Stortinget - Møte onsdag den 25. november 2009 kl. 10

Dato: 25.11.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Torgeir Trældal (FrP) [12:25:51]: «Reguleringslageret er i dag administrert av Nortura.

Vil statsråden sørge for å gjøre reguleringslageret mer tilgjengelig ved å legge det ut på nett – real time – med pris slik at hele norsk kjøttindustri gis en mulighet til å kjøpe det som må være på lager?»

Statsråd Lars Peder Brekk [12:26:11]: I samsvar med vedtakene i jordbruksoppgjørene, og som har vært behandlet av Stortinget, er markedsreguleringsansvaret for kjøtt lagt til Nortura. Det er viktig at markedsreguleringsansvaret er tillagt en stor aktør i førstehåndsomsetningen for kjøtt. Som stor aktør har Nortura evne til å utarbeide prognoser og løpende gi prissignaler til markedet, slik at vi får et nødvendig bidrag med tanke på tilpasning mellom tilførsel og forbruk. Regjeringen har i den nye politiske plattformen lagt til grunn at samvirkets rolle som markedsregulator og avtaker av norske råvarer fra hele landet skal sikres.

Vi vektlegger at markedsreguleringssystemet skal fungere konkurransenøytralt mellom samvirket og andre markedsaktører. Departementet har derfor fastsatt en forskrift for Omsetningsrådets myndighet vedrørende markedsregulering av jordbruksråvarer, hvor det er fastsatt krav til markedsregulator om mottaksplikt, forsyningsplikt og informasjonsplikt, ikke minst. Det er videre viktig at det finnes andre markedsaktører enn samvirket innen omsetning og foredling for å oppnå konkurranse og mulighet for korrektiv på dette leddet i varekjeden.

Markedsregulator er pålagt å gjennomføre sin informasjonsplikt, slik at alle markedsaktører får lik tilgang på informasjon om de aktivitetene markedsregulator gjennomfører i kraft av reguleringsansvaret. Omsetningsrådet har fastsatt nærmere bestemmelser om hvordan dette skal følges opp av markedsregulator.

Når det gjelder priser for varer på reguleringslager, skjer endringer kun på mandager. Når endring skal skje, varsles alle markedsaktører i kjøttbransjen om dette torsdagen før endring gjennomføres. Nortura sender ut informasjon pr. e-post og legger samtidig ut samme informasjon på sine nettsider, som er åpne for alle interesserte. Jeg kan også opplyse om at hver mandag sender Nortura ut e-post om mengde slakt på reguleringslager samt endring i kvantum på reguleringslageret siste uken. Informasjon som går ut pr. e-post, sendes Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, som da selvsagt videresender datamaterialet til sine medlemmer.

Omsetningsrådet og Statens landbruksforvaltning som er sekretariat for rådet, har ikke, så langt jeg kjenner til, mottatt signaler som tilsier at det er behov for å endre på disse rutinene som ivaretar både informasjonsplikten og konkurransen i markedet. Når regelverket for informasjonsflyt i kjøttsektoren var på høring i bransjen i høst, kom det ikke fram krav om endring av dagens system. På bakgrunn av dette vil jeg konkludere med at informasjonen som gis om pris på råvare på reguleringslager for kjøtt, skulle være tilfredsstillende.

Torgeir Trældal (FrP) [12:29:06]: Ministeren sier at han ikke har fått noen tilbakemeldinger på ønske om endring på rutinene. Med all respekt, da kan han ikke ha lyttet mye til næringen selv – de er ikke på samme bølgelengden. Derfor vil jeg utdype mitt spørsmål med følgende nye spørsmål: I forskriften for markedsregulering for kjøtt og egg blir det påpekt at pris skal være det viktigste virkemiddelet for å regulere balansen i markedet. Kan landbruksministeren utdype hvor aktivt han mener det virkemiddelet bør brukes, f.eks. ved å antyde hvor mange prosent avvik fra målpris som er naturlig før andre reguleringstiltak igangsettes?

Statsråd Lars Peder Brekk [12:29:46]: Jeg har bare lyst til å understreke at i alle de høringsrunder vi har hatt, i all den informasjonsflyt som har vært når det gjelder denne ordningen, har det ikke kommet fram at Omsetningsrådet og Statens landsbruksforvaltning har mottatt signaler om at det er nødvendig å endre på de rutinene. Regelverket for informasjonsflyt i kjøttsektoren har vært på høring i høst, som jeg sa i mitt forrige innlegg. Det kom heller ikke i denne høringen fram krav om endringer av systemet. På denne bakgrunn er det derfor jeg sier at vi ikke opplever at det er noen problemer med bruken av det virkemidlet som heter reguleringslager.

Jeg har lyst til å understreke at dette systemet bidrar til en rasjonell og kostnadseffektiv lagring, og at alt slakt blir omsatt fra reguleringslager. Det har ikke vært uenighet i kjøttbransjen om hvorledes uttaket av slakt fra reguleringslager skal gjennomføres.

Torgeir Trældal (FrP) [12:30:51]: Statsråden sier at det ikke har vært uenighet om det. Jeg har selv besøkt kjøttindustrien. Der er man av en helt annen oppfatning, så statsråden burde kanskje prate med dem om det.

Jeg vil følge opp med et spørsmål, som går rett på det statsråden sier. I sommer ble det innført en ny markedsordning for storfekjøtt, volumbasert, hvor samvirkeorganisasjonen Nortura gis et langt større ansvar for å fastsette den pris som ønskes oppnådd i markedet. I disse dager er reguleringslageret for storfekjøtt nærmest fylt til makstaket på 2 500 tonn, uten at prisene er nedjustert i løpet av høsten. Mener landbruksministeren at dette er en hendig håndtering av reguleringsansvaret? Og mener ministeren at det fungerer slik som han vil?

Statsråd Lars Peder Brekk [12:31:43]: Jeg har lyst til å understreke at jeg er meget fornøyd med at Stortinget har vedtatt en ny markedsordning som Nortura som markedsregulator for tiden forvalter. Det er en ordning som jeg forstod Fremskrittspartiet ikke var enig i, men som resten av Stortinget stort sett hadde stor sans for og sa seg enig i. Det at reguleringslageret nå er stort, har antakelig sammenheng med omsetningssituasjonen i næringen, og det er da opp til markedsregulator å avklare hvorvidt pris i større grad skal brukes som virkemiddel. Det ansvaret har Nortura, og det skal selvsagt ikke statsråden ikke blande seg opp i.