt redd for at industrien har flyttet derfra.

Når tror statsråden at investeringsbeslutning for gasskraftverk i Midt-Norge kan bli tatt, hvis man legger til grunn fullskala rensing fra dag én?

Statsråd Åslaug Haga [11:59:00]: Med all mulig respekt for representanten Tord Lien er mitt inntrykk at man totalt sett ikke er så opptatt av kraftkrisen i Midt-Norge som spørsmålet kan gi inntrykk av, men at man er mest interessert i å rette oppmerksomheten mot gasskraftverk og produksjon basert på gasskraftverk i området.

Det spørsmålet har jeg svart på i flere omganger. Jeg har nylig hatt samtaler med alle de tre aktuelle produsentene i området. Vi jobber aktivt med å få realisert prosjekter i regionen, og vi vil komme tilbake til spørsmålet om gasskraftverk i området når vi er rede til det.

Vår målsetting er, som jeg har sagt gjentatte ganger, at det skal være CO2-rensing knyttet til nye konsesjoner, og utgangspunktet er rensing fra oppstart.

Tord Lien (FrP) [12:00:12]: Så da får vi gasskraftverk i Midt-Norge i 2020.

Det er sjelden jeg lar meg provosere når jeg er i debatter i stortingssalen, men det gjorde jeg nå.

Det er altså ikke Fremskrittspartiet som har laget en strategi for skattlegging av minikraftverk, som Senterpartiet 31. oktober i Nationen sier er for dårlig – som Senterpartiet 23. oktober i Nationen sier er for dårlig – og Småkraftforeningen sier i dag at de føler seg sviktet av Senterpartiet. Det er ikke Fremskrittspartiet som har sørget for at man ikke vil få bygd ut vannkraft i Midt-Norge! Det er ikke Fremskrittspartiet som har sørget for at en av de største vindparkene i Vest-Europa, nemlig Ytre Vikna, ikke blir realisert. Det er det skatteregimet, skatteregimet til Regjeringen, som har sørget for.

Er det da slik at statsråden er enig i at småkrafteierne rundt omkring i Norges land, og ikke minst rundt elven Gaula som alene kunne ha levert 0,8 TWh i løpet av tre-fire år i Midt-Norge, har rett når de sier at de føler seg sviktet av Senterpartiet?

Statsråd Åslaug Haga [12:01:17]: Når det gjelder småkraft, ligger det en del beskatningsforslag inne i budsjettet for 2008. Det er riktig. Og jeg er sjølsagt den første til å erkjenne at det har vakt reaksjoner, bl.a. hos Småkraftforeningen og andre.

Det det ligger an til, er at det vil bli vedtatt en merknad i budsjettsammenheng som innebærer at vi skal ha en full gjennomgang av alle sider ved utviklingen av småkraft fram mot revidert nasjonalbudsjett. Da skal man gjennomgå de miljømessige sidene ved utbygging av småkraft, de næringsmessige sidene og de skattemessige sidene med det utgangspunkt at man ønsker å ha en utvikling og en større produksjon av el fra småkraft. Det vil være et viktig tema for regjeringspartiene i månedene framover, og man kommer tilbake til saken i revidert nasjonalbudsjett.