Stortinget - Møte onsdag den 30. januar 2008 kl. 10

Dato: 30.01.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Svein Flåtten (H) [11:20:02]: Jeg er fortsatt til stede og har dette spørsmålet til finansministeren:

«Kun 40 pst. av landets frivillige organisasjoner er registrert i Enhetsregistret. Frivillighetsregistret, som skal gi en enklere adgang til registrering, skal være i gang fra 1. januar 2009. Det betyr at kanskje så mye som 70 000 foreninger og lag vil stå uregistrert i flere år fremover. Det betyr at enkeltpersoner i foreninger ligningsmessig vil bli tillagt formue og inntekt av bankkonti som registreres i deres navn helt til en har fått org.nr. fra Enhetsregistret via registreringen.

Hva vil statsråden gjøre med dette?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:20:58]: Frivillige organisasjoner som ikke har erverv til formål, er i utgangspunktet fritatt for formues- og inntektsskatt. I mange slike lag og organisasjoner er det enkeltpersoner i foreningen som står oppført som disponent i forhold til organisasjonens bankkonti. Representanten Svein Flåtten legger til grunn at disse personene vil bli tillagt formue og inntekt av slike bankkonti som er registrert i deres navn, helt til organisasjonen har fått et organisasjonsnummer fra Enhetsregisteret.

En frivillig organisasjon kan være registret med organisasjonsnummer i Enhetsregisteret. I så fall vil banken eller andre som har penger til forvaltning, innrapportere den frivillige organisasjonen til Skattedirektoratet som kontoeier, med det organisasjonsnummeret. Siden kontoeieren er en organisasjon, har opplysningene ingenting å gjøre med den personlige selvangivelsen for disponenten.

I tilfellene hvor den frivillige organisasjonen ikke er registrert i Enhetsregisteret, det vil si at kontoeieren ikke er identifiserbar, anbefaler Skattedirektoratet at kontoen innrapporteres med fødselsnummer til en disponent, samt en spesiell kode som tyder på at det er en frivillig organisasjon. Direktoratets systemer skal da sørge for at kontoen behandles slik at innskudds- og utlånsbeløpene ikke kommer med på den personlige selvangivelsen til disponenten.

Enten foreningen er registrert i enhetsregisteret og dermed har et organisasjonsnummer, eller ikke er registrert, vil en privatperson som står oppført som disponent over foreningens bankkonti, altså ikke bli tillagt formue og inntekt av slike midler dersom banken innrapporterer til Skattedirektoratet som den skal. Skulle likevel formue og inntekt feilaktig bli rapportert på disponenten, vil han ikke bli beskattet for dette dersom han sannsynliggjør at midlene tilhører en skattefri institusjon. Det er altså feil det som er utgangspunktet i representanten Flåttens spørsmål.

Til slutt vil jeg bemerke at når det gjelder frivillighetsregisteret, som representanten Flåtten nevner i spørsmålet, er dette under utvikling og ennå ikke etablert. Etter det jeg forstår, er det imidlertid lagt opp til at registrering her ikke skal være noen plikt, men derimot en frivillig sak. Det betyr at det også etter etableringen av dette registeret vil kunne være organisasjoner som ikke er registrert. Uansett kan jeg ikke se at registrering her vil få noen betydning fra eller til for likningen av enkeltpersoner, som altså uansett ikke skal tillegges inntekt og formue av lagets bankkonti.

Jeg kan derfor ikke se at det er behov for å foreta seg noe i dette spørsmålet, bortsett fra å svare så klinkende klart som jeg gjør i spørretimen på spørsmål fra representanten Flåtten.

Svein Flåtten (H) [11:23:52]: Jeg tror finansministeren skal være litt forsiktig med å si at mitt utgangspunkt er feil. Det er riktig, som finansministeren sier, at bankene skal gjøre det på den måten. Men nå sier finansministeren selv: dersom bankene gjør det på denne måten. Da mener jeg at man har et ansvar for å få dette ut til bankene, for den neste posisjonen er - som finansministeren sier - at hvis man allikevel blir liknet for dette, må man sannsynliggjøre at man ikke har dette som formue og inntekt, og det er selvsagt lett.

Det som ikke er lett, er å fortelle alle de menneskene som får den forenklede selvangivelsen, og som nå etter hvert heller ikke skal sende den inn, at de må sjekke om dette står der eller ei. Hvor mange er det som sjekker dette fullt ut? Vi vet at det er veldig mange som er glad til og lar dette gå.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:24:58]: Jeg vil jo oppfordre dem som er disponenter i frivillige organisasjoner, til å følge med på den delen av likningen. Hvis banken eventuelt ikke har gitt utfyllende opplysninger om hva av vedkommendes inntekt og formue som tilskrives en frivillig virksomhet som vedkommende er disponent for, har vedkommende, når det gjelder likningen, selv ansvaret for å følge med på dette. Reglene her er altså veldig klare. Det skulle ikke være veldig komplisert å ordne opp i det heller.

Svein Flåtten (H) [11:25:36]: Ingen mener mer enn meg og Høyre at folk selv er ansvarlige for sin egen økonomi. Men her har vi helt opplagt et forhold hvor bankene bør instrueres, og hvor det bør være litt mer offentlighet rundt plikten til å gjennomføre dette. Jeg vet av eksempler - det er jo derfor jeg har tatt opp saken - at dette ikke fungerer. Jeg håper at finansministeren gjennom de institusjonene hun kan utvirke dette gjennom, bidrar til at det blir bedre belyst, og at man blir opplyst og instruert om hvordan man skal forholde seg.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:26:19]: Jeg bidrar selvfølgelig veldig gjerne til bankenes oppmerksomhet rundt denne spesielle koden, at det som gjelder formue eller eventuelt inntekt som knytter seg til en frivillig organisasjon og ikke til disponentens egen, private økonomiske situasjon, gjøres tydelig overfor bankene. Nå tror jeg bankene generelt er klar over dette, men det skader jo ikke med litt ekstra oppmerksomhet.