Stortinget - Møte onsdag den 15. oktober 2008 kl. 10

Dato: 15.10.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Hans Olav Syversen (KrF) [11:12:08]: Før jeg stiller spørsmålet, vil jeg si at det jo er slik at det av og til skjer noen begivenheter mellom den fristen vi har for å legge fram spørsmål for statsråden, og tidspunktet for svar. Så hvis finansministeren tror at jeg ikke følger med i det hele tatt, så er det bakgrunnen for at spørsmålet nå kommer.

«Flere mindre sparebanker rundt omkring i landet må betale en høy pris for å låne penger i det ordinære markedet i dagens situasjon, noe som på sikt kan gi en vanskelig situasjon for bankene og lokalt næringsliv. Dette er banker som på grunn av Norges Banks regelverk for sikkerhetsstillelse ved lån i sentralbanken ikke har mulighet til å låne i Norges Bank.

Vil statsråden ta opp med Norges Bank muligheten for å endre regelverket slik at låneadgangen for mindre sparebanker bedres?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:13:13]: Jeg er klar over at representanten Hans Olav Syversen er en stortingsrepresentant som følger godt med. Jeg er også klar over hvilke tidsfrister som gjelder for å melde spørsmål til Stortingets spørretime.

Som representanten Syversen er klar over, er denne saken allerede løst. Blant de tiltakene som ble presentert for å få flyt i finansmarkedene i Norge og bidra til å løse det likviditetsproblemet som fins, ligger også det som representanten spør om, nemlig at dette kravet til en grense på 300 mill. kr er opphevet. Det er blitt veldig godt mottatt av de mindre bankene. De signaliserer at de føler at de er hørt og ivaretatt med den endringen som nå har kommet, også gjennom mulighet til lengre løpetid på F‑lån. Så jeg tror at kombinasjonen av dette nå treffer småbankene godt.

Hans Olav Syversen (KrF) [11:14:20]: Jeg er veldig glad for svaret.

Vi var jo ute etter noe av dette da vi stilte dette spørsmålet. I enkelte lokale miljøer var låneadgangen omtrent suspendert i en viss periode før dette tiltaket kom.

Så jeg har i grunnen bare ett oppfølgingsspørsmål, og jeg vil understreke at vi er veldig tilfreds med det som har skjedd i mellomtiden. Det at man nå opphever denne minstegrensen for sikkerhetsstillelse, er det et tiltak som er situasjonsbestemt, eller er det et tiltak som er tenkt å være slik på sikt?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:15:01]: Det er et tiltak som gjelder inntil videre. Men nå er det jo mye turbulens, og det er viktig å få disse markedene til å fungere. Det har stor betydning, ikke bare for småbankenes virksomhet, men også – og særlig – for deres kunders virksomhet. Så må vi eventuelt en gang i framtiden vurdere berettigelsen for en slik begrensning – om den er til stede – på nytt. Men den er altså opphevet pr. i dag.

Presidenten: Spørsmål 3 vil bli behandlet senere. Vi går nå over til spørsmålene 14 og 15.