Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 2009 kl. 10

Dato: 25.03.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Per Roar Bredvold til samferdselsministeren, vil bli svara på av olje- og energiministeren på vegner av samferdselsministeren, som er bortreist.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:41:22]: Jeg har ønsket å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren, men som blir besvart av olje- og energiministeren:

«I henhold til Nasjonal transportplan kan det ta ti år før strekningen Slomarka–Kongsvinger på riksvei 2 i Hedmark blir ferdigstilt. Strekningen Nybakk–Slomarka er nevnt med kun to linjer. Det skaper stor frustrasjon at en så viktig vei ikke blir høyere prioritert.

Hva vil statsråden gjøre for at hele denne strekningen Nybakk–Kongsvinger blir ferdigstilt snarest mulig?»

Statsråd Terje Riis-Johansen [11:41:50]: Første etappe av rv. 2 Kløfta–Kongsvinger, strekningen Kløfta–Nybakk, ble åpnet for trafikk i oktober 2007.

Som andre utbyggingsetappe er det lagt opp til å bygge ut den 16 km lange strekningen fra Kurudsand i Kongsvinger til Slomarka i Sør-Odal, som er 3,5 km øst for Skarnes. Utbygginga er forsinket som følge av strid om trasévalget. Etter en rekke spørsmål om gyldigheten av saksbehandlinga av kommunedelplanarbeidet og etterfølgende innsigelsessak konkluderte Miljøverndepartementet i februar 2007 med at vedtaket i innsigelsessaken fra 2003 var gyldig. Etter dette har Statens vegvesen avklart vegstandard, det er konkludert med en firefelts veg med 16,5 m bredde, og har utarbeidet reguleringsplaner etter det såkalte alternativ Nord.

Reguleringsarbeidet har tatt lang tid, bl.a. på grunn av avklaringer i forhold til kulturminneloven. Reguleringsplanene for andre etappe er vedtatt i Sør-Odal og Kongsvinger kommuner. Det skal nå gjennomføres ekstern kvalitetssikring av kostnadsoverslag, såkalt KS2, og lokalpolitisk behandling av forslag til bompengeopplegg for prosjektet. Statens vegvesen opplyser at grunnlagsmaterialet for KS2 vil bli oversendt til Samferdselsdepartementet våren 2009.

I St.meld. nr. 16 for 2008–2009, Nasjonal transportplan 2010–2019, er det foreslått 300 mill. kr i statlige midler til strekningen Kongsvinger–Slomarka i første fireårsperiode og 380 mill. kr i siste seksårsperiode. Under forutsetning av lokalpolitisk tilslutning til et opplegg for delvis bompengefinansiering av prosjektet tar Samferdselsdepartementet sikte på å legge saken fram for Stortinget i løpet av høsten 2009.

Det er ikke funnet rom for å prioritere statlige midler til strekningen Slomarka–Nybakk i første fireårsperiode. Utbygging av denne strekninga må derfor vurderes i forbindelse med neste revisjon av Nasjonal transportplan, for perioden 2014–2023.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:44:06]: Jeg takker statsråden for et utfyllende og godt svar på spørsmålet mitt. Men det som står igjen, er at det kan ta ti år før denne strekningen blir ferdig. Det er klart at for dem som bruker denne veien – og dette er en vei som brukes av mange, også mange tunge kjøretøyer, som skaper en del ulykker og nestenulykker – og for dem som bor rett ved denne veien, er det et stort behov for at veien nå blir bra. Vi er glad for den strekningen som blir ferdigstilt nå om noen år. Det vi ikke er glad for, er at over halvparten av beløpet er bompengefinansiert, og av det totale, ca. 1,6–1,7 milliarder kr, skal bilistene betale 957 mill. kr.

Er det ingen mulighet for at hele strekningen kan bli raskere ferdigstilt enn om ti år?

Statsråd Terje Riis-Johansen [11:45:08]: Jeg synes representanten på en i og for seg illustrativ og god måte beskriver hvorfor det er viktig å løfte samferdselssektoren framover, hvorfor det er viktig i Nasjonal transportplan nå å legge en ambisjon som er høyere enn det som har vært gjort tidligere når det gjelder utbygging av infrastrukturen i landet vårt. Det er ikke tvil om at den beskrivelsen som representanten gir av denne veien, er en beskrivelse som vi også vil kjenne igjen fra mange andre steder i landet, og som er riktig med hensyn til hvordan lokalbefolkningen opplever å ha en vei som de ønsker at standarden skal bedres på. Sånn sett mener jeg at det vi nå gjør, er et bidrag også til de veiene som ikke er inne i transportplanen, fordi vi kommer nærmere løsninger på de veiene som ikke er prioritert i første del av perioden.

Så svaret på spørsmålet er, som jeg sa i mitt første innlegg, at i det som nå ligger inne i første fireårsperiode, er det andre strekninger som er prioritert. Men det betyr selvsagt også at vi nærmer oss den strekninga som representanten her tar opp.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:46:18]: Jeg takker for svaret.

Det en del av oss er litt redd for, er at det ikke blir noe av den siste strekningen. Som sagt er vi veldig glad for det som nå skjer med den første strekningen, at den avsluttes og det rigges ned. Hvis det da skal rigges opp igjen, koster det selvfølgelig masse penger, og det tar mye tid. Derfor hadde vi ønsket at det hadde vært en hel utbygging av denne traseen, og at vi kunne vært sikre på det. Det hadde også skapt forutsigbarhet for dem som driver i denne bransjen, for det er klart det er mye usikkerhet omkring dette. Hvis vi hadde fått en hel utbygging, hadde det gått raskere, det hadde vært billigere, og det hadde vært bra både for dem som har bruk for en ny vei, og ikke minst for dem som skal bygge denne veien.

Kunne statsråden også si noe om dette: at vi gjør det så billig og enkelt som mulig ved at vi rigger opp og så gjør oss ferdig, og så kan vi rigge ned og begynne et annet sted?

Statsråd Terje Riis-Johansen [11:47:12]: Det jeg vet, er at samferdselsministeren er opptatt av de problemstillingene som representanten tar opp om å få maksimal effekt ut av samferdselspengene i dette landet, og at hun også har sett eksempler på nettopp det med nedrigging av anlegg for senere opprigging igjen, som ikke har vært hensiktsmessig. Så jeg føler meg trygg på at det også har vært med i vurderinga i forhold til de prioriteringene som har vært gjort, og hva som har fått plass i første del av Nasjonal transportplan 2010–2019.

Det at vi nå får gjort såpass mye på denne viktige veistrekningen, mener jeg altså er til glede for beboerne langs den gjenstående delen, og det øker også muligheten for at en kan komme i gang med dette prosjektet, som jeg har full forståelse for at lokalbefolkninga er opptatt av.