Stortinget - Møte onsdag den 15. oktober 2008 kl. 10

Dato: 15.10.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [12:24:09]: «Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte (KABB) driver et offentlig godkjent lydbibliotek. KABB driver også med generell tilrettelegging for synshemmede i kirken. Midlene over statsbudsjettet til KABB har de siste årene dekket om lag 1/3 av kostnadene for å opprettholde lydbiblioteket. I budsjettet for 2009 økes støtten med snaut 8 pst. Støtten til tilrettelegging i kirken justeres ikke.

Mener statsråden at KABB sitt lydbibliotek og tilretteleggingsarbeid er viktig for blinde og svaksynte?»

Statsråd Trond Giske [12:24:43]: Jeg takker for spørsmålet. Svaret er et ubetinget ja.

Staten har ansvar for å gi syns‑ og lesehemmede et tilbud om kultur‑ og litteraturopplevelser og deltakelse i religiøst liv. Vi vet at mange svaksynte, og særlig mange eldre, bruker lydbiblioteket til Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte aktivt. Organisasjonen utgjør, sammen med det statlige Norsk lyd‑ og blindeskriftbibliotek, det offentlige bibliotektilbudet til blinde, svaksynte og andre lesehemmede i Norge. De to institusjonene utfyller hverandre. Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte produserer kristen litteratur, mens Norsk lyd‑ og blindeskriftbibliotek produserer mer allmenn litteratur og studielitteratur. Norsk lyd‑ og blindeskriftbibliotek har det nasjonale ansvaret innen dette fagområdet for veiledning, produksjon og formidling, og de statlige midlene til tilrettelagte bibliotektjenester går derfor i hovedsak til Norsk lyd‑ og blindeskriftbibliotek. Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte utfyller tilbudet fra Norsk lyd‑ og blindeskriftbibliotek på en god måte. Norsk lyd‑ og blindeskriftbibliotek og Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte gir til sammen et forsvarlig og godt tilbud til landets lese‑ og synshemmede, og vi mener at et fortsatt samarbeid er verdifullt.

Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte får et tilskudd i 2009 på ca. 1,2 mill. kr til drift av sitt lydbibliotek, en økning på 9 pst. fra 2008. I denne økningen er det tatt høyde for antatt høyere vederlagssatser etter at den nye lydbokavtalen mellom staten og rettighetshaverne ble undertegnet på forsommeren 2008.

Det gis også et tilskudd til Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte over statsbudsjettets kapittel 340 post 71 Tilskudd til kirkelige formål. Tilskuddet, som for 2009 er foreslått til 300 000 kr, gis som generell driftsstøtte til organisasjonen for tilrettelegging av kristen litteratur mv., dvs. organisasjons‑ og menighetsblader, dåps‑ og konfirmasjonsmateriell, informasjonstjenester m.m. for blinde og svaksynte.

I tillegg til økningen i bevilgningen til Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte foreslår Regjeringen å øke Norsk lyd‑ og blindeskriftbiblioteks bevilgning med 4,5 mill. kr neste år. Det innebærer at vi har økt bevilgningen med over 7,5 mill. kr siden vi overtok regjeringskontorene. Så dette er et arbeid vi prioriterer høyt.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [12:27:20]: Jeg takker for svaret.

Jeg er veldig glad for å være i dialog med statsråden om dette viktige tilbudet og for dette ubetingede ja som statsråden legger til grunn.

For mange av oss er det en glede å krype inn i bokens verden. For synshemmede, som ikke kan nyttiggjøre seg vanlig bibliotek, er det viktig at vi har Norsk lyd‑ og blindeskriftbibliotek og KABB.

Det er slik at NLB lener seg på KABB når det gjelder religiøs litteratur. De har et godt samarbeid for å utøve det som NLB har i sine vedtekter, der det bl.a. heter at NLB skal «skaffa fram og halde ved like eit variert tilbod av litteratur i blindeskrift og lydbøker». Jeg håper at statsråden er enig i den forståelsen som NLB har i forhold til KABB – at de lener seg på KABB og må ha et godt samarbeid – og at det kan gi seg utslag i en økning i de budsjettrammer som KABB og NLB skal jobbe innenfor, for det er bare ved økt bevilgning de klarer å ivareta dette viktige arbeidet.

Statsråd Trond Giske [12:28:35]: Jeg er glad for representantens sterke engasjement for dette temaet. Litteratur, leseopplevelser, skal være for alle, ikke for de få. Det at man har mulighet også om man er svaksynt eller blind, er viktig, og dette tilbudet legger til rette for det.

Det løftet vi gjør spesielt for Norsk lyd‑ og blindeskriftbibliotek i 2009, er stort. Det er en del av Kulturløftet. Det å legge til rette for kunst‑ og kulturopplevelser for alle grupper er en meget sterk bærebjelke i den satsingen. En økning på 9 pst. i 2009 til Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte er jo en stor prosentvekst, selv om beløpene ikke blir så store. Innenfor Kulturløftet er det absolutt rom for også denne type satsing.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [12:29:28]: Jeg takker for svaret.

Statsråden er inne på at det ikke er store beløp vi snakker om – ja, det er en prosentvis økning på 11 og 9. Men når KABB i budsjettforslaget for 2009 skal ha 1,3 mill. kr og de selv sier at de trenger 2,8 mill. kr, er det skarve 1,5 mill. kr det står om for å kunne utgi 60 nye titler i 2009. Det er et viktig tilbud, det er vi enige om.

Spørsmålet er hvorfor staten ikke kan være med og bidra litt mer slik at vi klarer å få produsert disse 60 titlene, uten at dette må tas fra innsamlede midler, slik driften i dag legger opp til.

Statsråd Trond Giske [12:30:17]: Virkeligheten er jo at i statsbudsjettet for 2009 får satsingen på dette området en økning på nesten 5 mill. kr. Men hovedvekten av satsingen går til Norsk lyd‑ og blindeskriftbibliotek, delvis fordi de har hele bredden av litteratur, men også fordi nye avtaler om vederlag gjør at vi må gjøre et formidabelt løft i 2009. Det var det løftet som var viktigst å gjøre. Vi fant likevel rom for en meget god prosentvis økning for Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte, og dette vil være et område som vi er bevisste på også framover.

Regjeringen kommer med en melding om biblioteksektoren til vinteren. Det å tilrettelegge for ulike grupper vil være en viktig integrert del av den strategi og de handlingsplaner som vil følge av den meldingen.

Presidenten: Da er dagens kart ferdigbehandlet.

Ønsker noen ordet før møtet heves? – Møtet er hevet.